Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 16.51

8 let

Ford C-max 1,6 TI-VCT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Namestitev za volan priča, da to ni zgolj družinski avtomobil, ampak tudi avto za uživanje v dinamični vožnji. Te občutke dobro podkrepi odlično podvozje, ki kar kliče k vožnji po ovinkih.

Opazite razliko v naslovih naših testov tega enoprostorca? Enak avtomobil smo namreč že preizkusili. Dvakrat, enkrat z dizelskim motorjem in klasičnimi sedeži, drugič pa z bencincem in zadnjimi sedeži, ki se lahko prestavijo malce bolj v sredino kabine. Pri omenjenih avtih je šlo za focusa C-max, po nedavni prenovi pa ta avto definira le še lično napisan C-max. Pa se nam na tem novem izdelku zdi še kaj bolj lično? Ja! Maska. Narejena po napotkih "kinetic designa", ki je močno "vžgal" pri S-maxu, galaxyju in mondeu. Tudi s tem je privabljal ljudi, naj si pridejo pogledat naš tokratni avtomobil.

Zunanjost, notranjost

V uvodu smo omenili tiste sedeže v drugi vrsti, pri katerih se da srednjega preklopiti, nakar se lahko stranska sedeža pomakne bolj v sredino. Sistem smo med takratnim testom pohvalili, tokrat ga pač ne moremo, ker so v avtu na običajen način vgrajeni trije ločeni sedeži (ki se jih sicer lahko poklopi, prekucne ali odstrani). Pa vseeno tudi v tokratnem C-maxu ni prostorske stiske, ko gre za posedanje potnikov na zadnjo klop. Stranska potnika sploh ne sedita stlačena k vratom, kot pri marsikateremu podobno velikemu enoprostorcu. Če vas mika S-max, pa ne sežete do tja, in vas skrbi, ali ima C-max dovolj velik prtljažnik, naj dodamo: ni tako majhen in sploh ne tako kratek po dolžini.

Vozne lastnosti

Bolj kot z ureditvijo zadnjih sedežev in prtljažnika pa se C-max od svojih tekmecev loči s položajem za volanom in sploh po vozniških občutkih. Namestitev za volan priča, da to ni zgolj družinski avtomobil, ampak tudi avto za uživanje v dinamični vožnji. Te občutke dobro podkrepi odlično podvozje, ki kar kliče k vožnji po ovinkih. K sreči pri tem udobje sploh ne trpi.

Zmogljivosti, poraba

Tokratni motor je bil novi 1,6-litrski bencinec. Pri Fordu so ga opremili s tehnologijo spremenljivega krmiljenja ventilov, zaradi česar ta motor pri običajnih vrtljajih skrbi za nizko porabo in šele s priganjanjem v visoke vrtljaje pokaže, kaj zares zmore. Med običajno vožnjo daje motor občutek, kot da nudi kar malce premalo. To lahko povemo drugače: ko smo se vozili "normalno", je C-max z zmogljivostmi vabil k bolj umirjeni vožnji. Bolj športno se je odzival pri visokih vrtljajih, vendar samo v mejah, ki jih lahko pričakujemo od atmosferskih 1600 kubikov. Na vsak način pa podvozje nudi veliko, veliko več.

Cena, tekmeci

C-max precej štrli iz ponudbe srednje velikih enoprostorcev na trgu. Veliko družinskih avtov se da najti: citroena picassoja, opla zafiro, renaulta scenica, toyoto verso, volkswagna tourana ... Za omeniti je tudi seata alteo, ki bolj kot družinsko praktičnost in udobje nudi športne vozne lastnosti. No, tale ford združuje lastnosti obeh svetov na zelo učinkovit način. Je avto za voznika, a tudi na sopotnike ne pozablja. Cena? Slabih 17.000 evrov velja z opremo trend, ki je druga od štirih po vrsti od spodaj navzgor. Testna različica je zaradi kovinske barve vredna še za 360 evrov več.

Ne spreglejte