Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2008,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 19. 2. 2008, 20.43

8 let

Mitsubishi L200 2,5 TD GLS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Meter osemdeset višine in vzvišen položaj nad cesto, to sta predpogoja za občutek varnosti. Tudi pelje se precej lepše, kakor kakšen pravi tovornjak.

Mitsubishi L200 je terensko vozilo, ki je tudi tovornjak - mitsubishi L200 je tovornjak, ki je tudi terensko vozilo. In če ni drugega avta pri roki, se lahko z njim zapeljemo tudi v opero. Trije avti v enem torej, pri tem pa se dokaj uspešno prilagaja različnim namenom uporabe.

Zunanjost, notranjost

Tovornjaki ponavadi niso prav privlačno oblikovana vozila, zato pa jih lahko popestrijo dodatki, kot so krom, lične stopnice, lita platišča in večbarvne kombinacije kovinskih odtenkov. Lovilec zraka na pokrovu motorja deluje agresivno in morda koga spomni, da se terenski mitsubishiji zelo uspešno podijo po zahtevnih "off road" preizkušnjah. Notranjost za pet oseb je urejena po vzoru osebnih avtov, njihova prtljaga pa mora zadaj na prepih. Količina in kvaliteta opreme je na visokem na nivoju, ugaja terenska naprava za merjenje naklona vozila, čudi pa, da je izostalo daljinsko odklepanje oziroma zaklepanje.

Vozne lastnosti

Meter osemdeset višine in vzvišen položaj nad cesto, to sta predpogoja za občutek varnosti. Tudi pelje se precej lepše, kakor kakšen pravi tovornjak. Volan je lahkoten, vendar tone osemsto ne moremo kadarkoli usmeriti kamorkoli. Sploh pa ne, če praznemu vozilu dodamo tono tovora. S podvozjem, ojačanim za večje obremenitve, je L200 poskočen predvsem v svojem zadnjem delu. Ko smo ga naložili s tričetrt tone tovora za lovske potrebe, se je povsem umiril, tako na asfaltu, kot tudi na makadamskih površinah. Namenili so mu električno zaporo zadnjega diferenciala, ki na spolzkih cestnih površinah deluje manj agresivno od mehanske zapore. Gre torej za element aktivne varnosti, ki pa tudi na brezpotjih zadovoljivo rešuje težave pri speljevanju v blatu (ali v snegu, česar sicer nismo preizkusili).

Zmogljivosti, poraba

Mitsubishi L200 je uradno razvrščen med tovorna vozila, torej vozi s seboj gasilni aparat, zanj pa velja tovornjaška omejitev hitrosti. Ker ima ABS zavore in servo volan, se lahko pelje s 100 km/h, v ilegali pa potegne čez 150. Motor je med terensko dostavo tovora deloval tako, kot da je vseeno ali je mitsubishi naložen ali prazen (za razliko od podvozja, ki je rajši obteženo). Med 1000-kilometrskim preizkusom v terensko-tovorno-mestnih pogojih je povprečna poraba znašala 10,6 l/100 km. To je zelo ugoden rezultat.

Cena, tekmeci

V Evropi ga preganjata mazda B 2500 (zelo uspešno) in nissan pick up. Oba konkurenta smo že opisali v naših testih. Cenovno sta si bližje z nissanom, se pravi s saharskim konkurentom. Sicer pa izgleda tako, kakor da so si terenske tovornjake izmislili Japonci, kar pa sploh ni res. Najprej so namreč gledali ameriške filme.

Ne spreglejte