Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
23. 9. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

4

Natisni članek

Tesla model 3

Nedelja, 23. 9. 2018, 4.04

5 let, 7 mesecev

Koliko danes zares stane "vroča" tesla 3?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

4

Tesla | Foto Reuters

Foto: Reuters

Električna tesla 3 je postala najbolje prodajani avtomobil v ZDA. Tesla jo bo uradno predstavila tudi na avtomobilskem salonu v Parizu in jo bo prvim evropskim kupcem predvidoma pripeljala prihodnje leto. Koliko v resnici stane model 3, za katerega so lani dobili več kot 400 tisoč rezervacij?

Tesla model 3
Avtomoto Rekord Tesle: Model 3 premagal celotni BMW

Teslin spletni konfigurator predvideva vozilo z enim ali dvema električnima motorjema, ki prinaša tudi štirikolesni pogon. Redna cena se začne pri 49 ali 55 tisoč dolarjih in velja za model 3 z večjo baterijo. Ta z zmogljivostjo 75 kilovatnih ur omogoča uradni doseg 500 kilometrov, najvišjo hitrost 230 kilometrov na uro in pospešek do 100 kilometrov na uro v 4,5 sekunde. Različica modela 3 z osnovno baterijo (50 kilovatnih ur) zahteva od štiri do sedem mesecev dobavnega roka.

Kaj trenutno model 3 ponuja serijsko in kaj je treba doplačati?

V navedeno ceno so vključena 18-palčna kolesa z aerodinamičnimi platišči, prav tako tudi črna barva karoserije. Za eno izmed preostalih šest razpoložljivih barv je treba doplačati od 1.500 do dva tisoč dolarjev.

V notranjosti je v ceno vključena črna barva oblazinjenja, doplačilo za belo je 1.500 dolarjev.

Tesla model 3 nakup | Foto:

Tesla model 3 nakup | Foto:

V opremo so vključeni sprednji sedeži z ogrevanjem in elektronskim nastavljanjem v 12 smereh, štirje priključki USB, dve reži za brezžično polnjenje telefonov, sredinska konzola s prekritim odlagalnim mestom, boljši avdiosistem, zatemnjeno panoramsko steklo z zaščito pred ultravijoličnimi in infrardečimi žarki, stranska ogledala s funkcijo ogrevanja in zlaganja ob ugasnjenjem motorju, možnost več vozniških profilov, meglenke LED in enoletna naročnina na premium paket povezljivosti – satelitska navigacija z neposrednimi prikazi prometa, pretočnost večpredstavnostnih vsebin z interneta v avtomobil, nadgradnje vozila na daljavo prek brezžičnega omrežja ali mobilnega prenosa podatkov.

Pomembna stran z doplačili je povezana s Teslinim sistemom Autopilot. V modelu 3 so serijsko vključeni številni varnostno-asistenčni sistemi. Ti so na primer samodejno zaviranje v sili, prepoznavanje objektov, opozorilo pred čelnim trkom, opozorilo pred stranskimi trki, opozorilo pred možnostjo trka ob počasi vožnji.

Tesla model 3 nakup | Foto:

Tesla model 3 nakup | Foto:

Bo vozil voznik ali avtomobil?

Tesla model 3
Avtomoto Presenečenje: Volkswagen bo doma, Tesla prihaja

Za doplačilo je na voljo nadgradnja osnovnega Autopilota, ki za pet tisočakov prinaša samodejno menjavo prometnega pasu, samodejno vrtenje volana, radarski tempomat s spremljanjem prometa, samodejno parkiranje in funkcijo Summon, ki samodejno pripelje avtomobil lastniku. To je sicer še vedno samodejna vožnja druge stopnje, pri kateri mora imeti voznik roke na volanskem obroču.

Za dodatne tri tisočake Tesla ponuja še strojno opremo za popolnoma samovozeči model 3 v prihodnosti. Pod določenimi pogoji lahko ta tesla že danes pelje popolnoma sama, a ta tehnologija bo za kupce teh modelov še nekaj časa ostala varno zaklenjena.

Če bi izbrali oba paketa na področju Autopilota in model 3 s štirikolesnim pogonom in torej večjo baterijo, bi znašala cena take tesle 3 v ZDA 65 tisoč dolarjev. Če bi izbrali različico z enim motorjem in se odpovedali funkcijam Autopilota, bi bila cena 14 tisočakov nižja.

Končna cena: okrog 65 tisoč dolarjev

Cena 65 tisoč dolarjev oziroma 56 tisoč evrov velja le za kupce iz ZDA in Kanade, kjer je mogoče model 3 danes naročiti. To je le okvirna cena in je v resnici ni mogoče preprosto pretvoriti v evre in tako napovedati njene cenovne konkurenčnosti za evropski trg. Ob rezervaciji Tesla zahteva še predplačilo 2.500 dolarjev.

Kupec električnega vozila bi bil upravičen še do subvencij 7.500 evrov ekosklada, vsaj zdaj pa bi lahko ob polnjenju doma užival tudi poceni električno energijo. Sto kilometrov bi ga stalo v povprečju približno en evro. In če bi na leto prevozil 30 tisoč kilometrov, bi v primerjavi s podobnim bencinskim vozilom za gorivo letno porabil 1.400 evrov manj. V osmih letih bi bil ta prihranek že lahko okrog 11 tisoč evrov. Tak kupec modela 3 lahko uporablja tudi Tesline hitre polnilnice z močjo več kot 100 kilovatov, ki sicer zanj brezplačne več niso.

Koliko bi stal primerljivi bencinsko gnani audi A4?

Pri štirikolesno gnanem audiju A4 se cene začnejo pri 39 tisoč evrih. Če izberemo pogonski dvolitrski motor TFSI (140 kilovatov), znaša cena 43 tisočakov. Ob dodani opremi, ki je vezana na varnostno-asistenčne sisteme in pripadajoče večpredstavnostne elemente, je cena takega audija poskočila na okrog 54 tisoč evrov.
Ne spreglejte