Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
16. 11. 2016,
6.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

3

Natisni članek

Nissan električni avtomobili hibridni avtomobili Hibrid

Sreda, 16. 11. 2016, 6.05

6 let, 7 mesecev

Nissanov motor z notranjim izgorevanjem, namenjen proizvodnji elektrike

Nissan note e-POWER – na elektriko brez kabla #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

3

Nissan e-POWER note in nissan leaf | Foto Nissan

Foto: Nissan

Nissan je predstavil svoj pogled na hibridni pogon, pri katerem je motor z notranjim izgorevanjem namenjen zgolj proizvodnji elektrike in polnjenju baterije. Kolesa vedno žene elektrika oziroma elektromotor. Hibridni pogonski sklop, brez polnilnega kabla, so poimenovali e-POWER in ga za zdaj vgradili v model note.

Z bencinom na elektriko? Ne gre za podaljševalnik dosega, avtomobil nima priključnega kabla.

Pri sistemu e-POWER bencinski motor ni povezan s kolesi, ampak zgolj napaja baterijo. V nasprotju s povsem električnimi vozili električno energijo v tem primeru zagotavlja bencinski motor, ne samo baterija. To je treba pri avtomobilu na elektriko napolniti iz omrežja, saj rekuperacijske sposobnosti vozila med vožnjo ne proizvedejo dovolj električne energije. | Foto: Nissan Pri sistemu e-POWER bencinski motor ni povezan s kolesi, ampak zgolj napaja baterijo. V nasprotju s povsem električnimi vozili električno energijo v tem primeru zagotavlja bencinski motor, ne samo baterija. To je treba pri avtomobilu na elektriko napolniti iz omrežja, saj rekuperacijske sposobnosti vozila med vožnjo ne proizvedejo dovolj električne energije. Foto: Nissan Nissan je predstavil svoj hibridni sistem, s katerim želi v klasičnem hibridu v celoti ponuditi izkušnjo vožnje na elektriko. To pomeni, da bencinski motor nikoli ne žene koles, saj ima vlogo generatorja električne energije, s katero polni baterijo za pogon elektromotorja. Zasnova je torej podobna tisti, ki jo je General Motors pred nekaj leti predstavil v voltu in amperi. Označil ju je za električna avtomobila, le da je bencinski motor pri visokih hitrostih vožnje še vedno neposredno poganjal kolesa.

Pri nissanu note e-POWER bencinski motor nikoli neposredno ne žene koles, avtomobil pa je klasični hibrid brez priključnega kabla za polnjenje baterije iz omrežja. Bencinski motor tu igra podobno vlogo kot podaljševalnik električnega dosega v BMW i3, dejansko pa kot dovolj zmogljiv generator poskrbi, da zunanje napajanje ni več potrebno, sploh ker po obljubah Nissana zmogljivosti ostanejo na enako visoki ravni.

Pri Nissanu pravijo, da ta hibridni sitem, ki ponuja vožnjo na elektriko, vključno z značilnim potiskom navora, pomeni pomemben mejnik v njihovi strategiji elektrifikacije v skladu z vizijo Nissan Intelligent Mobility. Z vidika izvora energije oziroma smiselnosti takega pogona, pa bi se verjetno dalo razpravljati in računati.


Izračun voznika: Za Slovenca je električni avtomobil - nissan leaf - cenejši od dizelskega

V službo, na morje in potep? Pet izzivov za električni avtomobil v Sloveniji.


Video: Kako deluje tehnologija sistema e-POWER

Pogonski sistem e-POWER sestavljajo bencinski motor, električni generator, inverter in elektromotor. | Foto: Nissan Pogonski sistem e-POWER sestavljajo bencinski motor, električni generator, inverter in elektromotor. Foto: Nissan Sistem e-POWER je povsem električni pogon, kar pomeni, da kolesa v celoti poganja elektromotor. Temu moč oziroma energijo dovaja baterija prek kompaktnega pogonskega sistema, sestavljenega iz bencinskega motorja, električnega generatorja, inverterja in elektromotorja. Pri običajnih hibridnih sistemih elektrika pomaga motorju z notranjim izgorevanjem pri pospeševanju in speljevanju, vožnja zgolj na elektriko pa je mogoča le kakšen kilometer ali dva. Pri tovrstnih klasičnih hibridih se uporabljajo elektromotorji majhne moči, povezani z bencinskimi motorji, ki poganjajo kolesa, ko se baterija izprazni oz. med vožnjo pri visoki hitrosti.

Hibridni sistem e-POWER temelji na tehnologiji Nissanovega uspešnega električnega avtomobila leafa. Že več kot 250 tisoč leafov se vozi po vsem svetu, kar pomeni, da je to trenutno najbolje prodajan električni avtomobil na svetu. Škoda, ker ga zastopnik še vedno ni uvrstil na slovenski cenik, zlasti zdaj, ko ima še izboljšan doseg. Pogon e-POWER ima leafove električne komponente, a manj zmogljivo in lažjo baterijo, ki jo med vožnjo polni bencinski motor oziroma generator. | Foto: Nissan Hibridni sistem e-POWER temelji na tehnologiji Nissanovega uspešnega električnega avtomobila leafa. Že več kot 250 tisoč leafov se vozi po vsem svetu, kar pomeni, da je to trenutno najbolje prodajan električni avtomobil na svetu. Škoda, ker ga zastopnik še vedno ni uvrstil na slovenski cenik, zlasti zdaj, ko ima še izboljšan doseg. Pogon e-POWER ima leafove električne komponente, a manj zmogljivo in lažjo baterijo, ki jo med vožnjo polni bencinski motor oziroma generator. Foto: Nissan

Nissanov lažji in kompaktnejši hibridni sistem je primeren za vgradnjo v razred kompaktnih avtomobilov. Običajni hibridni sistem zahteva večji motor in baterijo, saj je motor edini vir, ki neposredno poganja kolesa, zato ima avtomobilska industrija težave pri nameščanju takšnih sistemov v kompaktna vozila. Nissan želi s svojo zasnovo klasičnega hibrida zdaj doseči preboj na tem področju, saj je znižal maso, razvil bolj odzivne načine za nadzor motorja in optimiziral upravljanje električne energije. Sistem e-POWER tako uporablja manjšo baterijo kot električni leaf, vendar kljub temu po zagotovilih inženirjev ponuja na las podobne vozne lastnosti kot električni avtomobil.

Vgradnja motorja za proizvodnjo električne energije in električni pogon ter povečana togost pogonskega sistema in znižane ravni neudobja zaradi vibracij in tresljajev NVH (Noise, Vibration, Harshness) so bile ključne zahteve za sistem e-POWER in njegovo uporabo v razredu kompaktnih vozil. | Foto: Nissan Vgradnja motorja za proizvodnjo električne energije in električni pogon ter povečana togost pogonskega sistema in znižane ravni neudobja zaradi vibracij in tresljajev NVH (Noise, Vibration, Harshness) so bile ključne zahteve za sistem e-POWER in njegovo uporabo v razredu kompaktnih vozil. Foto: Nissan

 

Prednosti sistema e-POWER

Nissan e-POWER note in nissan leaf | Foto: Nissan Foto: Nissan Hibridni pogon e-POWER tako kot električni avtomobil zagotavlja val navora od prvega vrtljaja, kar izboljša odzivnost avtomobila in omogoča zelo zvezno pospeševanje. Poleg tega je avtomobil veliko tišji, podobno kot povsem električna vozila. Bencinski motor uporablja mnogo redkeje kot običajno, poraba pa bo po zagotovilih Nissana primerljiva z najboljšimi hibridi, zlasti med mestno vožnjo.

Glede na obljube bi moral tak note v običajnem prometu porabiti krepko manj kot pet litrov goriva na sto kilometrov. S tem sistemom je po obljubah japonskih inženirjev mogoče izkoristiti vse prednosti, ki jih ponujajo električni avtomobili, vendar brez skrbi glede polnjenja baterije.

Nissan se je električnih pogonskih sistemov lotil po sistemu izpolnjevanja najrazličnejših zahtev svetovnih trgov, ki uporabljajo različna goriva. e-POWER je en primer tovrstnih rešitev, s katerimi namerava družba okrepiti svojo ponudbo električnih pogonskih sistemov. Nissan izvaja tudi raziskave in razvoj na področju vozil na gorivne celice SOFC (Solid Oxide Fuel Cell). Obljublja, da bo še naprej predstavljal nove rešitve na različnih področjih in promoviral uporabo električnih vozil po vsem svetu. | Foto: Nissan Nissan se je električnih pogonskih sistemov lotil po sistemu izpolnjevanja najrazličnejših zahtev svetovnih trgov, ki uporabljajo različna goriva. e-POWER je en primer tovrstnih rešitev, s katerimi namerava družba okrepiti svojo ponudbo električnih pogonskih sistemov. Nissan izvaja tudi raziskave in razvoj na področju vozil na gorivne celice SOFC (Solid Oxide Fuel Cell). Obljublja, da bo še naprej predstavljal nove rešitve na različnih področjih in promoviral uporabo električnih vozil po vsem svetu. Foto: Nissan

Ne spreglejte