Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
24. 1. 2019,
7.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

WRC 2019

Četrtek, 24. 1. 2019, 7.00

5 let, 3 mesece

Pred relijem Monte Carlo za svetovno prvenstvo

Monaška ruleta: Obeta se šov, zadnja možnost Citroëna?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
WRC Ogier | Sneg, led in suh asfalt. To bodo pogoji na letošnjem reliju Monte Carlo, ki ta konec tedna odpira novo svetovno prvenstvo v reliju. | Foto Red Bull

Sneg, led in suh asfalt. To bodo pogoji na letošnjem reliju Monte Carlo, ki ta konec tedna odpira novo svetovno prvenstvo v reliju.

Foto: Red Bull

Danes se v francoskem Gapu začne novo svetovno prvenstvo v reliju. Prvak Ogier spet pri Citroënu rešuje njihov športni program, najmočnejši moštvi imata Toyota in Hyundai. Začetek sezone s klasično zasneženo ruleto relija Monte Carlo.

S polno tovarniško podporo tudi letos v svetovnem prvenstvu ostajajo Toyota, Hyundai in Citroën, kot tehnični partner pa zasebno britansko ekipo M-Sport podpira tudi Ford (ameriški oddelek Ford Performance).

V zadnjih dveh letih je David dvakrat premagal Goljata

Več deset milijonov evrov visoka vlaganja v program gradnje prepoznavnosti znamke zahtevajo tudi povratne rezultate, torej uspehe na spektakularnih, raznovrstnih in z vse bolj razvitimi internetnimi storitvami tudi odmevnih relijih. Zato Toyoti, Citroënu in Hyundaiju lani ni bilo v čast, da je svetovni prvak med vozniki postal Sebastien Ogier kot član precej manj bogatega M-Sporta. David je resnično dvakrat premagal Goljata.

Sebastien Ogier je v preteklosti za Citroen že zmagal sedemkrat. Bo letos dovolj hiter in zbran še za sedmi zaporedni naslov svetovnega prvaka? | Foto: Red Bull Sebastien Ogier je v preteklosti za Citroen že zmagal sedemkrat. Bo letos dovolj hiter in zbran še za sedmi zaporedni naslov svetovnega prvaka? Foto: Red Bull Svetovni prvak bo vozil Citroënov dirkalnik C3 WRC

Letos se razmerja moči spreminjajo. Ker M-Sport in njegov oče Malcolm Wilson kljub zgodovinskemu uspehu ni uspel pridobiti večjega pokrovitelja, je Ogier podpisal triletno pogodbo s Citroënom.

Odlični dirkač se tako vrača v moštvo, iz katerega je moral pred leti (slabo vodenje, rivalstvo s takratnim prvakom Sebastienom Loebom) oditi. Ogier je po zaporednih naslovih prvaka z Volkswagnom v zadnjih dveh letih potrdil svoj šampionski status, ko je uspel naslove ponoviti tudi v precej manj razkošnih pogojih M-Sportove ekipe.

Kdo bo svetovni prvak v reliju 2019?

  • Sebastien Ogier
    42,31 %
    66 glasov
  • Thierry Neuville
    17,95 %
    28 glasov
  • Ott Tanak
    28,85 %
    45 glasov
  • Kdo drug ...
    10,90 %
    17 glasov
Oddanih 156 glasov

M-Sport Ford po dveh šampionskih sezonah z Ogierjem letos z varčevalnim programom. Ekipe na relijih ne bo več vodil lastnik podjetja Malcolm Wilson, ki se bo doma v Angliji bolj osredotočil na poslovanje družbe in razvoj komercialno zanje zelo pomembne ford fieste R5. | Foto: Red Bull M-Sport Ford po dveh šampionskih sezonah z Ogierjem letos z varčevalnim programom. Ekipe na relijih ne bo več vodil lastnik podjetja Malcolm Wilson, ki se bo doma v Angliji bolj osredotočil na poslovanje družbe in razvoj komercialno zanje zelo pomembne ford fieste R5. Foto: Red Bull

Ceste v južni Franciji že čakajo na prvi reli letošnje zagotovo zanimive sezone svetovnega relija. | Foto: Red Bull Ceste v južni Franciji že čakajo na prvi reli letošnje zagotovo zanimive sezone svetovnega relija. Foto: Red Bull

Vodstvo PSA bo zahtevalo rezultate, šampion Ogier še kot zadnji rešitelj projekta?

Citroën je del francoskega koncerna PSA Peugeot Citroën, kjer se je v zadnjih letih predsednik Carlos Tavares (tudi sam velik navdušenec nad dirkanjem) ukvarjal predvsem z racionalizacijo in reorganizacijo poslovanja. PSA je tudi račun varčevanja izboljšal poslovne rezultate, iz vidika zatiskanja pasu pa so bodli v oči slabi rezultati Citroënove ekipe v svetovnem reliju.

V zadnjih dveh letih so dosegli tri zmage (na 26 relijih), se lani po številnih nesrečah razšli s prvim voznikom Krisom Meekom ter uspeli ob koncu lanske sezone vendarle nakazati smer napredka. Ekipo je prevzel Pierre Budar, izboljšali so geometrijo podvozja dirkalnika, predvsem pa v moštvo privabili Ogierja in mladega Finca Esapekko Lappija.

Predsednica Citroëna Linda Jackson je že lani zahtevala redna uvrščanja na zmagovalni oder, a dobila le velik zaostanek za Toyoto in Hyundaijem. Letos je morda zadnja priložnost za francoski športni program, Ogier pa je za to nalogo idealna izbira.

Hyundai i30 fastback N
Avtomoto Našli smo cesto in avto za sladokusce #video

Citroen je predlani med prvimi razvil novo generacijo dirkalnika WRC, a nato doživel bridko razočaranje. Zdaj imajo v moštvu tudi prvič voznika z resnično pravim karakterjem, ki jih lahko vrne na vrh. | Foto: Red Bull Citroen je predlani med prvimi razvil novo generacijo dirkalnika WRC, a nato doživel bridko razočaranje. Zdaj imajo v moštvu tudi prvič voznika z resnično pravim karakterjem, ki jih lahko vrne na vrh. Foto: Red Bull

Toyota sodi med glavne favorite letošnje monaške rulete. Ott Tanak je bil lani zelo prepričljiv in je tudi letos prvi voznik moštva svetovnih prvakov med proizvajalci. | Foto: Red Bull Toyota sodi med glavne favorite letošnje monaške rulete. Ott Tanak je bil lani zelo prepričljiv in je tudi letos prvi voznik moštva svetovnih prvakov med proizvajalci. Foto: Red Bull

Glavni Ogierjev izzivalec Toyota in Estonec Tanak

Kot posameznik je zato Ogier kot aktualni svetovni prvak tudi prvi favorit letošnje sezone, glavni tekmec Citroënu pa bo Toyota. Njihov prvi dirkač Ott Tanak je bil lani izjemno prepričljiv, dosegel je štiri zmage, a Ogier je bil premočan. Toyota pa je osvojila naslov svetovnih prvakov med proizvajalci, vmes med sezonama predstavila novo generacijo športne supre in letos imajo s Tanakom, Jari-Matti Latvalo in Meekom še močnejšo zasedbo kot lani.

Estonec Tanak se danes zdi kot tisti, ki bi mu pripadala vloga novega vodilnega dirkača v svetovnem reliju po odhodu francoskega tandema Loeb-Ogier.

Prevlada v reliju: Ime Sebastien nepremagano že 15 let

Ta dvojec kljub že 15 osvojenim naslovom svetovnega prvaka (ime Sebastien ni v reliju premagano že vse od leta 2003) še ni rekel zadnje besede. Ogier torej uživa podporo Citroëna, Loeb pa se je moral na koncu svoje poti (Citroën po izgubi pokrovitelja Abu Dhabija za tretji avto ni imel več denarja) preseliti k Hyundaiu. Odpeljal bo šest relijev, prvega že konec tedna v Monte Carlu. Loeb je na štart prišel neposredno z relija Dakar v Južni Ameriki, že lanska zmaga v Kataloniji – v solzah je kljub izjemni karieri po zmagi komaj strnil svoje vtise – pa je pokazala, da ima devetkratni svetovni prvak še željo po zmagah.

Prvi adut Hyundaia bo sicer še naprej Thierry Neuville, ki se mu izmika želeni naslov svetovnega prvaka. Podobno kot Citroën bo tudi Hyundai kot moštvo letos čutilo pritisk, da po več letih sodelovanja v reliju osvoji prvi naslov prvaka med vozniki ali proizvajalci.   

Ford fiesta active Trnovski gozd cesta
Avtomoto To je ena najbolj skritih in zanimivih cest v Sloveniji #foto

Dirka neobremenjeno, a še vedno z veliko strasti. Devekratni svetovni prvak Sebastien Loeb letos na šestih relijih svetovnega prvenstva z ekipo Hyundai. | Foto: Red Bull Dirka neobremenjeno, a še vedno z veliko strasti. Devekratni svetovni prvak Sebastien Loeb letos na šestih relijih svetovnega prvenstva z ekipo Hyundai. Foto: Red Bull

Hyundai še lovi svoj prvi naslov svetovnega prvaka v reliju. Prvi adut moštva je svetovni podprvak Thierry Neuville. | Foto: Red Bull Hyundai še lovi svoj prvi naslov svetovnega prvaka v reliju. Prvi adut moštva je svetovni podprvak Thierry Neuville. Foto: Red Bull

Video - Testiranja pred relijem Monte Carlo

Ne spreglejte