Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
19.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 19.43

8 let

BMW 525d

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
OK, odločili ste se za BMW-jevo petico. A katero izbrati? No, če se že morate odločiti racionalno, potem izberite takšno.

Katero petico?

Preizkusili smo že vrsto petic in vsakič smo zapisali, da ta münchenski izdelek dviga merila v svojem razredu pri opremi, voznih lastnostih, motorju in menjalnikih. Menimo, da je BMW 5 šele z nedavnim prihodom Audijeve šestice dobil dostojno konkurenco. Toda različic petic je veliko, tri karoserijske, zadnji ali štirikolesni pogon, enajst motorjev. Katera je prava?

Šestvaljnik je zakon

S 150 kilovati namreč 525d ponuja dovolj bliskovite zmogljivosti, da mora oko ves čas spremljati števec hitrosti, še na nemških avtocestah kakšne opazne razlike ne čuti. Kdor torej hoče več dinamike, bo zato gledal petice z vsaj tristo konji, 535i, 535d. In da, res smo pri 520d zapisali, da je že štirivaljnik dovolj zmogljiv. Pa vendar, zvok šestvaljnika zasvoji, štirivaljni 520d pa v tem primeru izgubi.

Optimalna?

Če se omejimo samo na pogonske možnosti: eni boste počakali na M5, drugi boste namesto 550i izbrali sedmico, tretji se boste zadovoljili s dvolitrskim dizlom, večina pa bo za optimalno določila 180 kilovatov močno petico iz sredine ponudbe. No, racionalno gledano je optimalna lahko že tokrat preizkušena petica, torej 525d.

Oprema je obvezna

Pustili smo se že razvajati aktivnemu tempomatu, prilagodljivemu podvozju, aktivnemu krmiljenju, samodejnim dolgim lučem, prikazovalniku head-up. Zato bi vam svetovali, da namesto takšnih, kot so bili v testnem primerku, dokupite sedeže z nastavljivo dolžino sedala in dvostopenjskim nastavljanjem naklona. Priporočamo tudi hlajenje črnega usnja, ki sicer v poletnih mesecih povzroča slabo voljo, in če ste glasbeni sladokusec, boste izbrali najdražji zvočni sistem.

Plus minus štiri tisoč skupno ali plus minus sto evrov na mesec

A vse našteto ima svojo ceno in oprema, ki jo priporočamo, avto tako podraži, da prva cifra v petmestni številki, ki označuje ceno, ni več štiri ali pet, ampak sedem, osem ali devet. Pri teh vrednostih torej odločitev za različico ni odvisna od plus minus štiri tisoč evrov, kolikor so na primer narazen različice 520d, 525d in 530d, ampak od mesečnega zneska, ki ga določite pri sklenitvi lizinga, kakršnegakoli že.



Ne spreglejte