TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
13.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Adrien Brody

Četrtek, 14. 4. 2011, 13.40

7 let, 12 mesecev

Adrien Brody noče biti novi Al Pacino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Adrien Brody, ki je zaslovel leta 2002 z vlogo v filmu Romana Polanskega Pianist, je z znanstvenofantastičnim trilerjem Hibrid (Splice) ekskluzivno na ogled tudi v videoteki na SiOL TV!

Sedemintridesetletni ameriški igralec in producent Adrien Brody filme snema že od 15. leta in je najmlajši dobitnik oskarja. Dobil ga je pri 29. letih za vlogo poljskega pianista.

Igra že od 15. leta

Pri trinajstih je začel obiskovati dramske ure in kmalu začel igrati v off-Broadway predstavah in v televizijskem filmu, pri 15. letih pa je dobil vlogo v televizijski humoristični seriji Annie McGuire. Brody je bil leta 1998 za vlogo v filmu Restavracija v režiji Erica Brossa nominiran za nagrado spirit, veliko pohval pa je požel tudi s filmom Spika Leeja Poletje, ko je moril Sam (Summer Of Sam, 1999) in v Tanki rdeči črti (The Thin Red Line, 1998) Terrenca Malicka.

Zanj najpomembnejši film pa je gotovo Pianist Romana Polanskega. Med pripravami za vlogo je povsem spremenil način življenja – oddal je svoje stanovanje, avtomobil, zapustila ga je punca, naučil se je igrati Chopina in shujšal za 13 kilogramov. S temi ukrepi se je želel približati trpečim poljskim judom. "Tako sem bolje razumel žalovanje, osamljenost in izjemno tragedijo, ki so jo mnogi izkusili. Od takrat ničesar ne jemljem kot samoumevno," je povedal o vlogi, ki mu je prinesla oskarja in cezarja.

Hočem biti prvi Adrien Brody, ne novi Al Pacino

Skozi vso kariero ga zaradi podobnega videza in načina igranja primerjajo z Alom Pacinom. "To zelo cenim, vendar bi bil raje prvi Adrien Brody in ne novi Al Pacino."

Po Pianistu se je Brody predstavil v štirih zelo različnih filmih. V Tepčku (Dummy, 2003) je odigral vlogo komunikacijsko ne preveč spretnega Stevena Schoicheta, ki nastopa tako, da govori iz trebuha, in se zaljubi v zaposlitveno svetovalko. Govorice iz trebuha in lutkarstva se je naučil tako dobro, da je vse prizore posnel sam, brez dodatnega presnemavanja.

Od srhljivk do komedij

V filmu Vas ob gozdu (The Village, 2004) režiserja Nighta M. Shyamalana je igral umsko motenega Noaha Percyja. "Zdelo se mi je, da je to zelo nekonvencionalna izbira. Tako vlogo bi sprejel pred oskarji. Veliko igralcev čaka na idealno vlogo, ta pa morda nikoli ne pride," je o vlogi Noaha povedal Brody.

V filmu Umiranje (The Jacket, 2005) pa je zaigral veterana zalivske vojne Jacka Starksa, ki ga mučijo s čudnimi psihiatričnimi terapijami. V predelavi filma King Kong iz leta 2005 je upodobil pisatelja Jacka Driscolla, v Darjeeling Limited režiserja Wesa Andersona pa bodočega očeta Petra Whitmana. Z Markom Ruffalom je igral v Bratih Bloom režiserja Riana Johnsona. Leta 2009 je posnel znenstvenofantastični triler Hibrid (Splice) režiserja Vicenza Natalija.

Letos snema pet filmov

Leta 2010 se je lotil vloge Royca v Predatorjih, letos pa snema kar pet filmov. Igral bo v filmu Waco o času prohibicije v ZDA, v filmu o skupini Supremes Blondie: The Florence Ballard Story režiserja Todda Turnerja, v filmu Polnoč v Parizu Woodyja Allena in v filmu Detachment. Videli ga bomo tudi v filmu Wrecked, kjer igra moškega, ki obtiči v avtomobilskih razbitinah in mora nekako preživeti.

Zanimal se je za vlogo Jokerja v Nolanovem Temnem vitezu, vendar se je režiser potem odločil za Heatha Ledgerja. Med drugim se je dogovarjal tudi za Spocka v Zvezdnih stezah XI.

Ne spreglejte