Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2008,
16.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2008, 16.57

7 let, 12 mesecev

Škoda fabia RS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avto ima prijetno trdo športno uglašeno podvozje, ki z neposrednim volanom in živim motorjem zagotavlja prave vozne užitke.

Fabia RS je športnik, ki po eni strani namiguje na škodino tekmovalno dejavnost, po drugi strani pa odgovarja na izzive drugih proizvajalcev, ki iz avtomobilov spodnjega razreda izdelujejo mini rakete. Tovrstna ponudba je praviloma bencinska, za dizelske športnike pa so, kot kaže v tem trenutku, prav TDi motorji najbolj primerni. Enakega (130 KM) kot v ibizi smo preizkusili tudi v fabiji.

Zunanjost, notranjost

Zunanjost škode fabije RS je ostala čista in praktično neomadeževana tudi po petsto kilometrih, prevoženih po slabem vremenu. Ne vemo ali gre zasluga živordeči barvi oziroma kvalitetnemu laku ali pa morda aerodinamika usmerja nesnago kam drugam. Kombilimuzina štrli naprej, izpostavljen prostor za registrsko tablico je oblikovno usklajen, česar ne moremo pohvaliti prav pri vsakem avtu. Športnemu značaju RS-a bi bolj ustrezala trivratna različica, kot naprimer pri ibizi, cliu ali dvestošestici. Pa še za tekmovalne izpeljanke bi bilo bolj ugodno. Notranjost je po eni strani pusta, po drugi pa poživljujoča, predvsem pa seveda deluje športno. Ravna armaturna plošča brez izpostavljenega osrednjega dela je špartanska. Ta vtis popravlja usnje na volanu in na vzvodih ter belo obrobljena skala obeh velikih merilnikov. Temni sedeži s kontrastno svetlimi obrobami notranjost škode prav popestrijo. Testni avto je poleg osnovnih tepihov prevažal s seboj še komplet mehkih in belo obrobljenih, ki pripadajo RS-u, pa še gumijaste za povrh. Kar se plastike tiče je narebričeno obdelana in precej manj češka kot včasih, zgornji del armature pa je mehko obložen.

Vozne lastnosti

Avto ima prijetno trdo športno uglašeno podvozje, ki z neposrednim volanom in živim motorjem zagotavlja prave vozne užitke. V fabiji RS se čuti znanje in izkušnje, ki jih je Škoda pridobila s tovarniško izdelavo tekmovalnih vozil za rally. ASR sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles je pri velikem turbodizelskem navoru nujnost, saj bi se sicer tudi na suhem asfaltu kolesa vrtela v prazno (pa še polosi in homokinetične zglobe bi trgalo). Za športne veseljake, ki jim je avto tudi igrača, je vgrajena elektronska zapora diferenciala, elektronska povezava za plin pa je za marsikoga moteča. Pomeni namreč nič zaviranja z levo nogo in sočasnega dodajanja plina med ostrim zavijanjem. Odpade, motor pri takšnih poizkusih enostavno "umre", ker elektronika ne razume, da želi neki butasti voznik hkrati zavirati in pospeševati. Kakšna škoda. In na kaj se je treba pri fabiji navaditi? Stikalo za nastavitev ogledal ima navpični preklop, tako da moraš ugibati, kateri položaj je za levo in kateri za desno. Pa tudi to, da je treba najprej nastaviti levo ogledalo, ker v tem položaju premikaš tudi desnega. Če se lotiš najprej desnega, bo treba ogledali nastavljati trikrat. Tudi za digitalno uro bi morda lahko našli kakšno stalno mesto, da je ne bi iskali med podatki potovalnega računalnika. Zaradi ugodne cene priporočamo doplačilo za tri varnostne blazine (sovoznikovo čelno in obe stranski za manj kot 50.000 SIT) in za ogrevane šobe za pranje stekel (slabe štiri jurčke). Pravzaprav ne vemo zakaj to ni vgrajeno že kar serijsko.

Zmogljivosti, poraba

130 konjev daje fabiji izrazito športni značaj pa čeprav se jih krmi z nafto. Največ moči je pri 4000 vrtljajih, vendar pri pospeševanju in sploh med vožnjo ni treba vrteti motorja čez 2200 vrtljajev pa ste že med najhitrejšini na cesti. Na ovinkasti podeželski cesti, tudi brez posebno dolgih ravnic, se prav mimogrede vozite s sto ali še več kilometri na uro. Šesta prestava uradno pride na vrsto šele na avtocesti, saj je hitrost pri 2000 vrtljajih že okoli 120 km/h. Visok navor motorja pomeni, da ste hkrati hitri in varčni. Dokaz za to je dobrih sedemsto testnih kilometrov s povprečno porabo 6,7 l/100 km. Vse skupaj se da tudi spremljati na preglednem potovalnem računalniku, ki dvostezno beleži podatke pa še v dveh smereh jih lahko izbirate.

Cena, tekmeci

Znano je že, da škode niso več poceni avtomobili, tako tudi fabia RS cenovno prekaša nekatere posebneže na raketni pogon v spodnjem razredu. Med njimi sicer ne najdemo petvratne ponudbe, vendar je vprašanje ali je to pri izrazitih športnikih sploh prednost. Dizelskih 130 KM kot že rečeno lahko najdemo samo še v ibizi. Več avtomobilov - igrač v tem razredu ali pa tudi v kakšnem višje, je bencinskih. Seveda zmorejo kar precej konjev več, zato pa je navora kar precej manj. Če se boste kdaj skušali meriti s peugeotom 206 RS ali celo RC, s cliom Renault sport ali celo s hondo civic type R, vam bodo ti bencinarji verjetno malo ušli. Pa vendar ne boste prav brez možnosti, saj se lahko zgodi, da jih boste prehiteli medtem, ko bodo točili svežo (in dražjo) župco. Tako nekako kot pri F1, gre pri tovrstni primerjavi med navedenimi igračami za vprašanje strategije dveh ali treh postankov v boksih.

Ne spreglejte