SiolNET. Avtomoto Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volvo XC90 bo parkiral sam

4

termometer

 | Foto:
Volvo XC90, verjetno bodoči najvarnejši avtomobil na svetu, še pred uradno premiero kopici aktivno-varnostnih pomagal dodaja tudi napredne parkirne pripomočke.

"Elektronski ptič" bo posredoval 360-stopinjsko sliko okolice vozila

Po tem, ko so pred kratkim predstavili napredne aktivno-varnostne sisteme, s katerimi bodo reševali življenja tudi za tem, ko avtomobil v kritičnem položaju zapusti vozno podlago, po novem dražijo z napovedjo elektronskega parkirnega asistenta.

Ta bo po vzoru premijskih tekmecev, s štirimi visokoresolucijskimi, širokokotnimi kamerami ponujal 360-stopinjski pogled s ptičje perspektive in omogočal tudi popolnoma samodejno vzvratno ali bočno parkiranje.

Pod okriljem oznake intellisafe parkirni asistent poleg samodejnega parkiranja omogoča tudi samodejno zapuščanje parkirnega mesta, tehnologija cross traffic alert pa bo v razdalji do 30 metrov nadzorovala okolico in na morebitno približujoče se vozilo opozarjala z zvočnimi in grafičnimi opozorili.

Parkirni pomočnik bo deloval s pomočjo informacij, ki jih bo računalniški krmilni enoti poslalo kar 12 ultrazvočnih tipal. Veljali bosta le dve pravili – parkirno mesto mora dolžino volva presegati za 20 odstotkov, širina mesta pa mora širino vozila preseči za meter.

Avtomobilska javnost upravičeno pričakuje, da bo XC90 90 postal najvarnejši avtomobil na svetu. Že dolgo namreč velja, da so Švedi po zaslugi naprednih varnostnih sistemov že leta v prvi vrsti aktivno- in pasivno-varnostne fronte.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin