Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
5. 10. 2012,
7.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto

Petek, 5. 10. 2012, 7.16

8 let

Škoda octavia - slovenska premiera

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prostornejša, sodobnejša, varnejša in z izboljšanimi voznimi lastnostmi je pripeljala v Slovenijo, kjer bo svoje češke kremplje zasadila v dva segmenta hkrati. Letno naj bi jih prodali okoli tisoč.

Še vedno kompaktna?

Da se Škoda na delitev na segmente dobesedno požvižga, ni nič novega. Uvoznik je na tiskovni konferenci brez dlake na jeziku razložil, da jim tovarna določa tekmece na podlagi golfovega razreda, v isti sapi pa priznavajo, da prave tekmece vidijo v razredu višje.

Octavia je močno zrasla v dolžino, širino in medosje ter s tem pod vprašaj postavila trditev Škode, da gre še vedno za tako imenovano kompaktno vozilo. Zakaj tako obsežna rast? Obstajajo trije zelo trdni razlogi.

Prvi razlog: kot pravijo sami, vsaj polovica tekmecev prihaja iz srednjega razreda. Drugi razlog: rapid potrebuje in zahteva svoj prostor. Tretji razlog: Škoda postaja svetovna znamka, največja rast prodaje pa izvira iz Azije – natančneje iz Rusije, Indije in, uganili ste, Kitajske. Azijci pač "padajo" na večje avtomobile in tako velikim trgom se velja prilagoditi.

Varnejša in tehnično napredna

Octavia je prehod iz druge v tretjo generacijo izkoristila za temeljito posodobitev in s pomočjo tehničnega napredka ujela tekmece z implementiranjem sodobne, predvsem aktivno-varnostne tehnologije. Več o prostorskem prirastku, uporabnem prtljažniku, napredku na področju voznih lastnosti in tehničnem preskoku lahko preberete v izčrpnem poročilu z januarske prve vožnje kolega Jureta Gregorčiča.

Pravijo, da je srce znamke. V Sloveniji zagotovo.

Octavia prvih dveh generacij se je trdno zasidrala na našem trgu, kjer je kot stalnica, od leta 1996, veljala za pogosto izbiro družinskih in poslovnih kupcev, združena z nadzornim sistemom provida pa je sejala strah na avtocesti. Verjetno ga ni voznika, ki v svoji karieri ne bi vsaj enkrat "cviknil" ob pogledu na karavansko octavio v vzvratnem ogledalu.

V drugi polovici leta se bo limuzini pridružila še karavanska izvedenka combi, uvoznik pa v prvem polnem letu prodaje upa na okoli tisoč letno prodanih vozil. Slovenci se bodo v triinsedemdesetih odstotkih odločali za karavana, osemdeset odstotkov od teh bo izbralo dizla.

Natančnejša razdelitev razkriva, da se bo štirideset odstotkov kupcev odločilo za katerega od bencinskih turbomotorjev, devetdeset odstotkov karavana pa dizelskega. V nasprotju s preteklo prakso Škoda odhajajoče druge generacije ne bo več prodajala kot izvedenko tour.

Cena?

Po ceniku najugodnejša bo tista z 1,2-litrskim motorjem TSI za 14.690 evrov, najcenejši dizel (1,6 TDI) bo s 17.290 evri za 2.600 evrov dražji, glede na stopnjo opreme pa bo nova actavia od predhodnice cenejša za okroglega tisočaka.

S cenovno privlačnim pristopom uvoznik dokazuje fleksibilnost in možnost izredno hitrega prilagajanja specifičnemu trgu, pametno ravnanje s cenovno politiko pa popravlja napako, ki jo je naredil pri rapidu.

Slovenci naj bi se najpogosteje odločali bodisi za najšibkejšega bencinarja oziroma za 1,6-litrskega dizla s 77 kilovati. V obeh primerih naj bi prevladovala izbira druge stopnje opreme – ambition.

Katere različice in izpeljanke še pridejo?

Karavanu bo sledila dodatna obogatitev palete s štirikolesnim pogonom, športno različico RS in varčnejšo izvedbo greenline. 1,4-litrski bencinski agregat bo ponujal tudi osnovo za različico, predelano na plin.

Ne spreglejte