SiolNET. Avtomoto Testi
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Test nove različice

Test: peugeot 308 GTi

1,35

termometer

 | Foto: Klemen Korenjak
Foto: Klemen Korenjak

Peugeot 308 GTI ima odgovornost lovljenja zaostanka za tekmeci in reinkarnacije znamke GTI v času, ki se v avtomobilskem svetu precej razlikuje od osemdesetih let. Športna kombilimuzina je dobra športno-družinska dvoživka, ki svoje poreklo sicer rahlo skriva, a med ovinki voznika po zaslugi delne mehanske zapore diferenciala in 200 kilovatov zna zadovoljiti.

1 / 33
2 / 33
3 / 33
4 / 33
5 / 33
6 / 33
7 / 33
8 / 33
9 / 33
10 / 33
11 / 33
12 / 33
13 / 33
14 / 33
15 / 33
16 / 33
17 / 33
18 / 33
19 / 33
20 / 33
21 / 33
22 / 33
23 / 33
24 / 33
25 / 33
26 / 33
27 / 33
28 / 33
29 / 33
30 / 33
31 / 33
32 / 33
33 / 33

Poudarki

Peugeot je v primerjavi s tekmeci športno različico svoje kombilimuzine predstavil pozno. Tristoosmica s športnimi geni je dostojen nosilec porekla GTi, starega že več kot 40 let in sinonim večine najbolj čustvenih in razburljivih Peugeotovih avtomobilov preteklosti.

Avtomobil poganja 1,6-litrski prisilno polnjen bencinski motor, ki ponuja pravšnjo zalogo 200 kilovatov in zaradi nizke mase zelo dobre vozne lastnosti. Na eni strani ni tako razburljiv kot renault megane RS, tudi vlogo dvoživke opravlja slabše od seat leona cupre, toda pod črto gre za odličen, zabaven in vsakdanje uporaben avtomobil. Cena za že serijsko dobro opremljeno tristoosmico GTi je 31 tisoč evrov, avtomobilu v prid štejemo tudi zgledno nizko porabo goriva.

Kljub odličnemu športnemu paketu se zdi, da bi lahko Peugeot naredil triostoosmico še bolj ostro in ji (v skladu z bogato tradicijo uspehov v avtomobilskem športu) namenil še več pristne avtomobilske duše. Morda peugeot 308 z več kot 300 "konji" še sledi ... Pomislek, da ta avtomobil še ne razkriva vsega potenciala Peugeotove tradicije in znanja Peugeot Sporta, potrjuje tudi dejstvo, da GTi nima klasične ročne zavore, temveč le elektronsko ...

Motor: 1,6-litrski bencinski turbomotor (200 kilovatov, 270 "konjev")
Poraba: 9,2 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena: 33.850 EUR (s Peugeotovim financiranjem in menjavo staro za novo: 29.811 EUR

Cena avtomobila
Vaše mnenje
Pikolovci
Tehnični podatki

Peugeot 308 GTi - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Peugeot: bolje pozno kot nikoli Peugeot 308 GTi - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Športni duh je že desetletja eden glavnih gradnikov znamke Peugeot. To velja že od časov Talbota, ki so ga leta 1978 kupili in nato v osemdesetih ustanovili tako Peugeot Sport. Takrat so nastali tudi njihovi prvi legendarni dirkalniki za reli in rodila se je Peugeotova oznaka GTi. Ta je lani praznovala svojo štiridesetletnico, po modelu 208 pa je nato Peugeot svojo legendarno oznako športnosti vendarle ponudil tudi svoji sicer prodajno zelo uspešni kombilimuzini 308.

S tem so še dodatno opozorili na v zadnjem času trendovske športne programe – Peugeot je v zadnjih letih navsezadnje zmagal na ameriški gorski dirki Pike's Peak, vztrajnostnem reliju Dakar in na zadnji izvedbi legendarnega slovenskega relija Saturnus – in poskusili ujeti zaostanek za konkurenco. Znamke, kot so Volkswagen, Seat, Honda, Ford in Opel, že vse imajo svoje športne kombilimuzine, mnoge tudi z bolj zajetno zalogo motorne "konjenice", kot jo zagotavlja tristoosmica.

Peugeot 308 GTi - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Motor in Torsenov diferencial iz RCZ

Peugeot je z znatno pomočjo inženirjev iz Peugeot Sporta, kjer imajo veliko izkušenj z raznovrstnimi dirkaškimi projekti tudi na ravni zasebnikov (iskanje dobrih zmogljivosti ob zanesljivosti in še vedno sprejemljivi ceni), izdelal še en dober športni avtomobil. Tehnološko so zanj marsikaj pripravili že pri modelu RCZ R; tudi 308 GTi uporablja njegov 1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom, ki je v primeru testnega avtomobila imel 200 kilovatov (270 "konjev") in 300 njutonmetrov navora, enako velja za sprednji Torsenov diferencial z delno zaporo. Ta v ovinku na notranje kolo dodeli do 37 odstotkov razpoložljive moči in navora.

Peugeot 308 GTi - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Motor odlično vleče, zvok športnosti slišijo le potniki Peugeot 308 GTi - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Zato začnimo kar pri vožnji, ki je navsezadnje pri tovrstnih avtomobilih tudi najpomembnejša. Iz vidika motorja avtomobil ni skrajno brutalen, toda glede na dejstvo, da ga poganja le 1,6-litrski motor, je v načinu vožnje sport (ta ne obarva v rdeče le merilnikov, temveč tudi prilagodi odzivnost stopalke za plin, trdoto volanskega mehanizma ...)  vseeno odličen. Motor namreč zagotavlja moč vse tja do začetka rdečega območja pri šest tisoč vrtljajih v minuti in zato dejansko daje vozniku pozitiven občutek, da ima pod pokrovom motorja resnično veliko zalogo "konjev".

Skupaj z umetnim zvokom motorja (v načinu sport se zvok ojači le v notranjosti avtomobila, ne pa tudi zunaj njega) vozniku in sopotnikom ponuja veliko, a vendarle znajo tekmeci kocine na rokah s kombinacijo motornih zmogljivostih in njegovega zvoka še bolj privzdigniti.

Peugeot 308 GTi - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Brez obvolanskih ročic menjalnika in klasične ročne zavore

Za prenos moči v peugeotu skrbi le šeststopenjski ročni menjalnik. Ta deluje odlično, saj so premiki med prestavami kratki in dovolj natančni. Peugeot se bržkone podobno kot Ford pametno odločil in v športni avtomobil ni vgradil lastnega samodejnega menjalnika, saj bi bil ta po hitrosti težko dovolj konkurenčen naravi avtomobila in tudi ne bi bil na ravni menjalnika DSG iz golfa GTI ali leona cupre.

Čeprav ročni menjalnik svoje delo opravi brez večjih pripomb, bi si določeni vozniki najbrž želeli pretikanje prestav z obvolanskimi ročicami, ko sta torej lahko obe roki ves čas trdno na volanskem obroču.

Športni puristi se bodo v tem peugeotu prav gotovo obregnili ob dejstvo, da nima klasične ročne zavore, temveč le elektronsko. V času, ko nekateri proizvajalci športnih avtomobilov odkrito izpostavljajo možnost zabave v varnih okoliščinah, so pri Peugeotu torej izbrali pot v drugo smer. Pri tem niso edini, saj ima elektronsko ročno zavoro na primer tudi (stara) opel astra OPC.

Peugeot 308 GTi - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Tudi 308 GTI želi biti avtomobilska dvoživka

Notranjost je pri različici GTi nadgradnja klasične tristoosmice. Majhen volanski obroč se zdi v primeru športne različice zadetek v polno, hvalimo tudi manjše dodatke, ki izkazujejo športni značaj avtomobila. Notranjost sicer ni pretirano športno poudarjena, kar je dejansko tudi trend podobnih športnih kombilimuzin. Peugeotov adut v razredu ni izjema, saj poskuša v enem vozilu združiti tako tekmovalni značaj svojih slavnih dirkalnikov kot tudi lastnosti avtomobila za vsak dan. Peugeotovim inženirjem je to dobro uspelo, a vseeno je 308 GTi manjša dvoživka kot na primer seat leon cupra.

Peugeotov športnik, ki stane 31 tisočakov

Dobra stran športnega peugeota 308 pa je njegova cena, ki kljub dobri založenosti z opremo (na primer tudi z žarometi LED, samodejna klimatska naprava, 19-palčna kolesa ...) ne presega 34 tisoč evrov. Ob določenih pogojih financiranja so pri Peugeotu ceno pripravljeni spustiti tudi pod 30 tisoč evrov.

Ima peugeot 308 GTI dovolj karakterja?

  • Da, zadošča vsakodnevnim potrebam in je prava kombinacija športnosti in vsakdanje uporabnosti 62 glasov
    72,94%
  • Ne, športni avtomobil znamke s tako dolgo tradicijo v avtomobilskem športu bi moral biti še bolj oster 23 glasov
    27,06%
Oddanih 85 glasov

 

Za pikolovce

Merilnik vrtljajev, kjer se puščica dviga v nasprotni smeri kot pri drugih avtomobilih, je Peugetova posebnost. Ne moremo je šteti niti v dobro niti v slabo.

 

 

CENA

CENA OSNOVNEGA MODELA: 33.850 EUR
CENA TESTNEGA VOZILA: 33.850 EUR
*CENA TESTNEGA VOZILA ZA STRANKO: 29. 811 EUR
DODATNA OPREMA: 2.690 EUR
- sistem HiFi ozvočenje Denon: 550 EUR
- kamera za vzvratno vožnjo: 200 EUR
- posebna barva rdeča ultimate: 720 EUR
- dvobarvna zunanjost: 1.220 EUR
 


TEHNIČNI PODATKI: peugeot 308 GTI 1,6 THP 270
ZASNOVA: spodnji srednji razred; kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR: bencinski 4-valjni atmosferski motor; delovna prostornina: 2.494 cm3; moč: 145 kW; elektro motor moč 105 kW,  navor: 270 Nm; sistemska moč: 145 kW
PRENOS MOČI: pogon spredaj; samodejni CVT;
MERE in MASE: dolžina: 4.605 mm; širina: 1.845 mm; višina: 1.705 mm; medosna razdalja: 2.660 mm; prtljažnik: 501 litrov; masa vozila: 1.625 kg, nosilnost: 580 kg,  vlečna kapaciteta: 800 kg ( prikolica z zavorami), prostorrnina posode za gorivo: 56 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 180 km/h, čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,3 s; mestna vožnja: 4,9 l/100 km, odprte ceste: 5,0 l/100 km, kombinirano: 4,9 l/100 km; emisije: 115 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: ABS, ESP, sistem pri zaviranju v sili, isofix, voznikova in sovoznikova ter stranski zračni blazini, varnostni zračni zavesi za potnike v 1. in 2. vrsti,
SERIJSKA OPREMA: delna zapora diferenciala Torsen, oznaka GTi na volanskem obroču, voznikov in sovoznikov sedež nastavljiv po višini, prostoročni vstop in zagon vozila, daljinsko centralno zaklepanje, žarometi s tehnologijo Full LED in integriranimi dnevnimi svetili LED, smerniki LED s sekvečnim delovanjem, dvopodročna klimatska naprava z upravljanjem, sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, SMEG+ (multimedijski zaslon na dotik 9,7''), navigacijska napraa, senzor za dež, tempomat, omejevalnik hitrosti, usnjen volanski obroč in prestavna ročica, električna parkirna zavora, parkirni senzorji spredaj in zadaj, dodatno temnjena zadnja stekla, znižano podvozje (10 mm glede na različico GT), zavorni diski spredaj premera 380 mm, aluminijasta športna pedala, rdeče zavorne čeljusti z oznako Peugeot Sport, dvojna okrasna izpušna cev, paket Sport (prilagoditev odzivnosti servo volanskega obroča, športen zvok motorja, sprememba barve inštrumentalne plošče, spremenjena odzivnost na plin, športni prednji in zadnji odbijač, športni stranski pragovi v barvi karoserije, 19-palčna lita platišča GTi carbone, komplet za popravilo predrte gume ...
GARANCIJA: 3-letno jamstvo na barvo, enoletna garancija pri prerjavenju karoserije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin