Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
15. 3. 2016,
17.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto Prva vožnja energija

Torek, 15. 3. 2016, 17.39

6 let, 6 mesecev

Toyota prius – doktoratu iz energije je dodal diplomo iz vozniških znanosti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Oče novodobnih hibridov, prius v svoji četrti generaciji, ekološko poslanstvo plemeniti z razumevanjem voznika. Vseh voznikov, ne le tistih najvarčnejših. Ostaja ekolog, a vozniško odločnejši.

Ekološki pionir sodobnega časa je Toyotin najpomembnejši model

Precej boljše vozne lastnosti, natančnejša vodljivost in veliko bolj odziven pogon - lažja, 60 odstotkov vzvojno bolj toga oziroma čvrstejša karoserija, za 2,5 centimetra znižano težišče.  | Foto: Precej boljše vozne lastnosti, natančnejša vodljivost in veliko bolj odziven pogon - lažja, 60 odstotkov vzvojno bolj toga oziroma čvrstejša karoserija, za 2,5 centimetra znižano težišče. Za največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu je prius, ki je kot oče vseh novodobnih velikoserijskih hibridov dokazal, da se lahko kolesa varčno in energijsko učinkovito vrtijo tudi onstran dizelskega sveta, seveda najpomembnejši model.

O svojem kralju učinkovitosti Toyotini inženirji govorijo skrajno spoštljivo, pravijo, da je znameniti projekt 21 tudi njim odprl obzorja in Toyoto popeljal na novo pot, ki je postala eden od ključnih stebrov sodobne mobilnosti. Njegova zgodba inženirjem in strategom še vedno vliva pogum.

Tudi zaradi njega so Japonci naredili avtomobilsko inovacijo desetletja in odprli novo poglavje svoje eko zgodbe, vodik.

Eden ključnih Toyotinih ekoloških vizionarjev, predsednik Takeshi Uchiyamada, ki je bil v času priusovega rojstva še razvojni inženir, se živo spominja božičnega časa pred skoraj dvajsetimi leti, ko so se inženirji kar 49 dni trudili oživiti prototipnega avtomobilskega ekologa nove dobe, iz katerega se je razvila hibridna zgodba: "Nismo vedeli, kaj je narobe, zato smo vsak dan delali pozno v noč, da bi ugotovili vzrok. Okrog božiča smo ga končno spravili v tek, toda zmogel je prevoziti samo 500 metrov!"

prva toyota, ki je nastala na novi modularni platformi TNGA (Toyota new global architecture) - večja in prostornejša potniška kabina z izboljšanim vozniškim položajem ter veliki prtljažnikom z osnovno prostornino 501 liter. | Foto: prva toyota, ki je nastala na novi modularni platformi TNGA (Toyota new global architecture) - večja in prostornejša potniška kabina z izboljšanim vozniškim položajem ter veliki prtljažnikom z osnovno prostornino 501 liter.

Treba je priznati, da je prius v svojih osemnajstih letih obstoja dosegel veliko in že postal ikona.

 | Foto: Da, Toyota je bila leta 1997, ko je predstavila prvega priusa, prvi avtomobilski proizvajalec, ki je s prstom pokazal na izpuh, ki je na glas spregovoril o ekologiji in energiji sodobne mobilnost ter predvsem od besed prešel k dejanjem. Vztrajali so in verjeli, da delajo prav, pa čeprav v tistem času priusova zgodba skoraj zagotovo ni temeljila na ekonomski vzdržnosti hibridne tehnologije.

Prius je potegnil vlak učinkovitejše mobilnosti in zdramil avtomobilski svet. Tega mu ne more nihče oporekati, kar dokazuje tudi uspeh japonske hibridne zgodbe. Na cestah se danes po vsem svetu vozi 3,6 milijona priusov. Leta 1997 so jih denimo prodali samo 300, vse na Japonskem. Danes pa zaradi njega Toyota hibride prodaja v devetdesetih državah sveta in skupaj ponuja že 31 hibridnih modelov. Njegova globalna tržna zgodba je podprta z 8,5 milijona prodanih hibridnih toyot in lexusov, ekološka plat pa z 58 milijoni ton ogljikovega dioksida, ki so jih samo Toyotini hibridi na cestah prihranili naši atmosferi. Ne moremo reči, da številke niso impresivne. Prius seveda sveta ne bo rešil sam, to je jasno. Dokazuje pa, da je kjer je volja, tam je tudi pot.

Izboljšana aerodinamika za tišjo in še varčnejšo vožnjo z aktivnimi elementi (lopute v maski) in prepričljivim količnikom upora zraka 0,24. Povprečna poraba goriva od 3 do 3,3 litra na sto kilometrov, povprečni izpusti ogljikovega dioksida od 70 do 76 gramov na kilometer. | Foto: Izboljšana aerodinamika za tišjo in še varčnejšo vožnjo z aktivnimi elementi (lopute v maski) in prepričljivim količnikom upora zraka 0,24. Povprečna poraba goriva od 3 do 3,3 litra na sto kilometrov, povprečni izpusti ogljikovega dioksida od 70 do 76 gramov na kilometer.

Zaprisežen avtomobilski ekolog bo končno postal prijatelj večine voznikov!

Elektromotor in brezstopenjski menjalnik s planetnim vmesnikom ter generatorjem so kompaktnejši in lažji; nova zasnova planetnega gonila z dodatni zobniški sistemom in gredmi ima za 20 odstotkov manjše mehanske izgube in bolj uglajeno delovanje.  | Foto: Elektromotor in brezstopenjski menjalnik s planetnim vmesnikom ter generatorjem so kompaktnejši in lažji; nova zasnova planetnega gonila z dodatni zobniški sistemom in gredmi ima za 20 odstotkov manjše mehanske izgube in bolj uglajeno delovanje. Kmalu za tem, ko smo v Valencii v tišini električnega pogona speljali s parkirišča, kjer so nas novinarje čakali priusi četrte generacije, smo pokimali dejstvu, da prius ni več zgolj neomajni ekolog s svojimi strogimi načeli, ki jih je voznik hočeš nočeš moral sprejeti, če je hotel živeti z njim. Kot takega si ga prej pač moral v celoti razumeti, mu marsikaj odpustiti, da si se odločil zanj.

Vsiljeni slog varčne vožnje z glasnim uporom ob nekoliko odločnejšem tempu je z novim priusom postal preteklost. Prius si želi vozniške naklonjenosti in pripravljen je prisluhniti širšemu krogu vozniških želja. Prav nasmehnili smo se, zdaj on razume nas.

Ob pogledu na vse štiri generacije priusa, parkirane enega ob drugega, je bilo že na pogled jasno, da je novinec dozorel, da si želi nadaljevati svojo zgodbo učinkovite rabe energije, a hkrati postati voznikov prijatelj. Ne le prijatelj ekološko najbolj osveščenih voznikov, lovcev na rekordno nizke porabe ali pa trendovskih zvezdnikov, ampak večine voznikov.

Četrta generacija priusa je poleg visokotehnološkega piljenja energijskih enačb v smeri manjše porabe goriva in manjših izpustov sprejela nov izziv: misija voznik.

Povedano drugače, prius 4.0 je doktoriral iz energije, a šele zdaj diplomiral iz vozniških znanosti. Paket izobrazbe pa je zelo prepričljiv.

Prius po novem ob spuščeni stopalki za plin na krilih elektrike jadra do hitrosti 110 kilometrov na uro, zgolj na elektriko pa se je zmožen peljati do hitrosti 60 kilometrov na uro. | Foto: Prius po novem ob spuščeni stopalki za plin na krilih elektrike jadra do hitrosti 110 kilometrov na uro, zgolj na elektriko pa se je zmožen peljati do hitrosti 60 kilometrov na uro.

Pokaži mi, kaj si želiš od mene …

 | Foto: Kljub dejstvu, da je sistemske moči celo nekoliko manj, je prius postal precej odločnejši. Elektrika je še bolj vpeta v energijske tokove, predvsem v podporo pogonu v smislu odzivnosti, tudi v prid pospeševanju in dinamični vožnji. Na cesti je njegov unikatni brezstopenjski menjalnik s planetnim vmesnikom – inženirsko zdaj dodelan z dodatnim sistemom zobnikov in gredi – zmožen odločneje podpreti večje motorne hitrosti.

V praksi to pomeni, da ko pohodiš stopalko za plin, se prius zgane odločneje, brez mehanskega negodovanja in nadležnih visokih frekvenc.

Dvig vrtljajev se dejansko pozna na kolesih in ne več v trušču z glasnim očitkom, češ, kaj me preganjaš, jaz vozim varčno. Prenos električnih in bencinskih kilovatov na kolesa je, verjemite, veliko bolj prijeten, domač.

 | Foto: Razlika v odzivnosti in vozniški izkušnji je neprimerljivo boljša. Ne razumite nas narobe, prius nikakor ni športnik, a se po novem odziva tako, kot se od sodobnega avtomobila pričakuje. Ni pomembno, ali je v mestu, na avtocesti ali pa med zavoji podeželske regionalke, pelje se precej bolj prijazno kot prej in streže voznikovim željam.

Njegovo poslanstvo je pripravljeno na kompromise.

Prej si nismo predstavljali, da bi se z njim odpeljali na avtomobilsko potovanje, danes si. S priusovo umetno inteligenco so šli inženirji celo tako daleč, da avtomobil v dinamičnem voznem programu power spremlja voznikov slog vožnje, da se nauči, kaj njegov gospodar želi od njega. Temu, kar mu pokažete za volanom, se nato želi s svojim pogonom kar najbolje prilagoditi. Vsi Toyotini hibridi morajo čim prej dobiti ta novi pogonski vmesnik, ki hibridno izkušnjo postavlja vsaj za razred višje.

Realna poraba pod petimi litri

 | Foto: Če je prius prejšnje generacije s porabo prepričal predvsem v urbanem prometu, so inženirski posegi v razumevanje energije precej razširili obzorje tega ekologa. Novi hibridni sistem je bil deležen vrsto tehničnih posegov, s katerimi so temeljito posegli v upravljanje z energijo. Zanimivo je, da na tiskovni konferenci niso posvečali praktično nobene pozornosti vožnji zgolj na elektriko, čeprav prius to s programom EV še vedno zna vse tja do hitrosti 60 kilometrov na uro.

A električni kilovati imajo zelo pomembno nalogo, okrepiti odzivnost pogona in posredovati tam, kjer so bencinski "konji" preveč potratni. Nova krmilna enota in prej omenjeni sistem planetnega menjalnika vse skupaj odlično zložita v celoto. Napredek je viden tudi na odprtih cestah, kjer pri hitrosti do 110 kilometrov na uro odmik noge s plina pomeni električno jadranje oziroma vožnjo z izjemno majhno porabo energije. Pomembna novost, ki jo prius kot pionir segmenta pač nujno potrebuje.

Bit novega priusa je seveda, da zmore ujeti tisto energijo, ki bi bila sicer med vožnjo izgubljena. Izkoristiti torej vse vire energijskega toka in z lastno vožnjo pridelano ter shranjeno energijo uporabiti v vseh načinih vožnje tako, da je energetska enačba čim bolj uravnotežena, vzdržna, da vsak džul energije ob pravem trenutku pride na pravo mesto.

Inženirji so zmanjšali izgube zaradi trenja, v motorju in prenosu pogona, izboljšali so termični nadzor, mazanje, gibanje izpušnih plinov, namestili novo programsko opremo nadzora hibridnega pogona, povečali učinkovitost elektromotorja in zmanjšali maso vseh postavk. | Foto: Inženirji so zmanjšali izgube zaradi trenja, v motorju in prenosu pogona, izboljšali so termični nadzor, mazanje, gibanje izpušnih plinov, namestili novo programsko opremo nadzora hibridnega pogona, povečali učinkovitost elektromotorja in zmanjšali maso vseh postavk.

Rezultat ni izostal. 20 odstotkov manjša poraba goriva in manjši izpusti.

Testna trasa nam je v dveh dneh vožnje po Valencii in njeni slikoviti okolici postregla z vsemi različicami življenjskega prostora avtomobila. Bili smo na avtocesti, na prelepo zaviti magistralki, ki hočeš nočeš dvigne dinamiko vožnje, vozili smo v gostem mestnem prometu in lagodno križarili po vaseh. S porabo se v realnem prometnem okolju nismo niti zares približali tovarniško obljubljenim trem litrom.

Verjamemo, da se testni laboratorijski meritvi da približati, a to potem ne bi bila več normalna vozniška izkušnja. Tako se pač nihče ne vozi. Podatek pa je, da smo s priusom brez kakršnegakoli razmišljanja, kako vozimo, se pravi ob povsem spontani vožnji, brez težav ostali pod petimi litri goriva, v povprečju pa se je poraba gibala med 4,3 in 4,9 litra na sto kilometrov.

V potovalni računalnik je recimo mogoče vnesti cene energentov in potem vam prius glede na podatke o porabi izračuna stroške vaše mobilnosti. Zanimivo. Pod ročico menjalnika je polica za brezžično polnjenje pametnega telefona po protokolu tehnologije Qi . Za polnjenje brez kabla je mogoče dobiti tudi adapter, če telefon te tehnologije ne podpira. Potem preprosto položite telefon in ta se polni.  | Foto: V potovalni računalnik je recimo mogoče vnesti cene energentov in potem vam prius glede na podatke o porabi izračuna stroške vaše mobilnosti. Zanimivo. Pod ročico menjalnika je polica za brezžično polnjenje pametnega telefona po protokolu tehnologije Qi . Za polnjenje brez kabla je mogoče dobiti tudi adapter, če telefon te tehnologije ne podpira. Potem preprosto položite telefon in ta se polni.

Lahko konkurira dizlom?

Ob tem, da je prius povsem dovolj velik, varen in udoben družinski avtomobil, ki je zaradi visokotehnološkega imidža in ekološke odgovornosti ter energijskega stroškovnika še kako zanimiv tudi za poslovne garaže, da o prius taksijih, ki zmorejo učinkoviteje biti boj s smogom, pa dušikovimi oksidi v velikih urbanih okoljih, niti ne izgubljamo besed, je na mestu vprašanje, ali nova generacija hibridnega pogona zmore odločneje napasti pri nas in po vsej stari celini močan imperij srednjeprostorninskih dizlov. Z energijo vsekakor, z ekologijo vsekakor, kljub zglednemu napredku v vozniških občutkih in odzivnosti pa prius z navorom in prožnostjo vseeno še ni na ravni teh strojev. Ampak ni daleč oziroma je vedno bližje. Njegova era se je šele dobro začela, dizelska pa se ta hip zdi še veliko premočna, a svet se spreminja in to zelo hitro ter nepredvidljivo.

Več ko bo laži, več ko bo afer in nerealnih meritev ter bolj ko bodo hudi vremenski pojavi motili civilizacijski mir in smog dušil ulice, bolj in bolj bo prius krepil svojo prisotnost. Je vsekakor zanimiv tekmec, tudi dizlom.

Predvsem s svojo tehniko si zasluži spoštovanje in razmislek, za vse tisto, kar je že dosegel, in tudi tisto, kar zagotovo še namerava storiti. Pri tem ne pozabite, da je slabih 26 tisoč evrov investicije v osebno mobilnost te vrste naložba v okolje, ponudi pa še zajeten paket inženirske odličnosti s pečatom zanesljivosti, varnosti in visoke tehnologije ter poskrbi za svojevrsten imidž.

Ne spreglejte