Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Terenski Avtomoto BMW

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

BMW X3 xDrive 20d

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
BMW X3 nima veliko napak. Razen visoke cene. Sicer pa ne moremo oporekati uporabnosti in kakovosti kot tudi ne vzornemu pogonskemu sklopu in odličnim voznim lastnostim.

Od 2003 do danes

Zgodba se je začela leta 2003 s študijo xActivity, ki je napovedala prvega BMW-ja X3 in pred kratkim nadaljevala s prihodom druge generacije zmerno uspešnega športnega terenca. Tokrat ima X3, tako oblikovno kot namensko, jasnejše načrte. Videz spominja na brata X1 in X5, le da so pri X3 poteze bolj definirane, izbokline izrazitejše in ostrejše. Deluje možato, tako kot X mora. Mersko je zakorakal v območje prve generacije BMW-ja X5. Nekaj mu zmanjka pri širini in višini, po dolžini zaostane le za dva centimetra, pri medosni razdalji le za centimeter, medtem ko se lahko pohvali s petinosemdeset litrov večjim prtljažnim prostorom, s katerim močno presega razredno povprečje.

Sploh potrebujete večjega?

Povečane mere in očitno povečana stopnja uporabnosti so nas pripeljale do razmišljanja, da lahko X3 hodi v zelje tudi večjim športnim terencem, vključno z X5. Mersko gledano (to potrjujejo člani uredništva s številčnim podmladkom) skoraj ni potrebe po večjem avtomobilu. No, če imamo v mislih avtomobil, ki igra tudi vlogo statusnega simbola, pa je pet še vedno več kot tri ...

Znotraj

V praksi in v primerjavi s prvo generacijo X3-ja je ta po prostornosti radodarnejši in posledično tudi bolj družinsko naravnan avtomobil. Druga vrsta lahko nudi zatočišče tudi dolginom, položaj za volanom pa ni tako limuzinski kot pri X1, ampak bolj dvignjen, cestno-terenski kot pri X5. Armaturna plošča in celotno voznikovo okolje sta že dobro znana, saj si X1 in celo X5 lastita praktično enakega. Vse torej kaže, da BMW ne bo spreminjal uspešnega in ergonomsko dovršenega recepta, nova generacija gor ali dol. Hvalimo veliko panoramsko okno, izboljšanje kakovosti uporabljenih materialov in usnjene sedeže, ki blestijo v vseh načinih vožnje, malo manj pa povprečno preglednost avtomobila.

Družinsko mehak ali ...

Tudi pri vožnji X3 ne odstopa od družinsko zastavljenih smernic. Te zapovedujejo odlično uglašeno podvozje, kar pomeni dobro blaženje na slabših podlagah (hvalimo) in dovolj čvrstosti, da bo šlo hitro tudi na asfaltu. To zadnje podpira predvsem doplačilno prilagodljivo podvozje, ki se je v primerjavi z večjimi BMW-ji, kjer smo tak sistem že večkrat preizkusili, predstavi v nekoliko bolj oskubljeni različici.

Podvozje je skoraj tako prilagodljivo kot pri večjih bratih ...

Na voljo sta programa normal in sport, ne pa tudi comfort. Razlika med obema nastavitvama je očitna, ampak po resnici povedano, čeprav program sport naredi razliko, dokup tega sistema ni krvavo potreben. X3 se zelo dobro pelje že kar v osnovi, zato naj se zanj odločijo le tisti, ki res pogosto vozijo hitro. Nepričakovan minus smo doživeli na avtocesti oziroma pri višjih hitrostih. Piš vetra je pri 130 kilometrih na uro preglasen.

Pogonski sklop blesti

Štirivaljni 135- kilovatni dizel je poleg šestvaljnega 225-kilovatnega turbobencinarja za zdaj edini na voljo. Preizkušen v povezavi z vrhunskim in z naše strani večkrat hvaljenim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom je dobra izbira. Prepriča z linearno dostavo navora, ne pa tudi z eksplozivnostjo. Na testnem krogu je kljub relativno veliki teži in stalnemu štirikolesnemu pogonu zahteval le 8,6 litra dizelskega goriva na sto kilometrov.

Veliko denarja, veliko "muzike"

Njegova cena zagotovo ni adut. Osnovnih 42.700 evrov bi marsikdo še sprejel, a bo za ta denar dobil povsem oskubljen avtomobil, ki pravemu BMW-ju skoraj ni podoben. A dokler se z enakimi "težavami" spopadajo oziroma "hvalijo" najožji tekmeci, BMW-ju X3 ne bo hudega. Skoraj 26.000 evrov dodatne opreme prinese tudi nekaj zares koristnih pomagal, kot je vzvratna kamera s funkcijo top view, s pomočjo katere je omogočeno izredno pregledno, do centimetra natančno manevriranje, avtomatsko odpiranje prtljažnih vrat ali pa velika panoramska streha.



Ne spreglejte