Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
18.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hyundai

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 18.10

8 let

Hyundai i30 1,6 CRDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prenovljeni hyundai i30 1,6 CRDi je bolj kot zunaj spremenjen pod pločevino. Novost je šeststopenjski ročni menjalnik in trije 1,6-litrski dizli. Preizkusili smo najšibkejšega s 66 kilovati.

Dovolj opreme in prostorna notranjost

Style pomeni ESP in lita platišča, sicer pa v notranjosti ni posebnih sprememb. No, če smo pri fordih hvalili stikalo za osvetlitev kozmetičnih ogledalc, povemo, da so to zdaj povzeli tudi pri tem hyundaiu. Enaka prostornost kot pred prenovo pomeni, da lahko svojih 190 centimetrov brez težav namestim za sprednji sedež, tudi kadar je ta pomaknjen povsem nazaj. Ob takšni razporeditvi v kabini pa še vedno ostaja dovolj velik prtljažni prostor.

Zanesljiva in udobna vožnja

Voznikov prostor je z nastavitvami sedeža in volana prilagodljiv za različne postave. Usnjen obroč s stikali avdiosistema in tempomata na prečkah ima dve odliki – prenos je neposreden, obenem pa krog obračanja meri le malo čez deset metrov. Merilniki so pregledni z dvema dodatnima zaslonoma na osrednji konzoli, le modra osvetlitev ne bo vsem všeč. Ponoči smo na modrem ozadju večkrat iskali kontrolno lučko, ali nismo morda pozabili zasenčiti žarometov. O legi na cesti in vodljivosti lahko povemo samo dobre stvari – i30 je zanesljiv in netežaven, obenem pa dovolj udoben v vseh voznih pogojih.

Dirkač pa že ni

Rdeče polje na merilniku vrtljajev, ki sega skoraj do številke 5000, vzbuja lažne apetite. Tako lahko trdimo za testni 66-kilovatni motor, katerega moč lahko pri enaki delovni prostornini znaša tudi 85 oziroma 94 kilovatov. Posebne želje po vrtenju nima, odlika je varčnost in umirjenost, kakršna se spodobi za soliden dizelski motor. Poraba se je med 14-dnevnim testom ves čas vrtela okoli 6,0, na testnem krogu pa je ostala celo pod mejo šestih litrov. Aja, korejska vozila, s katerimi imamo opravka v zadnjem času, imajo neverjetno natančne merilnike hitrosti. Pri i30 se števec skoraj nič ne zlaže – 130 pomeni dejansko hitrost 129 kilometrov na uro. To pomeni 2700 vrtljajev, zato je avtocestno potovanje udobno, tiho in varčno.

V pomembni družbi

Hyundai i30 spada v razred, kjer vladajo uveljavljena vozila, kot so na primer astra, C4, golf, focus, megane in 308, če se omejimo na Evropo. S ceno, ki v testnem primerku sega nekaj čez 15 tisočakov, jim je povsem dostojen tekmec, ki se je že otresel kompleksa zaradi svojega porekla. Ponuja veliko avta za ugodno ceno in obenem sili tekmece, da podaljšujejo svoja garancijska obdobja.



Ne spreglejte