Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Nedelja, 20. 12. 2015, 9.02

8 let

Škoda fabia 1,2 TSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko smo zapisali, da fabia meri na mlade družine, nismo mislili na testno različico s 110 "konji" in s "šik" opremo, ki jo podraži za tri tisočake. Takšna fabia najprej ustreza dinamičnim voznikom.

Moči kot v prvem golfu GTI, a vendar še manjka pika na i, oznaka RS

Škoda fabia 1,2 TSI razvija prav toliko moči kot golf prve generacije v strupeni različici GTI pred skoraj štirimi desetletji. Na preizkusu zmogljivosti obeh enako močnih vozil pa rezultat nikakor ne bi bil neodločen. Z novimi rešitvami in materiali je šel razvoj pogona in podvozja odločno naprej in danes bi se fabia z lahkoto otresla nekdanjega vrhunskega športnika.

Z nostalgičnimi spomini na starega GTI-ja smo z veseljem zapodili fabio čez gorske ovinke. Prav zanimivo bi jo bilo postaviti na zaprto traso kašnega resnega reli odseka in z novinko ponoviti izziv iz leta 2012, ko sta se pred našo kamero udarili serijska, športna fabia RS in dirkalna fabia R2.

Tudi na mednarodni predstavitvi nove fabie combi smo z vso vnemo vrtali v Škodine stratege, da bi izvedeli, ali bo novinka vendarle nosila tudi oznako RS, saj si jo glede na doseg oziroma talent opcijskega športnega podvozja v testni fabii prav gotovo zasluži. Uradno smo dobili za zdaj ne. A vsaj zdelo se nam je, da glede na skrivnostni odziv in nostalgične poglede ta zgodba vendarle še ni zapečatena. Upanje pač umre zadnje ...

Kaj daje fabii športnost oziroma dinamiko?

Poleg omenjene moči je tu navor, ki daje fabii odzivno lahkotnost že pri 1400 vrtljajih, za kar poskrbi turbina. Neposreden volan z dvema zavrtljajema in pol med skrajnima legama posreduje uporabne podatke o dogajanju med kolesi in podlago. Za odličen kontakt vozila s cesto skrbi za 15 mm spuščeno športno podvozje (dodatno za vsega 114 evrov) na temnih 16-palčnih platiščih (288 evrov) z gumami 215/45.

Za dobre vozniške občutke so zadolženi usnjen volanski obroč, natančna prestavna ročica šeststopenjskega menjalnika, z gumo obdelane športne stopalke (75 evrov), pregledni merilniki, predvsem pa izdatna bočna opora športnih sprednjih sedežev z integriranima vzglavnikoma (127 evrov).

Elektronika deluje prav zabavno, ker ne ukrepa takoj na samem začetku "spodrsljaja", ampak malo počaka, za dodatno veselje med pospeševanjem pa poskrbi zvok, ki bi ga v toplejšem času poslušali kar skozi odprta okna.

Kaj pa svarilne barve?

Če fabia ne bi ponujala osmih dvobarvnih kombinaciji ostrešja s karoserijo, bi težko pritrdili sporočilom o tisti kraji pogledov. V kabini vlada red in urejenost v skladu z načeli ergonomije, ki zahtevajo vse na svojem mestu in vse pri roki.

Vso popestritev predstavljajo kromirani zaključki in plastika aluminijastega videza, ki se razteza prek celotne armature. Je pa res, da se prav na to površino lahko nalepi kaj barvitejšega za razbijanje ambienta, ki ga fabia povzema po velikem bratu.

TSI ni samo za športnike, ima tudi varčnejšo plat

Ko mladi razposajenec posodi fabio svojemu umirjenemu predniku, se pokažejo še druge odličnosti motorja TSI. Mestna vožnja je lahkotna in zaradi ugodnega navora nezahtevna. Z upoštevanjem indikatorja in prestavljanjem pod dva tisoč vrtljaji poraba ne uide čez šest litrov. Varčnost in manj emisij med zastoji zagotavlja start-stop, ki mehko zažene motor in ne deluje moteče, kadar se zaustavi prav v trenutku, ko želi voznik speljati.

Na odprti cesti je TSI varčen, če to želi voznik. Komur je dovolj tempomat na 120 kilometrov na uro, ta med vožnjo porabi le malenkost več kot pet litrov. Pri največji dovoljeni hitrosti pri nas (merilnik hitrosti na 137, vrtljajev pa na 2800) je bencinska fabia zadovoljna s šestimi litri goriva. Menimo, da tudi v zadovoljstvo večine voznikov.

Na testnem krogu se je poraba ustalila na 6,5 litra na sto kilometrov, glede razposajenosti pa je to tako: tudi ko smo fabio dobro gnali, s porabo nismo presegli devetih litrov.

Dvojni prikaz podatkov tudi pri fabii

Voznik lahko spremlja oziroma menja posamezne vozne parametre na zaslonu med merilnikoma ali pa so združeno zapisani na osrednjem (golfovem) zaslonu na dotik. Podatki se samodejno resetirajo po daljši prekinitvi vožnje (since start), po točenju goriva (since refueling) oziroma se resetirajo na ukaz (long term). Enako kot pri testu ducata lahko znova zapišemo, da sta bolje dva računalnika kot noben.

Ker testna fabia ne spada med prav poceni avtomobile, moramo spomniti na 6-letno garancijo oziroma 200 tisoč kilometrov in da je odlično opremljena (ambition). Vozniku v pomoč so volan z več funkcijami, tempomat, hill holder in preprosto povezljiv Bluetooth. Na zaslonu med merilniki je razločno opozorilo, če je vozilo spredaj nevarno blizu.

Kdor pa denimo ne mara motečega naslona za komolec (spodaj je predalček), ga preprosto premakne navpično med sedeža.

Prostorna kabina za štiri

Kabina je preprosta, učinkovita, namenska. Za nazoren primer vzemimo vmesno konzolo. Pred prestavno ročico sta uporabna odlagalna predala z utoroma za pločevinke, za ročno zavoro je znova odložišče in še eno za potnike zadaj. Ali pa primer klimatske naprave, ki daje videz preprostega avtoradia z dvema okroglima gumboma in stikali vmes. Namestitev 190 centimetrov visokega potnika na zadnjo klop ni misija nemogoče.

No, za pot do morja naj rajši sedi spredaj, pri tem pa mu ni treba pomakniti sedeža do konca nazaj.

Med potovalne namembnosti fabie štejemo utore za pijačo (ne samo pločevinke, tudi plastenke) in žepa za sedežema. Desni predal po velikosti pokrova obljublja več, omogoča pa vzdolžno namestitev mape formata A4. Plastika, ki obdaja notranjost kabine, je prijetnejša na pogled kot na otip, hočemo reči, da z videzom poskuša prikriti trdoto. Prav nič pa ne moremo očitati kakovosti sedežnih prevlek. Niti glede videza niti po občutku, za oboje velja odlično.

Uporaben prtljažnik

Enako kot velja za kabino, je tudi prtljažnik urejen kot iz škatlice. Na levi bočni strani sta dva predala, dva močnejša kavlja preneseta tudi večji vrečki, v desnem kotu je prostor za 1,5-litrsko plastenko.

Polica prtljažnika je iz dovolj trdnega materiala, da lahko nanj namestimo kakšen predmet, pri tem pa moramo uporabiti spodnjo raven, ki je približno tri decimetre pod vrhom naslonjal. Na ta način je prevoz varnejši, saj se predmeti med zaviranjem ne morejo spreletavati po kabini. Od 330 litrov prtljažnega prostora jih 25 zavzame doplačilno zasilno kolo (67 evrov). Kot nasprotniki pribora za popravilo pnevmatik (praktični vidik) ga toplo priporočamo.

Da ne pozabimo! Sedežna klop je nepomična, zato s polaganjem naslonjal (60/40) ne nastane ravno dno.

Ne spreglejte