Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
31. 7. 2016,
7.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

2

Natisni članek

BMW

Nedelja, 31. 7. 2016, 7.49

6 let, 6 mesecev

Uniseks vstopnica v bavarski svet crossoverjev za 53 tisočakov

Test: BMW X1 xDrive 20d

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

2

BMW X1 - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Novi BMW X1 nikakor ne spada več le na seznam želja voznic, saj z dodatnimi prostorskimi centimetri, učinkovitejšimi motorji in resnejšo zasnovo crossoverja zanesljivo nagovarja tudi moške kupce. Kljub dejstvu, da je X1 vstopni model v svet bavarskih premium crossoverjev, v kombinaciji z dizelskim motorjem, štirikolesnim pogonom in osemstopenjskim samodejnim menjalnikom lahko stane tudi več kot 50 tisoč evrov.

Poudarki BMW X1 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

BMW z novo generacijo X1 nudi precej bolj konkretno vstopnico v svet lastnih premium crossoverjev. Čeprav je avtomobil zdaj krajši, je zavoljo dodatnih centimetrov v višino in širino pridobil na prostornosti, z boljšimi materiali pa tudi na kakovosti.

Odmaknil se je korak od statusa ženskega crossoverja, a predstavnice nežnejšega spola bodo še vedno na vrhu seznama njegovih lastnikov. Z novo platformo je kljub temu postal zrelejši in tudi na terenu učinkovitejši, med ovinki hvalimo kombinacijo dizelskega motorja s 140 kilovati, štirikolesnega pogona in osemstopenjskega menjalnika.

Testni X1 s ceno nad 50 tisoč evri seveda ni poceni. Čeprav na trgu hitro najdemo precej cenejših crossoverjev in športnih terencev, ki pa nimajo takšnega premium pedigreja, sta glavna tekmeca X1 še naprej audi Q2 in mercedes-benz GLA.

Motor: dvolitrski štirivaljni dizelski motor (140 kilovatov)
Poraba goriva: 7,3 litra na sto prevoženih kilometrov
Cena: 53.350 EUR

Vaše mnenje
Cena
Tehnični podatki

BMW X1 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Je X1 še vedno predvsem ženski crossover?

BMW tudi zaradi poskusov z novimi avtomobilskimi prijemi (pogon na sprednji kolesi, nova postavitev motorjev, prvi enoprostorski modeli …) in posledično širšo ponudbo modelov, kar seveda v ključnem pomenu pomeni predvsem nove kupce, ruši prodajne rekorde. Model X1 je kot vstopna točka v bavarski svet premium crossoverjev kajpak eden pomembnejših adutov. Čeprav je bil X1 v prvi generaciji bližje zgolj povišani kombilimuzini kot pa pravemu crossverju, so uspeli prodati 730 tisoč vozil.

Tudi novi X1, ki je luč sveta ugledal lansko jesen, namerava nadaljevati s tako uspešno prodajno strategijo. V nekaterih dimenzijah je postal večji, vsekakor pa udobnejši in varčnejši. Se je obenem tudi odmaknil zgolj od tradicionalnih ženskih kupcev?

BMW X1 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Če je avtomobil všeč ženskam, so prodajniki zagotovo zadovoljni

Nikakor ni slabo, če je avtomobil priljubljen pri ženskem spolu. Kot sporočajo tekmeci iz Stuttgarta, ženske vplivajo pri nakupu velike večine novih avtomobilov. Ne glede na to izhodišče pozdravljamo dejstvo, da je X1 zdaj videti kot resnično pravi crossover in da je pridobil tudi nekaj mišic. Kdor ni dovolj pozoren, ga bo na cesti zlahka sprva zamenjal celo za razred večjega X3.

BMW X1 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Kljub krajši medosni razdalji, imajo potniki več prostora za noge, glavo in tudi prtljago

X1 je zdaj za 3,6 centimetra krajši, pridobil pa je 5,3 centimetra v višino in 2,1 centimetra v širino. Čeprav so medosno razdaljo skrajšali kar za devet centimetrov, je prostora za kolena na zadnjih sedežih več kot prej. Enako velja tudi za glave potnikov, kjer je prostora več. Na zadnji klopi lahko sedijo trije potniki, za namestitev treh otroških sedežev je prostora premalo.

Občutek v notranjosti je nedvomno boljši kot pri predhodniku, saj so izboljšali materiale, zgledna je vzvratna kamera, meniji infozabavnega sistema znajo slovensko, ergonomija pa pri vozilih BMW ni bila nikoli zares vprašljiva.

BMW X1 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Odlična kombinacija 140-kilovatnega dizelskega motorja, štirikolesnega pogona in osemstopenjskega samodejnega menjalnika

Hvalimo tudi povezavo štirikolesnega pogona xDrive z motorjem, ki je bil v testnem avtomobilu dvolitrski štirivaljni dizelski motor s 140 kilovati. Ta zanesljivo opravi svojo nalogo, obenem pa se je mogoče dokaj preprosto voziti s povprečno porabo le dobrih sedem litrov na sto prevoženih kilometrov. Poraba lahko kajpak pade tudi pod to mejo.

Vozne lastnosti so kljub zasnovi crossoverja zelo zgledne, saj se X1 dobro znajde tako pri lagodni vsakdanji vožnji, kakor tudi med nekoliko bolj odločnim iskanjem poti skozi ovinke. Volanski mehanizem je natančen, svoje delo zelo dobro opravi tudi elektronski sistem stabilnosti. Ta zna po potrebi zavirati posamezno kolo in s tem preprečuje podkrmiljenje oziroma prekrmiljenje. Hvalimo tudi osemstopenjski samodejni menjalnik.

BMW X1 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Taka kombinacija X1 stane od 40 do 50 tisoč evrov, na voljo so tudi cenejše različice

X1 teoretično ponuja vstop v svet premium crossoverjev za 32 tisoč evrov, a testni X1 je bil vseeno še 20 tisoč evrov dražji. Z omenjenim motorjem sicer spada med dražje izbire, saj je na primer X1 s šibkejši dizelskim motorjem (110 kilovatov) in le dvokolesnim pogonom lahko v osnovi tudi osem tisoč evrov cenejši.

Testni avtomobil je imel sicer za skoraj 14 tisoč evrov dodatne opreme. Najdražji element dodatne opreme so bila 17-palčna aluminijasta lita platišča za več kot 2.100 evrov.

CENA TESTNEGA VOZILA

53.350 EUR

OSNOVNA CENA:

39.450 EUR

DODATNA OPREMA:

13.900 EUR

- zunanja barva mineral white: 751 EUR
- usnje Dakota: 1.089 EUR
- vzvratna kamera: 436 EUR
- ogrevana prednja sedeža: 359 EUR
- nastavitev zadnjih sedežev: 327 EUR
- vreča za smuči: 131 EUR
- paket guidance: 1.285 EUR
- navigacija plus: 1.895 EUR
- 17-palčna aluminijasta lita platišča: 2.126 EUR
- notranje okrasne letve v lesu: 327 EUR
- nadzor razdalje pri parkiranju spredaj in zadaj: 381 EUR

 

Katerega?

  • BMW X1
    54,98 %
    138 glasov
  • Mercedes-benz GLA
    31,87 %
    80 glasov
  • Audi Q2
    13,15 %
    33 glasov
Oddanih 251 glasov

Tehnični podatki: BMW X1 xDrive 20d

ZASNOVA:

razred crossoverjev, pet sedežev

MOTOR:

dizelski štirivaljni turbo motor; delovna prostornina: 1.995 cm3; moč: 140 kW pri 4.000 vrt/min; navor: 400 Nm pri 1.750 vrt/min

PRENOS MOČI:

Štirikolesni pogon xDrive; osemstopenjski samodejni menjalnik, gume: 225/55 R17 97W

MERE:

dolžina: 4.439 mm; širina: 2.060 mm; višina: 1.612 mm; medosna razdalja: 2.670 mm; prtljažnik: od 505 do 1.550 l; masa vozila: 1.615 kg; največja dovoljena masa: 2.130 kg; posoda za gorivo: 51 litrov

ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:

največja hitrost: 220 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 7,6 s; mestna vožnja: 5,9 l/100 km, odprte ceste: 4,5 l/100 km, kombinirano: 5,0 l/100 km; emisije: 132 g CO2/km, Euro 6

SERIJSKA OPREMA:

BMW klic v sili, senzor trka, ABS, varnostni zračni blazini, dinamični nadzor stabilnosti DSC, dinamični nadzor oprijema DTC, isofix

SERIJSKA OPREMA:

Po višini nastavljiv voznikov sedež, performance nadzor, zložljiv in deljiv naklon zadnje klopi, steklo s toplotno zaščito, vmesnik USB, dodatna 12V vtičnica, stereo sistem s šestimi zvočniki, nadzor pri spustu vozila, meglenke, senzor za dež, po višini nastavljiv snop žarometov, paket zunanjih ogledal, BMW "head-up" projektor, žarometi LED, slovenski meniji …

Ne spreglejte