Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Natisni članek

Fiat

Petek, 10. 8. 2018, 6.00

5 let, 8 mesecev

Fiat punto: hvala in adijo! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

2

Fiatov legendarni model, ki je bil v devetdesetih letih glavni prodajni adut znamke, je 27. julija uradno končal svojo pot. V italijanskem obratu Melfi so izdelali zadnje primerke, ta kultni avtomobil, ki je v veliki meri zaznamoval tudi slovenske ceste, pa vsaj za zdaj nima naslednika.

Fiat punto | Foto: Fiat Foto: Fiat Povozil ga je čas in priljubljenost športnih terencev

Punto je bil v tretji generaciji v proizvodnji kar 13 let. Brez večjih prenov ali izboljšav je ves ta čas ostal nespremenjen, nekdanjega prodajnega aduta in velikega upa Fiata je povozil čas. Kot prvi avtomobil je na varnostnih testih pod okriljem organizacije Euro NCAP dobil nič zvezdic.

Avtomobil, ki je v devetdesetih in delno tudi po prelomu tisočletja skrbel za finančno stabilnost koncerna, je v zadnjih letih prodajno padel na najnižjo točko. Če so leta 1995 izdelali 665 tisoč puntov in držali takšen tempo do leta 2002, so se ob prehodu v tretjo generacijo prodajne številke močno znižale. Starejši kot je bil, slabše mu je šlo, lani pa so v Sloveniji prodali le 173 avtomobilov.

Euro NCAP
Avtomoto Euro NCAP: fiat punto najslabše v zgodovini preizkusnih trkov #foto #video
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) predsednik uprave Sergio Marchionne
Avtomoto Umrl je Sergio Marchionne, dolgoletni vodja Fiata
fiat
Avtomoto Italijanski ponos: Izzivi Fiata v prihodnosti

Potiho ugasnili tudi proizvodnjo alfe romeo mito

Punto, kot naslednik una, je prvič zapeljal na ceste leta 1993 in že čez dve leti osvojil laskavi naslov evropski avto leta 1995. Drugo generacijo so predstavili leta 1999 in je na določenih trgih ostala na prodaj vse do leta 2010 ter se prodajno pokrivala s tretjo generacijo. Skupaj so izdelali devet milijonov puntov, veliko se jih še danes vozi po naših cestah. Legendarni italijanski mestni avtomobil pa bo za vedno zapisan v srca mladine, ki je vzljubila znamko Fiat ravno zaradi njegovih prednosti - varčnega motorja, prostorne potniške kabine in razmeroma ugodne cene.

Skupina FCA je razočarala tudi ljubitelje znamke Alfa Romeo, saj so v obratu Mirafiori prenehali proizvodnjo najmanjšega modela mito. Tudi mala alfa ne bo dobila svojega naslednika, v obeh obratih pa je zdaj nastal prostor za izdelavo novih športnih terencev, ki jih bodo v bližnji prihodnosti predstavili Maserati, Alfa Romeo in Fiat.

Prva generacija je leta 1995 osvojila naslov evropski avtomobil leta. | Foto: Fiat Prva generacija je leta 1995 osvojila naslov evropski avtomobil leta. Foto: Fiat

Fiat je z drugo generacijo ponovil uspeh in priljubljenost punta ni pojenjala vse do leta 2005. | Foto: Fiat Fiat je z drugo generacijo ponovil uspeh in priljubljenost punta ni pojenjala vse do leta 2005. Foto: Fiat

Ne spreglejte