Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
6.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 6.05

8 let

Toyota verso 1,6 D-4D

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Toyota je z vključitvijo 1,6-litrskega dizla v versa naredila pomemben korak k večanju tržnega deleža. Na prvi testni vožnji zlahka tudi pod šest litrov, prihodnje leto motor tudi v drugih toyotah.

Razred: razred enoprostorskih vozil; 5-vratni enoprostorec Družina modelov: verso Predhodnik:: / Proizvodnja: Adapazari, Turčija Začetek prodaje: februar, 2014 Letna prodaja: 44.000 Cena: od 20.900 EUR

Poudarki: - nov dizelski motor - plodna obnovitev sodelovanja z BMW-jem - 900 evrov cenejši od dvolitrskega dizla - že v Sloveniji

Sodelovanje z BMW v prid varčevanju je obrodilo prve sadove

Tri leta po uradni naznanitvi Toyotinega sodelovanja z BMW se je motorna paleta japonskega giganta, ki mu je leta 2013 uspelo izdelati in prodati 9.980.000 avtomobilov, povečala za manjkajoči košček v sestavljanki – 1,6-litrski dizelski pogonski agregat. Japonci so se znašli na strani prejemnikov pogonskega agregata, razvitega pri BMW. Naj spomnimo, da so se tokrat vloge zamenjale. Prve dizelske minije je namreč nekaj časa poganjal Toyotin 1,4-litrski motor, ki je sestavni del Toyotine palete še danes.

Razlogi za sodelovanje so jasni in številni. Toyotina namera o povečevanju tržnega deleža v segmentu enoprostorskih vozil, kjer se zaradi trenda zmanjševanja prostornin dizelskih (in bencinskih) motorjev kar 67 odstotkov kupcev odloča za motorje s prostornino med 1,6 in 1,8 litra, zahteva finančno smotrnost. Tesno sodelovanje je cenejše kot razvoj, česar se zaveda tudi BMW. Ta s pomočjo Toyotinega znanja krepi svojo hibridno tehnologijo, znamki pa sodelujeta tudi pri razvijanju (serijskega) pogona na vodikove celice, naslednje generacije litij-ionskih baterij in nove platforme s školjko iz ogljikovih vlaken. Rezultat zadnjega je prihajajoči BMW i8, medtem ko bo Toyota z naslednikom superšportne supre zapolnila vrzel, ki jo je pustil upokojeni lexus LFA.

"Poroka" ni bila preprosta

Toyotini inženirji so potrebovali dve leti za uspešno integriranje dizelskega motorja v nos versa – pred kratkim prenovljenega avtomobila, ki v tem trenutku najbolj potrebuje dodatni zagon.

Celoten paket tudi mehansko optimiziran

Toyota je motor združila s svojim šeststopenjskim ročnim menjalnikom, prestavna razmerja prilagodila večji varčnosti in sklopu dodala nov, lažji vztrajnik, s čimer so zmanjšali vibracije med aktivacijo še ene novosti – sistema start&stop.

Motor je od dvolitrske dizelske alternative dvajset kilogramov lažji in osem odstotkov varčnejši, po Toyotinih trditvah pa naj bi bil v tretji prestavi pri 3.300 vrtljajih celo malenkost tišji.

Praksa? Tovarniška poraba 4,5 litra verjetno dosegljiva.

Na prvi, nekajstokilometrski vožnji smo brez težav, posebnega truda ali doslednega upoštevanja indikatorja prestavljanja in kljub reliefno razgibani trasi dosegli šestlitrsko porabo. Verjamemo, da se bo tovarniško navedeni porabi 4,5 litra na sto kilometrov z nežno desno nogo in upoštevanjem pravil varčne vožnje mogoče približati.

Kljub podatku, da je 270 njutonmetrov največjega navora na voljo zgolj med 1.750 in 2.250 vrtljaji, hvalimo elastičnost tretje prestave, ki je med blagimi vzponi "vlekla" odločno tudi nižje od omenjenega idealnega območja delovanja.

Manj zadovoljivo se je motor obnesel na daljših avtocestnih vzponih v peti in šesti prestavi, v katerih je neodzivno sopihal že z dvema potnikoma in dvema letalskima kovčkoma v prtljažniku. Pogostim avtocestnim uporabnikom priporočamo razmislek o navorsko bogatejšem in zmogljivejšem dvolitrskem štirivaljniku.

Kljub nedavni pomladitvi dodatne spremembe v kabini

V modelnem letu 2014 je bil verso kljub nedavni pomladitvi deležen dodatnih sprememb in izboljšav. Na novo je oblikovan vrh prestavne ročice, v kabini so na voljo nove tkanine, ponudba je bogatejša za novo obliko pet- in sedemkrakih oziroma 16- in 17-palčnih platišč. Za dodatno barvo bronze je bogatejša barvna paleta, prvič pa je verso lahko opremljen tudi s Toyotinim informacijskim vmesnikom, občutljivim na dotik – toyota touch 2.

Ne spreglejte