Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 18.32

8 let

Fiat multipla 1,9 JTD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če hočete več svetlobe in več preglednosti, boste to pri multipli tudi dobili, ampak zato poleti ne bo nihče visel s komolcem skozi nobeno okno.

Tudi ob težjem napadu skleroze si je prejšnjo obliko multiple vsak lahko vtisnil v spomin. Vzdolžni neaerodinamični dodatek pod vetrobranskim steklom še zdaj deluje nepozabljivo tako za tiste, ki jim je všeč, kot za one druge, ki nad takratno novotarijo še danes vihajo nosove. Prenovljena multipla zdaj ponuja "normalno" obliko na prejšnji osnovi, seveda pa ostaja na "3+3".

Zunanjost, notranjost

Od zadaj si je multipla še kar podobna, prednji del pa je na prehodu od pokrova motorja proti steklu lepo poravnan. Stekla niso prav velika, ampak so ogromna in omogočajo dober pregled. Tudi v notranjost, ki je urejena, kar se sedežev tiče, in prijazno nametana, kar se tiče armature. Sedeži so namreč dimezijsko med seboj enaki, samo osrednja dva sta manj usločena, instrumenti pa so "zloženi" na kup, med dvema predaloma na vrhu armature. Testna oranžna barva zunanjosti pogleda tudi malce v kabino in se lepo ujame z modro notranjostjo. Multipla dokazuje, da se da tudi iz notranjih vratnih oblog narediti oblikovalski izdelek, ki se lepo ujame s celotnim izgledom notranjosti.

Vozne lastnosti

Z instrumenti na kupu nismo mislili nič slabega, saj so skupaj s stikali prav ergonomsko nameščeni in obrnjeni proti vozniku (čeprav je kakšno stikalo pod stropom). Potnikom in vozniku so namenjeni dobro oprijemljivi sedeži, ki prenesejo tudi bolj hitra ovinkarjenja. Sicer pa se potniki na zunanjih sedežih lahko v paniki grabijo za dva ročaja hkrati - na vratih in pod stropom. Multipla ponuja tudi presenetljivo odlične vozne lastnosti, pravzaprav dvakrat presenetljivo. Prvič zato, ker gre za sorazmerno visoko vozilo in drugič zato, ker po prenovi ne gre za kakšne posebne spremembe na podvozju.

Zmogljivosti, poraba

Turbodizelski motor zagotavlja znane zmogljivosti, glede največje hitrosti pa naj bi verjeli tehničnim podatkom, ki enačijo prejšnjo in prenovljeno multiplo. Enake naj bi bile tudi normirane porabe, čeprav bi rekli, da mora biti aerodinamično popravljena multipla hitrejša in varčnejša. Kakorkoli že, na testu smo porabili povprečno 7,3 l/100 km, kar za testno ekipo morda ni nič posebnega, za multiplo pa je to zelo zgleden podatek.

Cena, tekmeci

Naslov odstavka bi moral biti "cena, tekmec", ker gre za pravo konkurenco samo v razredu "3+3", Tekmec je torej honda FR-V. Pa se najprej vprašajmo, kaj imamo rajši. Tako ogromna bočna stekla, da se sploh ne morejo v celoti pogrezniti v vrata, ali takšna malo manjša, ki se lahko povsem skrijejo navzdol? Če hočete več svetlobe in več preglednosti, boste to pri multipli tudi dobili, ampak zato poleti ne bo nihče visel s komolcem skozi nobeno okno. Glede prostornosti v multipli ni potrebno deliti potnike na odrasle in otroke, saj so sedeži dimenzijsko enaki (žena se lahko v multipli vozi tik možu, kar v hondi ni možno). S tovornim prostorom pa je takole: če hočete izdatneje tovoriti, bo treba odstraniti zadnje sedeže. To je sicer dovolj enostavno, a bolj zamudno, zato pa nastane precej več prostora kot pri hondi, ki nudi le preklapljanje zadnjih sedežev. Cena? JTD se začne pri 4,2 milijona, ampak brez radia, CD-ja, klime in še nekaterih dodatkov, ki niso samo malenkosti.

Ne spreglejte