Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2008,
17.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2008, 17.33

8 let

Honda jazz 1,4 i-DSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jazz je odlično vodljiv avto, z voznikom si takoj postaneta dobra prijatelja, kar sicer hondam to tudi ponavadi uspeva ...

Malemu enoprostorcu mirne duše oprostim prvi del naziva (mali), kadar mi vozniškega sedeža ni treba pomakniti povsem nazaj. To tudi pomeni, da za voznikom višine 1,9 metra lahko čisto spodobno sedi potnik, ampak ta pa naj le ne bo kakšen dolgin. Sicer pa povedano velja že za jazz pred prenovo, ki obsega nekaj sprememb zunanjosti, notranjosti in malenkosti glede delovanja motorjev.

Zunanjost, notranjost

Na hitro lahko prenovljeno hondo jazz ločimo od prejšnje različice po enotni in večji odprtini za zrak v prednjem odbijaču. Prej je bila dvojna. Testni jazz je tudi nakazoval smer vožnje z LED žarnicami v zunanjih ogledalih. Notranjost je bolj pestro oblikovana, dodana sta predala pod stropom in še eden pod naslonom med prednjima sedežema (ampak za doplačilo). V jazzu seveda ostaja "ultra" zadnja klop, ki se zložena postavi pokonci skoraj tako, kot nekdaj priklopni sedež v kinu. Aja, glede dolginov iz povzetka na zadnji klopi - ne bo jim všeč, da se zunanja vzglavnika ne da nastaviti po višini.

Vozne lastnosti

Volan je precej posreden (3,7 zavrtljaja), vendar dovoljuje precejšen zasuk koles in s tem manjši krog obračanja. Po višini nastavljiv in oprijemljiv sedež zagotavlja z nastavljivim volanom dobro namestitev. Jazz je odlično vodljiv avto, z voznikom si takoj postaneta dobra prijatelja (sicer pa hondam to ponavadi uspeva). Pikčasto obdelana plastika na volanu, glavi prestavne ročice in ročaju ročne zavore zadovoljivo nadomešča usnje, deluje dovolj lično in je tudi uporabna. Na treh preglednih merilnikih smo pogrešali kazalec za temperaturo hladilne tekočine. Če trdimo, da je razporeditev stikal in vzvodov primerno ergonomska, potem to ne velja za tisti gumb, s katerim prikličeš podatek o povprečni porabi. Je namreč med merilniki za volanom.

Zmogljivosti, poraba

V jazzu sta na izbiro dva bencinska motorja, med katerima je 93 cm3 in 5 KM razlike. 1339-kubičnemu se reče 1,4, medtem kot mora biti 1246-kubični zadovoljen z oznako 1,2. Njuni končni hitrosti sta enaki, močnejši pa za malenkost bolje pospešuje. Testna 1,4-litrska različica je manj naložena dobro pospeševala, motor se rad zavrti, pa tudi iz nižjih vrtljajev lepo potegne. Sicer pa je Hondin motor v jazzu lepše poslušati pri nižjih hitrostih, saj se na avtocesti pri 130 na uro vrti s približno 4000 vrtljaji. Testno porabo 8,4 l/100 km med pretežno mestno vožnjo ocenimo kot solidno.

Cena, tekmeci

Od decembra 2004, ko smo objavili test honde jazz v predhodni obliki, se med konkurenti ni kaj dosti spremenilo, tako da polepšani jazz ne ustvarja kakšnega dramatičnega preobrata. Ponuja več zunanje in predvsem notranje svežine za skoraj enako ceno, sicer pa je med 1,2 in 1,4-litrskima različicama za 260 tisočakov razlike. Bi rekli, da bolj na račun opreme (na primer avtomatska klimatska naprava), kot pa zaradi motorjev, med katerima je kot rečeno samo 5 konjev razlike. Sicer pa tekmeci ne stojijo križem rok: opel meriva, fiat idea, renault modus ...

Ne spreglejte