SiolNET. Avtomoto Novice
3,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Andrej Babiš

Napoved premierja: Češka se bo uprla avtomobilski prepovedi

3,44

termometer

Škoda tovarna - 19 milijonov narejenih avtomobilov
Avtomobilska industrija predstavlja skoraj tretjino češkega gospodarstva. Foto: Škoda

Češka ne bo podprla predloga Evropske komisije, ki bi z letom 2035 v Evropi končala prodajo novih bencinskih, dizelskih in hibridnih avtomobilov.

Češka spada med ključne države v evropski avtomobilski industriji, še posebej iz vidika izdelanih vozil na število prebivalcev. Dve tovarni ima Škoda, tam avtomobile proizvajata tudi Toyota in Hyundai. Morebitni konec proizvodnje novih klasičnih avtomobilov, kar je Evropska komisija predlagala za leto 2035, bi imel vpliv na češko gospodarstvo. Avtomobilska industrija predstavlja skoraj tretjino češkega gospodarstva.

"Ne bomo se strinjali s prepovedjo prodaje avtomobilov s pogoni na fosilna goriva. To ni mogoče," je češki premier Andrej Babiš povedal v intervju za češki iDnes.

Andrej Babiš, trenutni češki premier Andrej Babiš, trenutni češki premier Foto: Reuters Prihodnje leto bodo Čehi izpostavili problematiko

Babiš se bo prihodnji mesec potegoval za vnovično izvolitev, v tem primeru pa je napovedal upiranje željam Evrope po zaukazani poti elektrifikacije voznega parka. Ko bo Češka v drugi polovici prihodnjega leta prevzela predsedovanje Evropski uniji, bodo, po Babiševih besedah, izpostavili omenjeno problematiko in ne bodo podprli prepovedi prodaje novih klasičnih avtomobilov z letom 2035.

Ta tema bo ključna tudi na volitvah v Nemčiji

Podobne teme bodo v ospredju tudi na bližajočih se volitvah v Nemčiji, kjer bo naslednika dobila Angela Merkel. V Franciji pri Renaultu prav tako lobirajo, da bi datum omenjene prepovedi z leta 2035 prestavili na leto 2040.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin