SiolNET. Avtomoto Novice
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Panasonic s solarnimi celicami za strehe avtomobilov

3,38

termometer

Panasonic je za priključno hibridno toyoto prius pripravil streho z vgrajenimi solarnimi celicami, ki zadoščajo za nekaj kilometrov dodatnega dosega vozila.

Primer solarnih celic na strehi hibridne toyote prius plugin Primer solarnih celic na strehi hibridne toyote prius plugin Foto: Panasonic

Vsak deseti kupec priusa plugin na Japonskem je izbral tudi solarne celice

Panasonic je začel izdelovati pakete 200-vatnih solarnih celic, ki jih je mogoče namestiti na streho avtomobila. Njihovo rešitev so sprejeli pri Toyoti, kjer so jih začeli nameščati na serijskega priključnega priusa. Na Japonskem so letos v prvih štirih mesecih prodali 1.350 takih priusov s solarnimi celicami, kar predstavlja okrog deset odstotkov vseh kupcev.

Količina energije, ki jo avtomobil prejme od sonca, zadošča za od tri do šest kilometrov vožnje. Doseg je seveda odvisen od količine sonca. Čeprav je ta doseg za zdaj še skromen, so pri Panasonicu prepričani, da bi se lahko v prihodnje precej povečal.

Pri razvoju te rešitve so se znašli pred številnimi izzivi (vpliv sence, neravne površine, omejen prostor za celice na vozilu). Panasonic je na področju sončnih celic začel že lani sodelovati s Teslo oziroma podjetjem Solar City, kjer so skupaj vložili v novo tovarno pri Buffalu pri New Yorku in začeli izdelovati tudi strešne kritine z vgrajenimi solarnimi celicami.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin