Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 6. 2023,
22.00

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

letališče Poljska

Ponedeljek, 5. 6. 2023, 22.00

10 mesecev, 3 tedne

Letališče CPK pri Varšavi

Poljaki bodo zgradili eno od največjih letališč v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
letališče Poljska | Foto CPK

Foto: CPK

Poljska bo med Varšavo in Lodžem do leta 2028 zgradila novo veliko letališče in mobilnostno vozlišče, del katerega bo tudi drugi najvišji letališki kontrolni stolp v Evropi.

To je eden od največjih infrastrukturnih projektov na Poljskem, ki bo več kot le letališče. Med Varšavo in Lodžem bodo zgradili multimodalno prometno vozlišče, prek katerega bi letno lahko potovalo okrog 65 milijonov ljudi. Center, ki se bo imenoval CPK oziroma Centralny Port Komunikacyjny, želi postati tudi arhitekturna ikona. Pod načrte se bo podpisal znani britanski arhitekt Norman Foster.

Tretjino večje bo od letališča v Frankfurtu

Trenutno letališče v Varšavi letno sprejme okrog 15 milijonov potnikov. Od leta 2014 je tamkajšnji promet na letni ravni narasel vsaj za dodaten milijon potnikov in prav zato so v poljski vladi že več let pripravljali načrte za gradnjo novega letališča pred svojo prestolnico.  

Prva gradbena dela bodo izvedli že letos poleti, je za poljski radio povedal Marcin Horala iz poljske vlade. Poljaki želijo letališče odpreti do leta 2028. Začetna zmogljivost bi bila 40 milijonov potnikov. Letališče bo imelo predvidoma štiri vzletno-pristajalne steze in se bo razprostiralo na tri tisoč hektarjih.

To je približno tretjino več, kot znaša površina enega od najpomembnejših evropskih letališč v Frankfurtu. To je lani sprejelo skoraj 49 milijonov potnikov, kar pa je bilo še vedno za dobrih 30 odstotkov manj kot v obdobju pred epidemijo covid-19.

Poljaki načrtujejo več kot sto metrov visok kontrolni stolp

Novo pomembno letalsko vozlišče v Evropi se bo predvidoma ponašalo tudi z več kot sto metrov visokim kontrolnim stolpom. Načrti sicer še niso dokončni, prav tako niso izbrali izvajalcev. Stolp pa naj bi bil visok do 105 metrov. S tem bo postal drugi najvišji letališki kontrolni stolp v Evropi, s 109 metri je višji le še stolp na dunajskem letališču Schwechat.