Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 12. 2015,
12.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Petek, 25. 12. 2015, 12.01

6 let, 7 mesecev

Škoda rapid spaceback

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
To je nizkocenovna kombilimuzina za zahodno Evropo, ki stavi na velik prtljažnik in prostor na zadnji klopi. Se bodo kupci zgolj zaradi proevropskega videza odpovedali prednostim limuzinskega rapida?

Razred: spodnji srednji razred, kombilimuzina Družina modelov: škoda rapid Predhodnik:: / Sorodni modeli: rapid limuzina Proizvodnja: Mlada Boleslava, Češka Začetek prodaje: konec novembra 2013 Letna prodaja: 600 (Slovenija) Cene: od 10.999 evrov naprej

Poudarki: - nizkocenovna kombilimuzina po meri zahodnoevropskih kupcev - 18 centimetrov krajši od limuzine - manj varnostno-asistenčnih sistemov - štirje bencinski, dva dizelska motorja - v Slovenijo trikrat več spacebackov kot limuzinskih rapidov

Spaceback v najbolje prodajani evropski razred

Čeprav ima osnovni rapid pet vrat in torej karoserijsko ne gre za klasični limuzinski avtomobil, se je do zdaj bolje prodajal na vzhodu kot zahodu. Škoda je zato razvila tudi njegovo drugo karoserijsko izvedbo, ki naj bi bolj prijala zahodnoevropskim kupcem in se z njo podala neposredno v evropski glavni, pregovorno "golfov" avtomobilski razred. Dve petini prodanih novih avtomobilov v Evropi prihaja prav iz tega razreda.

Bosta glavna tekmeca res Korejca ali kar sestra octavia?

Škoda je s rapidom spaceback obenem dobila nov konkurenčni model v evropski prodajni bitki. Novo izvedbo rapida bi lahko označili kot nizkocenovni golf za zahodno Evropo, še bolj pa kot uradni koncernski odgovor na glavna tekmeca kio cee'd in hyundaia i30.

Toda dejansko bo spacebackov resen tekmec predvsem sestra octavia, ki je dimenzijsko in kakovostno še veliko prijaznejši avtomobil, a jo je primerljivo opremljeno prav tako mogoče dobiti za znesek do 20 tisoč evrov.

Pri Škodi nameravajo s spacebackom nagovarjati tudi mlajšo populacijo in mlajše družine, ki jih konzervativni videz limuzinskega rapida ne privlači. Spaceback je dejansko ohranil večino prednosti (medosna razdalja, prostor na zadnji klopi) klasičnega rapida, a mu zavoljo evropske karoserijske zasnove z odsekanim zadkom vendarle odvzel ne le 18 dolžinskih centimetrov, temveč predvsem kar 135 litrov prostornine prtljažnika.

Se bodo torej zahodnoevropejci zgolj zaradi njim prilagojene karoserijske zasnove pri približno enaki ceni odpovedali četrtini prtljažnika?

Med kombilimuzinami bo njegov adut prtljažni prostor

Oba rapida se oblikovno razlikujeta le od stebrička B naprej. Za razliko od golfa, leona in octavie oba rapida ne prihajata z nove modularne platforme MQB, temveč še s starejše in manjše (polove) osnove.

Konkurečna prednost spacebacka med kombilimuzinami bo zagotovo prtljažni prostor, ki je z osnovnimi 415 litri prostornine največji med tekmeci, zaradi dvojnega dna pa ga je mogoče še enostavno poglobiti. V prtljažniku bodo prav prišli tudi kovinske zaponke (niso zložljivi) za pričvrstitev tovora. Hvalimo tudi višino odpiranja prtljažnih vrat.

Kljub dejstvu, da ima spaceback krajšo medosno razdaljo od golfa ali cee'da, je na zadnji klopi več prostora tako za noge kot glave potnikov. Skupaj s prtljažnikom je to adut vsakodnevne uporabnosti.

Brez varnostno-asistenčnih sistemov na osnovi radarja in kamere

Prva prava Škodina kombilimuzina bo morala na trgu prepričati ne le z dimenzijami, temveč tudi svojo vsebino. Da je spaceback nizkocenovno vozilo, lahko opazimo s seznama razpoložljivih varnostno-asistenčnih sistemov.

V spacebacku ne boste mogli imeti sistemov na osnovi radarja (aktivni tempomat, samodejno zaviranje) ali kamere (menjava voznega pasu).

Med opremo omenimo novi trikraki volan in možnost nakupa dober meter dolge panoramske šipe, ki skupaj z dodatno zatemnjeno karoserijo prinaša prefinjen, bolj premiumski vtis.

Pogrešamo možnost žarometov v tehnologiji LED, obstoječi biksenonski pa v povezavi z meglenkami nudijo dodatno osvetlitev v smeri zavijanja.

Pri motorjih brez odstopanja: spaceback je racionalna škoda

V motorni ponudbi je novost 1,6-litrski motor TDI s 66 kilovati, sicer pa spaceback skupno ponuja štiri bencinske in dva dizelska motorja. Po zmogljivosti navzgor nobeden izmed njih ne izstopa, saj je največja moč 90 kilovatov. To je v skladu s splošnim poslanstvom in namembnostjo vozila, ki torej v prvi vrsti ostaja racionalna in manj čustvena škoda.

Po naših prvih kilometrih s spacebackom menimo, da je bencinski motor tako z vozniškega kot stroškovnega vidika veliko primernejša izbira. Pri enaki opremi je namreč razlika med obema motorjema okrog 1.300 evrov.

V tehničnem smislu je spaceback dobil prilagojeno zadnjo premo za bolj dinamičen občutek vožnje, spremenjen je tudi volanski mehanizem. Ta je zdaj elektro-mehanski in ne več elektro-hidravlični. Servo volan se zdaj nekoliko bolje prilagaja hitrosti.

V Slovenijo trikrat več spacebackov kot limuzinskih rapidov

Škoda ima s spacebackom velike načrte tudi v Sloveniji, kjer želijo že letos prodati 80 vozil (odvisno od dobavljivosti iz Mlade Boleslave), prodajni načrt za prihodnje leto pa znaša 600 vozil. To je trikrat več od limuzinskega rapida in le malo manj od octavie. Slovenski kupci so očitno bolj naklonjeni zahodnoevropskemu dojemanju avtomobila.

Ne spreglejte