Gregor Pavšič

Ponedeljek,
7. 1. 2019,
9.34

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

8

Natisni članek

Byton

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 9.34

5 let, 3 mesece

Uradno: tako nore notranjosti avta še ni bilo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

8

Byton | Takšen bo serijski kitajski športni terenec byton M-byte.  | Foto Reuters

Takšen bo serijski kitajski športni terenec byton M-byte.

Foto: Reuters

Kitajski Byton je objavil fotografije skoraj serijskega športnega terenca M-byte in potrdil, da ostajajo pri ideji o izjemno velikem zaslonu v vozilu in dodatnem zaslonu na volanskem obroču. Novost so tudi vrtljivi sprednji sedeži.

Na vrhu armaturne plošče se bohoti kar 48-palčni digitalni zaslon (enako, kot da bi v vrsto postavili sedem iPadov), kakršnega v serijskih avtomobilih še ni bilo. Po velikosti zaslonov je do zdaj izstopala Tesla, na njeno pot pa je z novo generacijo avtomobilov stopil tudi Mercedes-Benz. Kitajski Byton to področje zdaj postavlja na novo raven.

Byton je avtomobil predstavil na sejmu CES v Las Vegasu. | Foto: Reuters Byton je avtomobil predstavil na sejmu CES v Las Vegasu. Foto: Reuters Tako velikega zaslona ni imel še noben avtomobil

Zaslon je razdeljen v tri dele, ki prikazujejo podatke o vožnji, navigaciji in večpredstavnostnih storitvah. Prikazuje še sliko treh vzvratnih kamer, ki nadomeščajo tudi stranska ogledala. Osvetlitev zaslona se samodejno prilagaja glede na svetlost v avtomobilu.

Na volanski obroč so postavili sedempalčni zaslon na dotik. Voznik bo prestave pretikal s fizičnim gumbom na volanu. Pri Bytonu želijo digitalizirati večino gumbov. Izjema bodo le tisti, ki morajo biti po zakonu fizični. Tak primer bo gumb za vklop vseh štirih smernikov.

Pogled v notranjost električnega kitajskega športnega terenca:

Byton serijski | Foto: Byton Foto: Byton

Byton | Foto: Reuters Foto: Reuters

Byton | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vrtljivi sprednji sedeži

Med obema sprednjima sedežema je še dodatni osempalčni zaslon na dotik, v vozilo bo vgrajen Amazonov sistem umetne inteligence za glasovno ukazovanje Alexa, kot prvi serijski avtomobil pa bo imel tudi navznoter vrtljive sprednje sedeže. Ti se bodo premikali, ko bo avtomobil vozil samodejno. Ob prihodu na ceste bo Bytonov športni terenec podpiral tretjo stopnjo avtonomne vožnje. Med obljubljenimi futurističnimi dodatki je tudi odklepanje vrat s pomočjo prepoznavanja obraza.

Električni avtomobil bo imel baterijo z zmogljivostjo 71 ali 95 kilovatnih ur, kar bo omogočalo doseg okrog 400 kilometrov. Dva elektromotorja bosta zagotavljala tudi štirikolesni pogon.

Kitajski SUV za dobrih 37 tisočakov

Avtomobil bo v Evropi stal okrog 37.500 evrov. Byton ima sedež v kitajskem Nanjingu, kjer bodo tudi izdelali prvi sklop prototipnih vozil. Z njimi so že začeli fazo testiranj, začetek proizvodnje pa je predviden za prihodnje leto. Predsednik družbe je Carsten Breitfeld, ki je v preteklosti delal tudi pri BMW-jevem električnem programu "i". Enako velja tudi za oblikovalca Benoita Jacoba in vodjo marketinga Henrika Wendersa.

Byton bo po športnem terencu predstavil še limuzino in enoprostorno vozilo.