Jure Gregorčič

Torek,
1. 4. 2014,
9.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 9.26

8 let

Slovenski avtomobilisti napadajo Rusijo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Konec meseca bo v Samarski regiji, ki velja za zibelko ruskega avtomobilizma, Dan slovenskih avtomobilskih dobaviteljev. Slovenci upajo na nove posle, ki bodo dali nov pospešek uspešni izvozni panogi.

Pomembna misija v zibelko ruske avtomobilske industrije

Slovenski razvojni dobavitelji bodo po uspešno izvedenih predstavitvah v razvojno-inovacijskih centrih BMW, Škode in Fiata tokrat svojo misijo sklepanja novih poslovnih vezi in iskanja poslovnih priložnosti nadaljevali v Samarski regiji Ruske federacija, ki na čelu z mestom Toljati velja za zibelko ruske avtomobilske industrije.

Tam bodo svoje razvojne reference, kakovost in prilagodljivost predstavili v ruskem avtomobilskem velikanu AvtoVAZ. Ta ponos ruske avtomobilske industrije med drugim predstavlja tudi del velike skupine Renault-Nissan.

Razstava slovenskega znanja pred očmi ruskih inženirjev

Slovenski avtomobilski grozd bo prvi dan obiska postavil razstavo, na kateri bodo slovenski dobavitelji predstavili svoje komponente, orodja in opremo.

Konkretne dosežke slovenskih avtomobilskih dobaviteljev si bodo ogledali razvojni inženirji in dobavitelji proizvajalcev AvtoVAZ in General Motors-AvtoVaz ter ruski dobavitelji in proizvajalci vozil iz sosednjih regij.

Program uvodnega dneva tega pomembnega gospodarskega srečanja predvideva tudi sprejem veleposlanika RS Primoža Šeliga, ki bo vodil delegacijo ter imel dodatno še ločeni srečanji z vodstvom AvtoVAZ in Samarske regije.

Vpogled v montažne linije lade in obisk tehnološkega parka Žigulevska dolina

Naslednji dan si bodo slovenski strokovnjaki ogledali montažno linijo osebnih avtomobilov lada kalina, organizirana pa bosta še srečanje z županom mestne občine Toljati in ogled tehnološkega parka Žigulevska dolina s predstavitvijo inženirskega centra za avtomobilsko industrijo in posebne industrijske cone Toljati.

Izvozna pogača v to regijo vse večja

Podjetja iz Slovenije in Samarske regije Ruske federacije postajajo pomembni partnerji v mednarodnih projektih. K izboljšanju gospodarskega sodelovanja med državama je pripomoglo tudi sodelovanje na področju avtomobilske dobaviteljske industrije.

Tej vrata že več let uspešno odpira Avtomobilski grozd Slovenije, tudi z izvedbo projekta UNIDO, ki omogoča vstop v svetovne dobaviteljske verige za proizvodna podjetja iz avtomobilske dobaviteljske verige v Samarski regiji.

Poleg vzpostavitve grozda ter prenosa znanja in tehnologij je pomemben dosežek tega projekta tudi vzpostavitev neposrednih povezav in tehnične podpore med slovenskimi in ruskimi dobavitelji ter partnerji na področju avtomobilske industrije. Rezultati so zelo spodbudni, saj je leta 2009 trgovska menjava znašala 24 milijonov evrov, pri čemer je sodelovalo le deset podjetij, leta 2012 pa je 23 podjetij ustvarilo že več kot 75 milijonov evrov izvoza in dodatnih 40 milijonov evrov v konsolidiranih bilancah mešanih podjetij.

Vsako minuto iz linije zapelje vozilo

V AvtoVAZ-u vsako minuto montažne linije zapusti eno vozilo. V podjetju je sedem glavnih enot proizvodnje, ki se razteza na šestih hektarjih. Površino, veliko kar štiri milijone kvadratnih metrov, pa zasedajo dodatne proizvodne in skladiščne enote: livarna, presernica, pogoni, šasija in glavna montaža, plastični deli, testna proizvodnja in vzdrževanje.

Podjetje ima potrjen razvojni program do leta 2020 in je enakopraven del skupine Renault-Nissan. AvtoVAZ že postaja podjetje, kjer se bo na leto naredilo 1,5 milijona osebnih vozil blagovnih znamk Lada, Renault in Nissan. Prav tako načrtujejo proizvodnjo devetih novih modelov znamke Lada na skupnih platformah in povečanje tržnega deleža na domačem, ruskem trgu. Vozila znamk Lada, Renault in Nissan naj bi v prihodnje predstavljala kar 40 odstotkov vseh osebnih avtomobilov, ki se bodo vozili po ruskih cestah.