Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
17.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Audi

Četrtek, 17. 12. 2015, 17.51

8 let

Audi A1 sportback

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dva para vrat namesto enega. Čemu? Da bodo mlade mamice lažje posedale svoje otroke. Sportbackova novost je tudi štirivaljni motor, ki ugaša dva valja.

En ali dva para vrat?

Zamisel je smiselna, logična, pričakovana in razmeroma preprosta: sprednji par vrat skrajšaš in tako dobiš prostor za še zadnji par. S tem ugodiš večji skupini kupcev, na primer tudi tistim, ki na zadnjo klop odlagajo svoje jakne, torbe in podobne reči.

Pri Audiju sicer sportbacka namenjajo tudi mladim družinam z majhnimi otroki, a na to trditev mi dodajamo, da je ta 3,9 metra dolgi malček z zgolj 270-litrskim prtljažnikom primeren le za tiste družine, ki svojih otrok ne prevažajo več v vozičkih.

Našli pa se bodo tudi kupci, ki bodo namesto običajnega A1 izbrali sportbacka zato, ker se jim zdi lepši. Ali je za to zaslužna dvobarvna zunanjost, ne vemo – običajni A1 ima namreč drugačne barve zgolj strešna loka, pri sportbacku pa je drugače kot spodnji del karoserije obarvana celotna streha. Meni osebno je sportback bolj všeč, vi pa povejte svoje mnenje v spodnji anketi.

V tekmi s polom, cliom in fiesto?

Prav veliko novega o tem malčku sicer nimamo povedati: A1 je s tremi ali pa petimi vrati pričakovano drag predstavnik spodnjega avtomobilskega razreda, v katerem mersko tekmuje na primer s polom, corso, fiesto ter letos novima cliom in dvestoosmico, seveda je tekma osredotočena zgolj na dražje različice.

No, sportback za razliko od bolj množičnih malčkov ponuja serijski sistem start-stop, boljša je ponudba samodejnih menjalnikov, na voljo je hot spot, prek katere lahko sopotniki brskajo po spletu med vožnjo, voznik pa medtem posluša internetni radio.

Štirivaljnik, ki je tudi samo dvovaljnik

Najpomembnejša tehnična novost malega audija pa je bencinski motor 1,4 TFSI s 103 kilovati. Gre za motor s tovarniško navedeno porabo manj kot pet litrov bencina, tako majhno porabo pa dosega s tako imenovanim sistemom "cylinder on demand". Gre za štirivaljni motor, ki med enakomerno vožnjo, spuščanjem po klancih in sploh v primerih, ko motor ne potrebuje celotne zaloge moči, z zaprtjem ventilov prekine zgorevanje v dveh valjih, ob izdatnejšem pritiskanju na plin pa ju v hipu spet vključi v pogonski proces. Vklapljanja in izklapljanja v valjih se med vožnjo v kabino praktično ne čuti.

Ne spreglejte