Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
3.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Četrtek, 24. 12. 2015, 3.44

8 let

Ford mondeo karavan 1,6 ecoboost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
1,6-litrski bencinski motorji načeloma niso ravno dovolj zmogljivi za 4,8 metra velike karavane. No, "downsizing" v tem primeru deluje.

Za 1,6-litrske bencinarje je 1500 kilogramov načeloma preveč

Tako majhen bencinski motor smo preizkusili tudi že v Oplovi insignii, kjer smo motor dojeli kot izbiro za povsem nezahtevne, saj je turbo prijemal dokaj visoko. Po mestu je še šlo, na slovenskih klancih pa smo si pogosto zaželeli, da bi motor bolje povlekel. No, dinamični vozniki bi zmogli tudi čez mondeovega malega ecoboosta reči, da je preveč "nežen", a običajni vozniki bi morali biti z zmogljivostmi zadovoljni, pomanjkanja se pri normalni vonji ne čuti. Zakaj je vse to pomembno? Zato, ker pomanjkanje vodi k priganjanju in posledično k višji porabi.

Če je moči dovolj, je tudi poraba nižja

Pri mondeu pa priganjanje pride v poštev šele, ko si voznik zaželi športne vožnje, na običajnih vožnjah pa je sila enostavno voziti varčno. Naš testni krog je seveda ponovno poudaril, da "downsizing" s turbinskimi polnilniki svoje prednosti pokaže šele v kombinaciji z varčnimi vozniki, saj izdatnejše pritiskanje na stopalko za plin bolj dvigne porabo kot običajno. Na testu smo se vozili bolj v skladu z umirjenim karakterjem karavana in zlahka dosegali porabo pod osmimi in celo sedmimi litri. Pri tem motorju je sicer bolj pomembno dejstvo, da je Ford končno ponudil dostojno bencinsko izbiro. Te besede tudi govorijo, da novi motor veliko bolj priporočamo kot cenejšega dvolitrskega z nekaj manj moči in samo petstopenjskim menjalnikom. Vsekakor pa velja pomislek, ali ne bi bilo smiselno doplačati še 900 evrov za dvolitrski dizel.

Za družine z najstniki, ki trenirajo košarko

Kaj še reči o mondeu? Še vedno je to ena najboljših izbir za nekoga, ki od karavana zahteva predvsem prostornost. Seveda ne pravimo, da mondeo ni lep, a dandanes so karavani srednjega razreda "fancy" izdelki, ki svoje kupce vabijo še zlasti z obliko, propagandna sporočila pa namigujejo na poslovnost in tekmo s premium izdelki. Saj, podobne zgodbe se dogajajo tudi pri tem fordu, pa vendar ocenjujemo, da je bistveni adut tega karavana še vedno prostornost - tako kot je bilo to nekdaj pri karavanih. Udobja za zadaj sedeče je precej več kot običajno, kar bo zagotovo všeč družinam z najstniškimi otroci, ki trenirajo košarko.

Ne spreglejte