Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 11.28

8 let

Ali zunanja ogledala zadostujejo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vzvratna ogledala so pomemben pripomoček, ki mu proizvajalci vozil posvečajo posebno pozornost. Kljub tehniki in celo novim tehnologijam pa avtomobilska ogledala niso vsemogočna.

Uporabnost ogledal nenehno izboljšujejo z optiko, ogrevanjem, s prilagajanjem med vožnjo vzvratno, s samodejnim zatemnevanjem, z vgradnjo senzorjev, ki zaznavajo prisotnost vozil na bočnih straneh ... Popolnih vzvratnih ogledal, ki bi nam prikazovala celotno dogajanje za nami pa ta hip vseeno še ni. Vozniki se moramo včasih tudi kam ozreti neposredno.

Pomen nastavitve ogledal

S tem so nas sekirali že v avtošoli. Ogledalo naj bo čimbolj "odprto", videli naj bi le majhen delček boka vozila, cestna površina naj bo po višini nekje na sredini. Najbolj uporabna so ogledala z veliko površino pri terenskih vozilih, s pomočjo katerih lahko s pogledom sežemo navzdol do zadnjih koles. Dostavna vozila imajo celo dve zrcalni ploskvi za spremljanje dogajanja zadaj.

Kaj pomaga ogledalo, če ga ne gledamo

Večkrat slišimo koga razlagat, kako se je med vožnjo prestrašil, ko je nekaj hitrega na tesno švignilo mimo. Priznam, da se je tudi meni to že kdaj zgodilo, še največkrat med vožnjo skuterja. V redu, nekateri vozniki so nerodni ali pa malo "odpuljeni", ampak kar iz neba in v hipu se nikoli ne pojavijo za nami. Vozniki jih imamo možnost opaziti, če smo le navajeni med vožnjo na vsakih nekaj trenutkov pogledovati v ogledala. Strah tako odpade in več možnosti imamo, da bo naše ravnanje glede na nastalo situacijo pravilno.

Bočni pogled ni samo za avtošolarje

V avtošoli so nas sekirali (že spet) s pogledi preko rame. Pa vendar to ne velja samo za izpit, pač pa tudi za vsakdanji promet. Ogledala so sicer povsem zadosten pripomoček za stalno spremljanje dogajanja za seboj, obstaja pa množica situacij, ko ne zadoščajo. Osnovni primer je vključevanje v promet, več nevarnosti pa je tam, kjer so hitrosti velike. Na avtocesti na primer, kjer so prometni pasovi široki (3,75 m), se lahko nekdo znajde v ravno pravi legi poleg nas oziroma malce za nami, da ga v ogledalu ne vidimo (kljub ločeni površini za izničenje mrtvega kota)! Še posebej nevarni so primeri na tripasovnih odsekih, kadar hočeta voznika z desnega in skrajno levega pasu hkrati zapeljati na srednji pas. In kadar počita skupaj, je sreča, če ostaneta "samo" brez svojih zunanjih ogledal.

Ne spreglejte