Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
6.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

8

Natisni članek

Hibrid hibridni avtomobili varčna vožnja električna energija Priključni hibrid Toyota

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 6.49

6 let, 7 mesecev

Barcelona; Španija: Prva vožnja nove generacije priključnega hibrida

Toyota prius plug-in hybrid: z električnim kablom do realnih treh litrov porabe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

8

Toyota Prius Plug-in Hybrid | Foto Aleš Črnivec

Foto: Aleš Črnivec

Z novo toyoto prius plug-in hybrid smo prevozili dobrih 300 kilometrov po katalonskih cestah in avtocestah med Barcelono in Girono. Med dinamičnim preizkušanjem z različnimi režimi vožnje, vendar v okviru hitrostnih omejitev, smo namerili povprečno porabo 3,0 litra bencina na sto kilometrov, približno polovico poti pa je prius prevozil kot EV (electric vehicle), zgolj na elektriko.

Poudarki:

Motor in elektromotorja | Vaše mnenje | Video

Dve uri traja polnjenje izpraznjene baterije oziroma dobre tri na domači vtičnici. Teoretično to zadošča za 63 kilometrov električne vožnje, v realnih prometnih razmerah pa prius prevozi več kot 50 kilometrov samo z električnim pogonom. | Foto: Aleš Črnivec Dve uri traja polnjenje izpraznjene baterije oziroma dobre tri na domači vtičnici. Teoretično to zadošča za 63 kilometrov električne vožnje, v realnih prometnih razmerah pa prius prevozi več kot 50 kilometrov samo z električnim pogonom. Foto: Aleš Črnivec Toyota z novim priusom sledi zastavljeni strategiji, katere cilj je 90-odstotno zmanjšanje emisij svojih vozil do leta 2050.

Poleg priključnih hibridov (PHV – plug-in hybrid vehicle) namerava Toyota v tem obdobju še naprej razvijati vozila s tehnologijami HV (hybrid vehicle) - hibrid, EV (electric vehicle) - električni avto in FCV (fuel-cell vehicle) - gorivne celice.

Toyota, ki je prva izdelala serijsko vozilo  tehnologijo plug-in hybrid, je z novo generacijo še izboljšala električne lastnosti novega priusa. Dozdajšnji 25-kilometrski doseg vožnje na elektriko so povečali na dobrih 50 kilometrov. Največja "električna" hitrost se je s 85 povečala na 135 kilometrov na uro.

Kapaciteto baterije so s 4,4 kilovatne ure povečali na 8,8, pri čemer nova enota zavzema le 66 odstotkov večji volumen (145 litrov) in je le 50 odstotkov težja (120 kilogramov).

Nova polnilna enota omogoča 3,3-kilovatno polnjenje (prej dva kilovata), s čimer je postopek 65 odstotkov hitrejši (dve uri, z domačim priključkom pa tri ure in deset minut).

Z vgradnjo dveh električnih motorjev (dual motor drive system) so moč električnega postrojenja priusa povečali za 83 odstotkov. | Foto: Toyota Z vgradnjo dveh električnih motorjev (dual motor drive system) so moč električnega postrojenja priusa povečali za 83 odstotkov. Foto: Toyota

Vrste pogona in načini vožnje

Pogonski sklop sestavljajo: 1,8-litrski 72-kilovatni bencinski motor, dva elektromotorja (22,5 kilovata in 53 kilovatov), 120 kilogramov težka 351,5-voltna baterija s kapaciteto 8,8 kilovatne ure in brezstopenjski menjalnik. Električna oziroma bencinska moč motorjev se prenaša na sprednji par koles z naslednjimi možnostmi (mode) HV, EV, EV city in battery charge mode.

HV mode kombinira hibridno delovanje bencinskega in električnih motorjev, obenem pa s pritiskom stikala HV/EV tudi omogoča polnjenje baterije med vožnjo. | Foto: Toyota HV mode kombinira hibridno delovanje bencinskega in električnih motorjev, obenem pa s pritiskom stikala HV/EV tudi omogoča polnjenje baterije med vožnjo. Foto: Toyota

EV mode v osnovi, oziroma dokler gre, določa električni način vožnje, razen pri močnem pospeševanju oziroma pri večji hitrosti – takrat pomaga bencinski motor. V tem položaju je mogoč tudi vklop EV city mode, ki umirja zmogljivosti in vklaplja motor samo pri močnem pritisku stopalke za plin.

Voznik lahko izbira med normal, power in eco drive mode, s čimer se odloči, ali za optimalno izkoriščenost pogonskega sklopa, izboljšanje zmogljivosti ali za varčnejšo vožnjo. Pri načinu normal sistem od začetka pri nizki hitrosti avtomatsko deluje kot EV. Power mode omogoča najboljšo izkoriščenost pogonske moči z odzivnejšo stopalko za plin med pospeševanjem, eco pa, kot ime pove, daje najboljše rezultate v smislu porabe goriva in obremenjevanja okolja.


Test: toyota prius – japonec, ki se s podobo in tehniko posmehuje evropskim dizlom

Toyota mirai – za futuristični izlet v prihodnost je dovolj 5 kilogramov vodika


Četrta generacija priusa je s 4.645 milimetri 165 milimetrov daljša, 15 milimetrov širša in 20 milimetrov nižja od predhodnika. 15-palčna lita platišča so oblikovana tako, da med vožnjo ventilirajo zavorne kolute. Koeficient zračnega upora Cd zdaj znaša še vedno zelo ugodnih 0,25. | Foto: Aleš Črnivec Četrta generacija priusa je s 4.645 milimetri 165 milimetrov daljša, 15 milimetrov širša in 20 milimetrov nižja od predhodnika. 15-palčna lita platišča so oblikovana tako, da med vožnjo ventilirajo zavorne kolute. Koeficient zračnega upora Cd zdaj znaša še vedno zelo ugodnih 0,25. Foto: Aleš Črnivec

Novi priključni hibrid ima večjo baterijo in dva elektromotorja

Določeno povečanje dosega omogoča tudi sončna streha. | Foto: Toyota Določeno povečanje dosega omogoča tudi sončna streha. Foto: Toyota Vendar to še ni vse. Uporabnost baterije je močno izboljšana z ogrevanjem, ki anulira njeno manjšo zmogljivost pri nizkih temperaturah. V fazi polnjenja ogrevanje baterije v zimskem času deluje vse do minus 20 stopinj Celzija. Pomembno razbremenitev porabe električne energije oziroma pogonskega goriva predstavlja vgradnja toplotne črpalke za delovanje klimatske naprave. Ta absorbira toploto iz ozračja vse do temperature minus deset stopinj.

Določeno povečanje dosega omogoča tudi sončna streha, ki ob ugodnih vremenskih razmerah lahko pomeni do pet kilometrov večjo dnevno "električno" razdaljo. Pri Toyoti trdijo, da bi to lahko letno pomenilo še tisoč kilometrov več, prevoženih zgolj na elektriko. Obenem pa lahko sončno ostrešje vnaprej ogreje oziroma ohladi notranjost parkiranega priusa.

Notranjost se, z novo generacijo priusa ni veliko spremenila in pridih futurizma. Večji je osrednji osempalčni zaslon, na zgornjem delu armaturne plošče je dvojni 4,2-palčni zaslon TFT. | Foto: Aleš Črnivec Notranjost se, z novo generacijo priusa ni veliko spremenila in pridih futurizma. Večji je osrednji osempalčni zaslon, na zgornjem delu armaturne plošče je dvojni 4,2-palčni zaslon TFT. Foto: Aleš Črnivec

Novi prius PHV je 165 milimetrov daljši …

Dva priusa, ločuje ju podoba in bakrena energijska popkovina, berite električni kabel.  | Foto: Aleš Črnivec Dva priusa, ločuje ju podoba in bakrena energijska popkovina, berite električni kabel. Foto: Aleš Črnivec … 15 milimetrov širši in 20 nižji od predhodnika. Koeficient zračnega upora 0,25 je med razredno vodilnimi. Od običajnega priusa se očitno razlikuje njegov sprednji del (kot se vidi na fotografiji obeh). Večje enote LED so tudi zadaj, bočno izstopajo 15-palčna lita platišča, oblikovana za boljše hlajenje zavor. Notranjost ni bistveno spremenjena, zaslon "infotainment" je osempalčni, dvojni TFT-zaslon daje vozniku splošne in posebne "električne" podatke, vsebinsko vezane na PHV, armaturna plošča je zasnovana v dveh ravneh.

Sicer pa je prius PHV namenjen ekološko mislečemu in tehnično dojemljivemu vozniku in še trem potnikom, ki morajo biti zaradi večje baterije zadovoljni s prtljažnim volumnom 360 litrov. Z uporabo nove platforme je četrta generacija priusa 60 odstotkov trdnejša, ima nižje težišče, preurejeno sprednjo premo in dvojna vodila zadaj. Med testno vožnjo smo glede na predhodnika zaznali izboljšano zvočno izolacijo in odsotnost nekdanjih vibracij.

Z volumnom prtljažnika je prius plug-in hybrid bližje spodnjemu razredu vozil, saj meri zgolj 360 litrov. Največ na račun povečane baterije, delno pa zaradi prekata, v katerem so spravljeni priključni kabli. | Foto: Aleš Črnivec Z volumnom prtljažnika je prius plug-in hybrid bližje spodnjemu razredu vozil, saj meri zgolj 360 litrov. Največ na račun povečane baterije, delno pa zaradi prekata, v katerem so spravljeni priključni kabli. Foto: Aleš Črnivec

Poraba goriva okoli treh litrov je realna

Toyota Prius Plug-in Hybrid | Foto: Aleš Črnivec Foto: Aleš Črnivec Na testnih vožnjah prvega dne je 15 priusov PHV prevozilo od 150 pa vse do 259 kilometrov, porabe goriva pa so znašale od 2,7 do 4,1 litra na sto kilometrov. Med našo vožnjo (171 kilometrov) smo namerili porabo 3,0, kolikor je znašalo tudi skupno povprečje vseh vozil. Hitrost je bila omejena na 100 in 120 kilometrov na uro na avtocestah, približno 50 kilometrov poti pa smo prevozili na podeželju in v naseljih. Vožnjo smo usklajevali s prometnimi tokovi, na porabo nismo posebej pazili, sistem pa je samostojno porazdelil pogon tako, da smo kar 91 kilometrov prevozili kot električno vozilo.

Menimo, da bomo med testiranjem pri nas, z upoštevanjem načel varčne vožnje, porabo goriva spustili morda celo pod dva litra. Ne vemo, ali bomo poročali o sončni strehi, prav gotovo pa bomo o drugih posebnostih, na primer o prilagodljivih lučeh, karbonskih zadnjih vratih, induktivnem polnjenju mobilnih naprav, prilagodljivem delovanju klimatske naprave glede na zasedenost vozila in varnostnem sistemu safety sense, kamor spadajo pre collision, zaznavanje pešcev, radarski tempomat … Aja! In o dejanskem dosegu vožnje zgolj na elektriko.

Na testnih vožnjah prvega dne je 15 priusov PHV prevozilo od 150 pa vse do 259 kilometrov, porabe goriva pa so znašale od 2,7 do 4,1 litra na sto kilometrov. | Foto: Aleš Črnivec Na testnih vožnjah prvega dne je 15 priusov PHV prevozilo od 150 pa vse do 259 kilometrov, porabe goriva pa so znašale od 2,7 do 4,1 litra na sto kilometrov. Foto: Aleš Črnivec

Cena priusa PHV ni majhna, a je vsaj zanimiva oziroma konkurenčna

Še ena od mnogo rešitev s področja avtomobilskih dirk, ki je našla pot do proizvodnje običajnih cestnih vozil: za zmanjšanje mase vozila je Toyota v priusa vgradila prtljažna vrata iz karbonskih vlaken. | Foto: Aleš Črnivec Še ena od mnogo rešitev s področja avtomobilskih dirk, ki je našla pot do proizvodnje običajnih cestnih vozil: za zmanjšanje mase vozila je Toyota v priusa vgradila prtljažna vrata iz karbonskih vlaken. Foto: Aleš Črnivec Tridesetih tisočakov ni mogoče primerjati s cenami vozil podobne velikosti. Zato pa je toyota prius zanimiv(a) zaradi prav nič simboličnega električnega dosega, zaradi majhne porabe goriva in močno zmanjšanega vpliva na okolje. Na seznamu opreme so sedem varnostnih blazin, sistem easy entry, dvopodročna klimatska naprava, ogrevana sprednja sedeža, radarski tempomat, zaslon head-up, osempalčni zaslon, navigacija, Bluetooth, vzvratna kamera, brezžični polnilnik … Če naštejemo samo nekatere.

Zgledno opremljeno vozilo stopnje sol z akcijsko ceno 34.450 evrov se skupaj s subvencijo (4.500 evrov) približa na okroglega tisočaka običajnemu in dobro uveljavljenemu priusu. Kdor bo zagrabil, bo eden od dvajsetih kupcev, kolikor jih za letos predvidevajo pri uvozniku.

Različica: Motor: Menjalnik: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Cena:
Prius plug-in štirivaljni bencinski, 1798 cm3, 72 kW / 5200 in 142 Nm / 3600, elektromotor MG1, 22,5 kW, elektromotor MG2, 53 kW brezstopenjski E-CVT, pogon spredaj 162 km/h in 11,1 s do 100 km/h 1,0 l/100 km in 22 g CO2/km od 29.950 EUR

Toyota pri nas ponuja tri različno opremljene priključno hibridne priuse. Bi izbrali enega od njih?

  • Da, priusa solar (strešne sončne celice) s subvencionirano ceno 35.900 evrov.
    23,08 %
    78 glasov
  • Da, priusa sol brez sončnih celic z akcijsko in subvencionirano ceno 29.950 evrov.
    46,45 %
    157 glasov
  • Da, priusa executive brez sončnih celic s subvencionirano ceno 35.750 evrov.
    2,07 %
    7 glasov
  • Ne, nisem pristaš niti hibridnih niti priključno hibridnih vozil.
    28,40 %
    96 glasov
Oddanih 338 glasov

Video: Dozdajšnji 25-kilometrski doseg vožnje na elektriko so povečali na dobrih 50 kilometrov.

Ne spreglejte