Bo Ford letos v Evropi zaslužil kar milijardo evrov?

Ford se letos bori za drugo mesto na evropskem avtomobilskem trgu. Medtem ko so prodajo povečali za manj kot štiri odstotke, bodo dobiček početverili in močno presegli zastavljene cilje.

Med pomembnejšimi novimi avtomobili Forda v Evropi je bil veliki športni terenec edge. Med pomembnejšimi novimi avtomobili Forda v Evropi je bil veliki športni terenec edge. Foto: Vinko Kernc

Načrtovan cilj so podvojili

Poslovni rezultati so presenetili celo vodstvo Forda v Evropi. Pričakovali so dobiček okrog 500 milijonov evrov, zdaj pa so že po treh četrtinah leta dobiček povečali na milijardo evrov, je za medije na predstavitvi nove ford fieste povedal predsednik Forda v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki Jim Farley. Ford je lani v Evropi zaslužil štirikrat manj.

Letošnji dobiček bi bil lahko še višji, a pri Fordu izpostavljajo negativni vpliv odhoda Velike Britanije iz Evropske unije. V drugi polovici leta bo brexit Ford stal okrog 130 milijonov evrov. Prvi finančnik Bob Shanks ocenjuje, da bodo v letih 2017 in 2018 izgubili okrog 400 milijonov evrov, skupno do leta 2018 pa dobro milijardo evrov.

Jim Farley je v torek zvečer v Nemčiji razkril novo generacijo fieste. Jim Farley je v torek zvečer v Nemčiji razkril novo generacijo fieste. Foto: Ford

Ford se za drugo mesto v Evropi bori z Renaultom in Oplom

Medtem ko je znamka Volkswagen zanesljivo najuspešnejša na evropskem avtomobilskem trgu, se Ford za letošnje drugo mesto bori z Renaultom in Oplom. Vse tri znamke po desetih mesecih loči le okrog 40 tisoč prodanih vozil, kažejo podatki evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Ford je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodajo povečal za 3,9 odstotka. Skupno so v desetih mesecih prodali 871 tisoč osebnih avtomobilov.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • JanezS / 01.12.2016. ob 12:40

    Očitno so močno predragi

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano