Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 13.57

8 let

S seatom leonom cupro od Idrije do Žirov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na začetni del trase se je bilo z leonom sicer potrebno privaditi, saj je cesta res ozka, po nekaj odpeljanih zavojih pa voznik začne uživati v tehnično zapleteni postavitvi ovinkov.

Seat leon cupra nas je s svojim športnim talentom razvajal med Idrijo in Žirmi. Gre za precej prazno cesto, ki sem ter tja postreže s kakšnim zaselkom. Celotna pot ne prekipeva ravno od turističnih zanimivosti, postreže pa z lepimi razgledi nad dolino Idrijce. Tokrat je bila v ospredju cesta sama, kjer se je v prvem delu leon počutil nekoliko utesnjeno, vse skupaj pa se je nekoliko spremenilo, ko se je pred nami odprl drugi del poti. Takrat je lahko na polno zadihal.

Opis poti

Zgodba rumene rakete in spremljevalnega vozila, ki je slišalo na ime rdeči blefer (seat leon nitro), se je začela na idrijskem gradu, ki je ponudil kuliso povsem primerno barvitemu karakterju obeh avtomobilov. Od tam smo cupro mimo občudujočih pogledov "mulcev" popeljali do betonskega mosta, ki preči reko Idrijco, tu pa se je naš športni dan šele dobro začel. Cesta, ki je v svojih "nedrjih" včasih gostila tudi rally brzince, je bila več kot dober zalogaj za 240 cuprinih konjev.

Oris poti

Ko v Mokraški vasi prečkamo Idrijco, se avtomobil takorekoč že v prvih metrih sreča z ozko cesto polno krajših zavojev. Ti so tako zaprti, da bi prej kot leonu, bolj ustrezali kakšni fiesti ST in malčkom podobnega kalibra. Sčasoma se mora voznik spopasti tudi z lepim številom ozkih serpentin, nakar se cesta začne počasi spuščati proti Žirem. V zadnjih kilometrih zavoji postanejo bolj odprti, kar je leonu bolj ustrezalo. Vse skupaj je bila tudi dobra preizkušnja za cuprine zavore, ki tudi po mnogih močnih zaviranjih niso kazale znakov obupanosti. Na tej cesti mora voznik skoraj vnaprej pričakovati kakšnega hitrega Idrijčana, kar pa načeloma ni velik problem. Ponavadi so vozniško sila spretni, zato kakšna pretirana bojazen po "kontaktnem" srečanju odpade.

Primerno za ...

Seat leon cupra se nam je zdel logična izbira za omenjeno cesto. Na začetni del trase se je bilo z leonom sicer potrebno privaditi, saj je cesta res ozka, po nekaj odpeljanih zavojih pa voznik začne uživati v tehnično zapleteni postavitvi ovinkov. Cuprina sposobna konjenica in odlične vozne lastnosti vozniku vlivata pogum. Kratek in natančen menjalnik se je izkazal, školjkasti sedeži pa nas iz svojega objema niso spustili, čeprav smo se res trudili.

Ideja za postanek

Ker sama pot med Idrijo in Žirmi ni na bogato posejana z možnostmi za takšne ali drugačne postanke, se je pametno sprehoditi po Idriji. Znana in pogosto obiskana izletniška točka je seveda rudarski muzej, kdor pa bi bil rad deležen gostije na najvišjem nivoju, naj se odpelje v Kendov dvorec nad Spodnjo Idrijo. Najbolj utrujeni se bodo lahko tudi spočili oziroma prespali v eni od enajstih sob opremljnih s starinskim pohištvom iz devetnajstega stoletja. Tudi klavže, mogočne rečne zapornice, so vredne ogleda kot pomembni tehnični spomeniki. V 18. in 19. stoletju so jih gradili na Idrijci in njenih pritokih za spravilo lesa v Idrijo.

Ne spreglejte