Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2008,
17.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2008, 17.40

8 let

Mercedes-Benz vaneo 1,9

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vaneo nikakor ne spada med prav dolga vozila, pa vendar je za petimi potniki skoraj za tričetrt kubika prtljažnega prostora. Prostora za sedenje je dovolj, tudi če sta prednja sedeža povsem nazaj.

Kompaktni kombi vaneo je povečana različica Mercedes-Benzovih modelov v razredu A. Seveda le na prvi pogled, saj je dobil v drugi vrsti bočna drsna vrata, v notranjosti pa je urejen po enoprostorsko. Se pravi uporabno in prilagodljivo, ob tem pa so na voljo dodatni paketi, ki prav pridejo ljubiteljem psov, deskanja ali pa morda fikusov. Vaneo je prišel 4 leta za A-jem. Potem ko je ta prebolel znane otroške bolezni so seveda tudi pri vaneu posebej poskrbeli za podvozje, kot je to danes normalno, z ustrezno elektronsko podporo.

Zunanjost, notranjost

Mercedes-benz vaneo je v osnovni obliki A-jevski. Strešna nosilca pomenita serijsko popestritev, platišča iz lahke litine, ki razkazujeta kolutne zavore, pa so pri opremi »family« za doplačilo. Armaturna plošča se ne razteza tako razsežno naprej, kot bi pričakovali zaradi poševnega vetrobranskega stekla. Vse skupaj je pomaknjeno precej naprej. Kot pri manjšem A-ju so osrednji merilniki le trije, brez temperature hladilne tekočine, večina stikal pa je razporejenih na osrednjem, navpičnem delu. Kadar je dodana tudi satelitska navigacija (kot v testni različici), je dobro pred prvo vožnjo malo pogledati po navodilih, saj je poleg radia in klime kar naenkrat veliko naprav na kupu. Vaneo nikakor ne spada med prav dolga vozila (4,2 m), pa vendar je za petimi potniki skoraj za tričetrt kubika prtljažnega prostora. Prostora za sedenje je dovolj, tudi če sta prednja sedeža povsem nazaj. Sedala in naslonjala so tudi v drugi vrsti visoka, pri tem pa je notranja višina potniškega prostora odlika zase. Zaradi tretjinske delitve klopi celo srednji sedež ni preveč "kazenski". Kadar se vozilo uporablja v tovorne namene, se nakladalni prostor raztegne čez tri kubike. Pri tem se marsikateremu tovornjakarju kolca po premični plošči, ki čuva hrbtenico med nakladanjem v vanea skozi peta vrata. Do 120 kg se lahko naloži na ploščo, nakar se vse skupaj potisne v prtljažnik (kot jabolčni zavitek v pečico).

Vozne lastnosti

Dober občutek med vožnjo zagotavlja udoben, čeprav malo trši sedež z nastavitvijo višine. Volanski obroč je bolj posreden, vendar ni nastavljiv, kar lahko moti višjerasle voznike. Ti imajo sicer dovolj prostora, dober hrbtni oprijem za varno vijuganje in dovolj sedežnega pomika nazaj. Podvozje je nastavljeno tako, da se med hitrim zavijanjem pretirano ne nagiba, predvsem pa zagotavlja udobje med vožnjo. Preglednost iz vozila je dobra ne samo naprej, tudi preko vzvratnih ogledal. Ugaja namestitev srednjega vzglavnika pod srednji sedež v drugi vrsti, kadar ta ni zaseden - majhna pozornost, ki občutno izboljša pogled nazaj. Na normalnih asfaltnih podlagah je ESP (elektronski stabilizacijski program) težko pripraviti do delovanja, zato pa se med pretiravanjem na pesku hitro vklopi. Na taki podlagi smo preverili tudi ASR napravo, ki preprečuje spodrsavanje pogonskih koles.

Zmogljivosti, poraba

Vaneo je s težo manj kot 1400 kilogramov kar živahno vozilo. Skoraj dvolitrski motor dobro pospešuje in zmore solidno končno hitrost. Najvišja vrednost navora je pri visokih 4000 vrtljaji, vendar se motor brez težav vrti med varčnimi 2000 in 3000 vrtljajih na minuto. Povprečno normirano porabo goriva smo prekoračili za okrogla dva litra na sto kilometrov, vendar tudi 10,3 litre neosvinčenega 95-oktanskega goriva na 100 kilometrov ni previsoko povprečje za testno vožnjo.

Cena, tekmeci

Mercedes-benz vaneo v osnovni izvedbi »trend« nudi kar dolg spisek opreme, kjer med elektronskimi pomagali ne manjka niti ESP, po drugi strani pa je treba tudi v bogatejši testni opremi »family« doplačati možnost nastavitve volana po višini. V drsnih vratih bi prav prišla dvižna stekla, klimatska naprava pa tudi občutno dvigne ceno. Vrednost opreme family oplemenitita otroška sedeža, katera se izvleče iz sedal v drugi vrsti, pa tudi pomična plošča v prtljažnem prostoru je enkratna. Le to lahko kupec izbere namesto dveh sedežev v tretji vrsti. Tudi aktivnega sistema servisiranja (assyst) ne gre spregledati, ta samodejno opozarja voznika na bližajoči pregled vozila. Potem so tu še udarni »simbio« pogoji, po katerih je lastniku mercedes-benza zagotovljeno brezplačno servisiranje vozila. To velja za normalno uporabo vozila v treh letih oziroma do 100.000 prevoženih kilometrov. Nasploh pa bi lahko trdili, da marsikateri srednji enoprostorec (predstavniki razreda so renault scenic, citroen xsara picasso, opel zafira, mazda premacy, fiat multipla ...) ponuja po fizičnem obsegu več opreme, vendar je vaneo mercedes-benz. In to je pri kupcih včasih odločilno.

Ne spreglejte