Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
6.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nissan

Sreda, 23. 12. 2015, 6.48

8 let

Nissan qashqai+2 1,5 dCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dvopogonska različica sedemsedežnega qashqaia se je izkazala z nizko porabo in relativno prostornostjo v kabini in prtljažnem prostoru.

Dvokolesni pogon

Navajeni smo že, da imajo znamke v svoji ponudbi tudi dvokolesno gnane SUV-je. Takšen je tudi qashqai, ki je s tem privarčeval pri teži in posledično pri porabi goriva. Drugače pa je mogoče zgolj na sprednji par koles voziti že z običajno različico, saj imajo namreč nissani vgrajen gumb, ki omogoča preklapljanje med dvo- in štirikolesnim pogonom.

Zelo varčen motor

1,5-litrski Renaultov dCi je znan po svoji varčnosti. Tudi tokratni prenovljeni primerek z 81 kilovati (pred prenovo 78 kilovatov) je na našem testnem krogu porabil v povprečju 6,1 litra goriva na sto kilometrov, kar je 0,2 litra manj kot njegov manjši in dvesto kilogramov lažji brat s starejšo različico motorja. Motor se je na splošno pokazal za dobro izbiro, saj je lepo prožen in mu tudi v kakšen klanec prehitro ne zmanjka sape. Ima pa qashqai v ponudbi tudi že najnovejši 1,6-litrski dCi, ki smo ga preizkusili v renaultu grand scenicu.

Nadomestek za enoprostorca?

Mogoče. Je sedemsedežnik, v petsedežni postavitvi ima relativno velik prtljažnik in tudi pelje se precej podobno. Poleg vsega pa je qashqai še bolj oddaljen od tal in tako omogoča vožnjo tudi po bolj razdrapanem terenu. Po vsem tem bi sklepali, da je idealen družinski avtomobil. No ja, mogoče, a po temeljitem pregledu se hitro ugotovi, da se po prostornosti vseeno ne more primerjati z enoprostorci in bi bil potemtakem primeren le za tiste družine, ki imajo že starejše otroke (beri: nimajo potreb po velikem prtljažniku za voziček).

Kaj pa cena?

Trg dvokolesno gnanih SUV-jev se nezadržno širi. Nissan qashqai +2 z dobrimi 25 tisočaki je cenejši od (nekoliko bolje opremljene) kie sportage, a dražji od hyundai ix35, škoda yeti pa je od vseh treh nekoliko cenejša. Je pa pri tem treba upoštevati, da je qashqai +2 edini sedemsedežnik med njimi.

Ne spreglejte