SiolNET. Avtomoto Promet
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nov red na avtocestah, komu največ posla?

Konec barantanja? Pomembna novost na avtocestah.

0,17

termometer

Tovornjak avtocesta
Pokvarjeni tovornjaki negativno vplivajo na prometno varnost, saj so se v preteklosti že zgodili tudi tragični naleti. Na drugi strani je umik tovornih vozil za avtovleke, ki so tehnično usposobljene za tovrstne posege, tudi resen posel. Foto: STA

Voznik okvarjenega tovornjaka ima na slovenskih avtocestah in hitrih cestah le še pol ure časa, da popravi vozilo in ga odpelje. Pozneje storitev avtovleke opravijo pooblaščeni ponudniki. Dars jih je izbral za prihodnjih pet let. Največ posla za tri prevoznike iz Ljubljane, Žalca in Celja.

Letos se je spremenil Zakon o cestah. Dars mora kot vzdrževalec avtocest in hitrih cest poskrbeti, da se pokvarjena tovorna vozila s skupno maso nad 3,5 tone nemudoma umaknejo s ceste (tudi odstavnih pasov). O predlogu takega zakona smo na Siol.net poročali že pred dobrim letom. Takrat je imel voznik tovornjaka (oziroma lastnik z lastno tehnično ekipo) še dve uri časa, da je tovorno vozilo usposobil in ga umaknil z avtoceste.

"Naš interes je, še zlasti z vidika varnosti, čim prej odstraniti tovorno vozilo; medtem ko ima zdaj voznik možnost 'izkoristiti' dve uri," so nam lani spomladi povedali pri Darsu.

Tovornjak avtocesta Avtomoto Konec barantanja na avtocesti: Nič več obcestnih servisov in hitrejši odvoz tovornjakov?

Izbrali so ponudnike za prihodnjih pet let

Pokvarjeni tovornjaki negativno vplivajo na prometno varnost, saj so se v preteklosti že zgodili tudi tragični naleti. Na drugi strani je umik tovornih vozil za avtovleke, ki so tehnično usposobljene za tovrstne posege, tudi resen posel. Boj za delo se odvija tudi na slovenskih avtocestah, ne le v tujini, kar je javnosti prikazovala priljubljena televizijska serija.

Dars je zdaj prej javnega naročila za prihodnjih pet let izbral ponudnike za posamezna področja v Sloveniji, ki bodo skrbela za odvoz tovornih vozil in avtobusov. Za posamezno območje so lahko izbrali največ dva ponudnika, v območju Hrušice pri Jesenicah bodo razpis ponovili. Kjer sta izbrana dva ponudnika, bo Dars delu med njiju razporejal enakomerno po tedenskih rotacijah.

DARS ADVERTORIAL PLUŽENJE Avtomoto Kmalu prvi sneg: slovenske avtoceste dočakale nujno novost

Komu največ posla z vleko okvarjenih tovornjakov?

Največ dela bodo imele družbe oziroma registrirani samostojni podjetniki Avtovleka Jerneja Kopitar iz Ljubljane, Transporti Enes Draganovič iz Žalca in Žonta Transport iz Celja. Izbrani so bili za več območij. Avtovleke AMZS bodo delale v dveh, Avtovleka Požar pa le v enem območju.

Izbrani ponudniki:

Območje

Izbrani ponudnik

Postojna

Avtovleka Jerneja Kopitar, Žonta transport

Slovenske Konjice

Transporti Enes Draganovič, Žonta Transport

Ljubljana

Avtovleka Jerneja Kopitar, Avtovleka Požar

Hrušica

Razpis se ponovi

Maribor

Transporti Enes Draganovič, Žonta Transport

Kozina

Avtovleka Jerneja Kopitar, AMZS

Vransko

Transporti Enes Draganovič, Žonta Transport

Novo mesto

Avtovleka Jerneja Kopitar, Žonta Transport

Murska Sobota

Transporti Enes Draganovič, AMZS

Koliko stanejo storitve?

Cene storitev na posamezno uro veljajo za potek vse intervencije. Vanjo je torej vključen tudi čas za prevoz avtovleke s sedeža podjetja do mesta intervencije in nazaj. V zgoraj navedene najvišje dovoljene cene posegov je že vključena cestnina za tovornjak.

Od začetka intervencije do prihoda na kraj dogodka v normalnih okoliščinah ne sme miniti več kot 45 minut za vozila z največjo dovoljeno maso 3,5 tone in 60 minut za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone. Za predor Karavanke je odzivni čas 25 minut.

Najvišje dovoljene cene posegov na avtocesti in hitri cesti:

Pomoč na cesti za tovornjake in avtobuse nad 3,5 tone

1 ura

80 EUR

Prevoz vozila od 3,5 do 7,5 tone

1 ura

130 EUR

Vleka s specialnim vozilom

1 ura

180–230 EUR

Avtodvigalo

1 ura

270 EUR

* - Dodatek na delo: 30 odstotkov višja cena v nočnem času (22.00–6.00) in za delo ob nedeljah ter praznikih

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin