Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2008,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2008, 17.03

8 let

Mazda 5 1,8i

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta mazda je pisana na kožo umirjenim voznikom, ki cenijo udobno vožnjo, pri tem pa so lahko tudi pripravljeni, da kakšno ušpičijo. Oprema TX dodaja nekaj športnega pridiha, ki daje veselje do vožnje.

Mazda kar nadaljuje z zoom zoom zagonom. Petica pomeni spet nekaj svežega, nekaj kar po svetu in pri nas spet pogleduje proti naslovu avta leta. Enoprostorna mazda na zunaj izstopa z drsnim parom vrat, v notranjosti pa z zanimivimi kombinacijami uporabe sedežev v drugi vrsti. No, pri tem je glede srednjega elementa treba takoj priznati, da je za marsikaj uporaben, le za sedenje si ga ne bi izbrali. Preizkusili smo različico z bencinskim, 1,8-litrskim motorjem.

Zunanjost, notranjost

Mazda 5 se od strani pokaže z malce bubasto, vendar tipično enoprostorsko obliko. Strešni letvi jo naredita karavansko, polepšana je z zatemnjenimi stekli in litimi platišči. Zunanjost je med testom ostala presenetljivo čista. Nesnaga se je kar ni hotela prijeti, kljub vožnji po nasoljeni brozgi, lužah in snegu - verjetno zasluga oblikovanja in kovinske svetlozelene barve. Notranjost premore kar dvanajst različnih utorov za pijačo in tej množičnosti sledijo tudi odlagališča. Najbolj znanstvena so v drugi vrsti sedežev, kjer zunanja dva skrivata kar nekaj prostora. V skrajno levega se preklopi sedalo srednjega sedež(k)a, iz desnega pa se na izpraznjeni vmesni prostor potegne zanimiv kombinirani element. Ta je lahko medsedežni naslon, nudi dva utora za pijačo, zaprt predalček za dokumente ali pa vrečo na primer za igrače. Predal pred sovoznikom je uporabno pregrajen, vendar mu zmanjka kakih 5 odstotkov do velikosti mape A4 formata. In kaj realno ponuja notranjost? Prostor za 6,5 oseb, od katerih so štiri lahko tudi zelo velike, dve morata biti manjši, ena pa vsaj zelo "ozka". Tudi uporaben kombi je lahko petka. Z enostavnim zlaganjem sedežev druge in tretje vrste nastane prostor velikosti skoraj 1,7 kubičnega metra, nosilnost vozila pa je 695 kilogramov.

Vozne lastnosti

Voznik je v mazdi 5 nameščen udobno potovalno s popolnimi nastavitvami sedeža in volana. Oprema TX dodaja nekaj športnega pridiha, ki daje veselje do vožnje. Mislimo na usnjen volanski obroč, na neposreden prenos in spremenljivo stopnjo ojačanja. Tudi prestavna ročica, pomaknjena navzgor, je pri roki, lepo teče, obdana je z aluminijasto svetlečim robom. Testna stopnja opreme vključuje tudi dinamično elektroniko, ki ima največ opravka s prednjim delom vozila. To ji tudi lepo uspeva, kar smo večkrat preverili med vožnjo, ki je večinoma potekala po spolzkih in tudi poledenelih podlagah.

Zmogljivosti, poraba

Ta mazda je pisana na kožo umirjenim voznikom, ki cenijo udobno vožnjo, pri tem pa so lahko tudi pripravljeni, da kakšno ušpičijo. Kaj takega jim sicer bolj omogoča podvozje, kot pa 1,8-litrski motor. Ta se pri razumni uporabi odziva z mirnim delovanjem tudi pri nizkih vrtljajih, čeprav je največji navor na razpolago pri štirih "jurjih". Na mestnih vpadnicah se da vozit v peti prestavi, na avtocesti pa to pri 130 na uro pomeni manj od 4000 nič hrupnih vrtljajev. Če so nam do sedaj bencinske testne mazde kurile kak liter nad pričakovanji, smo z 9,5 na sto pri petici zadovoljni. Preizkušali smo ja namreč v slabih razmerah in tudi med kakšnim prometnim zastojem pa še iz snega se je bilo treba včasih izkopat.

Cena, tekmeci

Med vozili, ki ponujajo sedem sedežev, mora biti izbira zelo pazljiva glede vprašanja, koliko in kako veliki ljudje se bodo prevažali. Mazda 5 ni za katerihkoli sedem. Že na prvi pogled je dovolj udobja za štiri velike, za petega odpade srednji sedež, "stokilskih tet" pa tudi ne moremo "stlačit" na sedeža v tretji vrsti. Ker so sedeži druge vrste vzdolžno pomični in ker je pred njimi dovolj prostora, se da dva spretna in ne prevelika potnika posesti povsem zadaj. Potem pa pride na vrsto isto vprašanje kot pri konkurentih. Torej kam tlačiti kovčke, če jih hoče na pot šest ali sedem, pa naj bo to v renaultu grand scenicu, oplu zafiri, toyoti corolli verso ali volkswagnu touranu. Morda je bolj kot cena, ki se pri sorodni bencinski ponudbi vrti okoli petih milijonov, odločilen tisti podatek, koliko volumna ostane v prtljažniku za razpostavljenimi sedmimi sedeži.

Ne spreglejte