Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
20.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 20.14

7 let, 12 mesecev

Peugeot 207 RC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bi rekli, da tako neposreden občutek ponuja le en, morda dva "hot hatcha" v tem razredu. RC je postal pravi športnik, ki na usta voznika takoj nariše nasmeh.

Med testiranjem prejšnjih dvestosedmic smo v uredništvu skupno ugotavljali, da se ti avtomobili nasploh zelo lepo peljejo in, da je lega na cesti suverena tudi pri hitreje odpeljanih ovinkih. Strinjali pa smo se tudi, da prav nobeden izmed njih ne podpira res športne vožnje. Da pri zelo hitrem ovinkarjenju občutek za volanom ni pravi in, da športna vožnja ni ravno njihova najboljša vrlina. Podoben zaključek smo potegnili celo pred kratkim na preizkusu 150-konjskega THP-ja. Zato smo morda pred pričetkom tega testa RC-ja jemali premalo resno.

Zunanjost, notranjost

Ugotovili smo torej, da ne gre le za nastopača, ki na sebe lepi poglede s športnim izgledom (mimogrede, bela barva je za športnike "in" in prav zaradi nje ta avtomobil še bolj športno izgleda). Denimo s spojlerjem na zadku, ki nad 200 kilometri na uro pritiska zadek ob tla z dodatnimi petindvajsetimi kilogrami. Ali pa s širšima odbijačema, 17-palčnimi platišči ali z dvojno izpušno cevjo. Niti ne le z izrazito športnima prednjima sedežema, v katerih smo se skorajda počutili kot vozniki formule 1. Kaj pa ostalo? No, volan je sicer odet v usnje in dobro oprijemljiv, a po merah prav nič športen. V takšni nabriti "bombici" bi bil primernejši volan z manjšim premerom. Spredaj se sedi odlično, a izrazito športno utesnjeno, sedeža nista pretrda in zelo lepo objameta telesi, zadaj pa v RC-ju trije ne bodo sedeli, saj ima le dva sedeža. Vse ostalo (kar se tiče notranjosti) je bolj ali manj enako, kot v ostalih 207-icah, le aluminijaste stopalke še sporočajo, da to ni povsem običajen malček.

Vozne lastnosti

Prvi občutki so bili nekako takšni: Ah, volan je prelahkoten za športnika, pa tudi vzmetenje ni dovolj trdo. No, ampak to so bili res le prvi občutki, po nekaj sto metrih počasne vožnje. 207 RC je namreč grbine dokaj lepo požiral, lahkotnost krmila pa je bila povsem mestu primerna. Ampak le dokler RC-ja nismo zapodili malce hitreje. Takrat je volan postal občutno trši in zelo odziven, avtomobil pa v zavoju zelo zelo prepričljiv in hkrati seveda trd. Bi rekli, da tako neposreden občutek ponuja le en, morda dva "hot hatcha" v tem razredu. RC je postal pravi športnik (kar je kazal tudi z zvočno silhueto), ki na usta voznika takoj nariše nasmeh. No, ta nasmeh še vedno poskušajo odstraniti iz mojih ust ...

Zmogljivosti, poraba

Motor v RC-ju je praktično enak tistemu iz THP-ja, le da tokrat ponuja 24 konjskih moči več. Na papirju to morda ne deluje posebne omembe vredno, a v praksi je RC občutno bolj zmogljiv avtomobil. Pospešek do stotice sedaj traja le 7,1 sekunde, merilnik hitrosti pa brez težav seže do številke 220 km/h. Dvostopenjski turbo tudi tukaj zagotavlja, da je dovolj moči na voljo že pri najnižjih vrtljajih, to pa v prevodu pomeni, da sunkovitega, a kratkotrajnega "pribijanja" na sedež ne boste doživeli. Avto že takoj zelo suvereno vleče in to nadaljuje vse do najvišjih vrtljajev. Konstantno in brez predaha. Le hitro dvigajoči se merilnik hitrosti izdaja, kako dobri so pospeški. Zelo odlična stvar je torej ta motor, tega pa ne bi rekli za menjalnik. Ta ima namreč le pet stopenj, pri čemer bi šesta prišla prav že zaradi živahnosti, pa tudi zaradi manjšega hrupa motorja pri višjih hitrostih. To pa vseeno ni največja zamera menjalniku, bolj smo mu namreč zamerili to, da so hodi ročice predolgi in, da je "mlahav". V običajnem peugeotu 207 bi svojo nalogo opravljal več kot zadostno, v RC-ju pa bi moral biti boljši. No, en minus še ni dovolj za paniko, kajne. Sploh, ker takoj lahko navedemo en plus in sicer porabo, ki se je na našem testnem krogu zaključila pri 10,1 litra, kar je za toliko moči dober rezultat.

Cena, tekmeci

Tehnično gledano 207 RC nima tekmeca, saj dvostopenjskega turba in zato tako širokega uporabnega območja ne ponuja noben konkurent. Polo GTI sicer je turbo, vendar v spodnjem območju ponuja bistveno manj moči, punto sport z dizelskim motorjem pa ravno obratno. Oba omenjena sta hkrati precej manj surova, v tem pogledu ob bok RC-ju lahko postavimo le clia RS in fiesto ST, ki pa sta oba brez turbo pomagal in pri dinamični vožnji zahtevata precej več dela z menjalnikom. Komur je pomemben le izgled (takih najbrž ni veliko) bo pogledal k cliu, pri vodljivosti pa zopet še k fiesti. No, RC je skratka avtomobil, ki se v mestu in pri umirjeni vožnji seveda obnese, a svoje adute veliko bolje pokaže kadar je voznik sam, zavita cesta pred njim pa kar kliče po priganjanju skozi ovinke. In takrat trdo vzmetenje in neposreden volan ne motijo. Tudi glasnost motorja in športni sedeži ne.

Ne spreglejte