Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 14.43

8 let

Škoda rapid prihaja na naše ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Povsem na novo oblikovani rapid ponuja družinam zanimivo izbiro kot prostoren in tehnično sodoben avtomobil golfovega razreda. S sprejemljivo ceno naj bi predstavljal pravi avtomobil ob pravem času.

Skoraj tako velik kot octavia

Medosna razdalja in še nekatere mere so celo večje od octavijinih. Povzemajoč vtise s prve vožnje ugotavljamo, da je nova ekipa oblikovalcev ustvarila petvratno vozilo limuzinskega videza z rahlim kupejevskim priokusom. Pri Škodi govorijo o nizkocenovnem vozilu, obenem pa jasno poudarjajo umestitev med fabio in octavijo. Rapid namreč ne deluje ceneno, privarčevali pa so tako, da niso razvijali novih pogonskih sklopov in da so uporabili veliko obstoječe opreme.

Znova pohvalimo resnično velika peta vrata, ki pokrivajo 550-litrski prtljažnik, z visokim odpiranjem pa lahko razveselijo tiste, ki vztrajajo pri kombilimuzinah zaradi pralnih strojev, ki ji sicer nikoli ne prevažajo v prtljažniku.

Podvozje? (Varčevalna) klasika, spredaj MacPherson, zadaj poltoga prema, velika medosna razdalja. Z vozilom smo se sicer zapeljali že drugič, prave vtise pa si bomo ustvarili med testom. Po dosedanjih izkušnjah lahko trdimo, da so vozne lastnosti več kot dobre, kar nas ne čudi. Pri Škodi imajo dolgoletne izkušnje pri ustvarjanju podvozij, ki jih s tekmovalnih stez prenašajo na običajna cestna vozila.

Trikrat 1,2, po enkrat pa 1,4 in 1,6

Najcenejša različica 1,2 vključuje trivaljni bencinski motor, 1350 evrov več stane štirivaljni 1,2-litrski 63-kilovatni motor, 77-kilovatni pa 3150 evrov več, vendar ima za razliko od obeh šeststopenjski ročni menjalnik.

Vrh bencinske ponudbe predstavlja 1,4-litrski TSI s sedemstopenjskim menjalnikom DSG. Zaradi avtomatike je ta motorna različica tudi najdražja, kar lahko razberete z naše tabele. Nekoliko neobičajno deluje dejstvo, da je na voljo zgolj en dizelski motor 1,6 TDI z ročnim petstopenjskim menjalnikom.

O menjalnikih smo s tem povedali vse, saj dodatne izbire pri Škodi za zdaj ne predvidevajo. Posameznemu motorju pripada točno določen menjalnik in pika. Tudi to dejstvo ni običajno.

Vse motorne različice s tremi možnimi opremami

Pri Škodi so opustili prakso, po kateri je najnižja stopnja opreme active namenjena le najšibkejšemu motorju oziroma da najdražji motor ne gre skupaj z najcenejšo opremo. Za rapida velja, da so vsi motorji lahko kombinirani s katerokoli stopnjo opreme.

Če ne drugega, je prednost tako določene opredelitve v preglednejših cenah in posledično morda preprostejši izbiri. Hitro lahko ugotovimo, da je med opremama active in ambition 1350 evrov razlike, med active in elegance pa 2850 evrov.

Od 12 tisoč evrov naprej

Najcenejšo škodo rapid lahko kupci odpeljejo iz salonov že za 12 tisočakov. Volanski obroč je nastavljiv po višini in po osi, voznikov sedež tudi po višini, varnostni elementi vključujejo sprednji in stranski varnostni blazini, varnostni zavesi, ESC in pritrdišča isofix. Notranjost je klimatizirana in opremljena z radiem, CD- in mp3-predvajalnikom.

Paket ambition dodaja 15-palčna lita platišča, električno pomični ogledali, meglenke, boljši radio, usnjen volanski obroč, potovalni računalnik in žepa za sedežema.

16-palčna platišča, samodejno klimatsko napravo, električni pomik vseh stekel, parkirne senzorje, večfunkcijski volan, tempomat in še nekaj opreme pa vključuje paket elegance.

Petvratniku bo sledil karavan

Prvim kupcem bodo vozila dobavili januarja prihodnje leto, v primeru izbiranja dodatne opreme pa februarja. Dodatna oprema je manj številčna kot običajno, tudi cenovno je usklajena z vrednostjo vozila, ki z najboljšo opremo ne dosega 19 tisočakov.

Vrednost opcijskih elementov na primer samo pri navigacijski napravi presega 500 evrov. Pri uvozniku predvidevajo, da bodo v prvem letu prodali okoli 300 vozil, leta 2014, ko bo proizvodnja v polnem zamahu, pa naj bi kombilimuzin in karavanov skupaj prodali 900.

Ne spreglejte