Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
8.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW Terenski Avtomoto

Sreda, 23. 12. 2015, 8.41

7 let, 12 mesecev

BMW R 1200 GS adventure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
GS adventure, sinonim potovanj okoli sveta, v letošnji podobi prinaša dodelan pogonski agregat in ohranja vse tiste lastnosti, zaradi katerih je eden najpopularnejših motociklov zahodnega sveta.

Malo novosti, a pomembna evolucija

Oblikovno ostaja enak – orjaški videz, štrleči zračno (oljno) hlajeni valji in ploščat sprednji blatnik. Največ novosti prinaša pogonski agregat, ki se ponaša z dvojnimi odmičnimi gredmi, spremenjen izpušni sistem pa pripomore k večji prožnosti, boljšemu zvoku in manj škodljivim izpustom. Bolj terenski oziroma zabavni športni vožnji pa je odslej namenjen tudi športni program elektronike, ki nadzira zdrs pogonskega kolesa. Glede na svojo velikost in zasnovo GS ostaja ultimativni potovalni macho bike.

Kaj pomeni adventure?

Model s to končnico pri BMW-ju pomeni bolj terensko ali pa raje potovalno nastrojen GS. Najpomembnejša razlika je, da ima trinajst litrov večjo posodo za gorivo, ki s 33 litri prostornine omogoča okoli 500 kilometrov dosega. Manj opazni so dva centimetra daljši hodi vzmetenja. Dobro vidni in praktični pa so ščitniki pogonskega agregata in meglenki. Vse to prinese tudi zajetnih dvajset kilogramov večjo maso motocikla, vendar tudi bolj avanturističen imidž.

Je terenec ali ni?

Četrt tone ni tisto, kar bi si želeli voziti na težkem terenu. Toda po drugi strani so celotna zasnova in pomembne malenkosti, kot je na primer preklopljiva stopalka za zavoro, ki jo povišamo, kadar vozimo stoje, dokaz, da so v Münchnu vendar razmišljali terensko. Adventure zmore veliko, pri tem mu pomaga tudi elektronika in v praksi ga bodo ustavile le gume, ki pa jih je seveda mogoče zamenjati. Sicer pa je za bolj terensko rabo in manjše razdalje tako ali tako na izbiro 800-kubični GS.

V svojem bistvu je pravi potovalnik

GS adventure je, kot pove ime, ultimativno vozilo za pot okoli sveta. Motocikel, ki se ne ustraši lažjega terena, velikih razdalj in ki se najbolje počuti na slabih asfaltnih cestah. Najzanimivejše pri GS-u je, da ga imamo vsi za "terenski" motocikel, toda GS se pelje čez asfaltne ovinke tako fantastično in lahkotno, kot si tisti, ki ga niso vozili, ne znajo niti predstavljati.

Kaj pravi konkurenca?

GS je eden najbolje prodajanih motociklov v Evropi in najbolje prodajan velik motocikel pri nas. In sploh ni poceni. Toda ponuja veliko robustno zasnovo, odličen pogonski sklop, veliko uporabne elektronike, od nastavitve vzmetenja do nadzora zdrsa pogonskega kolesa, pa tudi imidž in vzdržljivost. Med potovalnimi enduri sta mu najbližje moto guzzi stelvio 1200 in yamaha super tenere 1200, medtem ko je honda varadero bolj cestno, KTM 990 adventure pa bolj športno terensko naravnan.



Ne spreglejte