Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
7.52

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

električna vozila ioniq 5 hyundai ioniq Hyundai

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 7.52

2 leti, 11 mesecev

Hyundai: imeli bomo vse manj običajnih motorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Hyundai Pony | Foto Hyundai

Foto: Hyundai

Hyundai se že vrsto let pripravlja na novo dobo v avtomobilizmu ter počasi nadgrajuje obstoječe in obenem razvija nove električne modele, ki bodo nosilci prodaje v prihodnjih letih, desetletjih. Na novo pot stopajo še odločneje, saj so viri znotraj podjetja razkrili nove načrte − vodilni so v marcu potrdili načrt, da bo Hyundai prepolovil število različnih motorjev na notranje zgorevanje.

Neimenovani vir ni razkril časovnega okvira, kdaj bo korejski proizvajalec začel zmanjševati motorne opcije, a očitno je električna prihodnost vse bližje. Načrt so vodilni potrdili marca, prihodnje leto pa ga morajo še potrditi in dokončno začrtati električno strategijo. Takrat bodo znani tudi časovni okviri in načrti, kako se bo Hyundai transformiral v prihodnjih letih.

Več manevrskega prostora za razvoj električnih pogonov

Za to potezo naj bi se pri Hyundaiu odločili, ker želijo s tem sprostiti del sredstev ter jih preusmeriti v razvoj elektromotorjev, baterij in pogonov na gorivne celice. Korejci so za Reuters potrdili, da pospešujejo razvoj električnih vozil in pogonov na gorivne celice. Do leta 2025 želijo prodati milijon električnih vozil, za dosego tega cilja pa potrebujejo več različnih modelov. Do leta 2040 želijo postati povsem električni proizvajalec vozil.

A še preden bomo v Evropi opazili spremembe, se na drugih večjih trgih že dogajajo. Hyundai bo v naslednjih štirih letih v ZDA vložil 7,4 milijarde dolarjev (6,07 milijarde evrov) in začel izvajati načrt izdelave električnega avtomobila v Ameriki. Zmanjševanje števila motorjev na notranje zgorevanje je že aktivno na Kitajskem, kjer bodo do leta 2025 število različnih motorjev zmanjšali z 21 na 14, hkrati pa tam vsako leto predstavili po en nov električen model.

Tudi v Evropi bodo počasi začeli širiti električne modelne palete, v prihodnjih nekaj mesecih pa bo na ceste zapeljal tudi najnovejši model ioniq 5.

Ne spreglejte