Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
17.09

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

4

Natisni članek

MOK doping prepoved Rusija olimpijske igre Pjongčang 2018 Kari Savolainen risi slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič

Sreda, 6. 12. 2017, 17.09

6 let, 4 mesece

Intervju s pomočnikom selektorja slovenske hokejske reprezentance

Nik Zupančič: Če bi meni pred OI vzeli zastavo in himno, tudi ne bi bil navdušen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

4

Nik Zupančič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Odločitev MOK me ni presenetila. Že pred časom sem rekel, da na te stvari gledam zelo resno. Na žalost tukaj niso v igri le športniki oziroma športna panoga, ampak se mi zdi, da je zdaj veliko odvisno od politike. To je neka povsem druga sfera. Zdaj se kažejo moči, ki sploh niso povezane s športom," o odločitvi MOK, da ruskim športnikom na OI v Pjongčangu februarja prihodnje leto ne dovoli nastopa pod svojo zastavo, in morebitnih razpletih razmišlja pomočnik selektorja slovenske hokejske reprezentance Nik Zupančič.

Mednarodni olimpijski komite je v torek Rusiji zaradi sistematičnega dopinga, ki ga je podpirala država, prižgal rdečo luč za sodelovanje na olimpijskih igrah med 9. in 25. februarjem prihodnje leto v Pjongčangu. Pod olimpijsko zastavo bodo lahko nastopili le povabljeni ruski športniki.

Thomas Bach in druščina so v torek Rusiji prižgali rdečo luč. | Foto: Reuters Thomas Bach in druščina so v torek Rusiji prižgali rdečo luč. Foto: Reuters

Kdo, če sploh kdo, od Rusov bo tam nastopil, še ni jasno. Bi pa neudeležba Rusije imela vpliv tudi na Slovence. Ruski hokejisti so namreč v isti skupini z risi, Američani in Slovaki. Pri Mednarodni hokejski zvezi (IIHF) še ne vedo, ali bodo v primeru nenastopanja zborne komande na olimpijski hokejski turnir povabili drugo reprezentanco.

Ne/udeležba ruskih hokejistov bi tako lahko vplivala tudi na slovensko hokejsko zasedbo, saj vodstvo Kontinentalne hokejske lige grozi, da tekmovanja v času OI ne bo prekinilo, tako da tujci ne bodo imeli dovoljenja za nastop na OI (ti bi sicer lahko na lastno pest zapustili klub in končali pogodbo).

O tem, kako so sprejeli odločitev MOK pri Hokejski zvezi Slovenije in usodi olimpijskega hokejskega turnirja, smo se pogovarjali s pomočnikom selektorja hokejske reprezentance Nikom Zupančičem. Ta bo po Sočiju leta 2014, ko so naši oklepniki zasedli sedmo mesto, še drugič v vlogi pomočnika.

Intervju je bil opravljen pred odločitvijo Vladimirja Putina, da ruski športniki na OI lahko nastopijo pod olimpijsko zastavo.
"Tukaj se bodo zdaj kazale moči, ki sploh niso povezane s športom." | Foto: Vid Ponikvar "Tukaj se bodo zdaj kazale moči, ki sploh niso povezane s športom." Foto: Vid Ponikvar

V slovenski hokejski reprezentanci ste zadnje čase budno spremljali dogajanje okoli Rusije. Vas je odločitev MOK presenetila?
Ne. Že pred časom sem rekel, da na te stvari gledam zelo resno. Odločitev je takšna, kot je. Mislim pa, da je zdaj še malo prezgodaj ugibati, kaj bo prinesla. Treba je počakati, kaj bo rekel predsednik Putin in kaj bodo rekle preostale inštitucije. Od lige KHL do ruske hokejske zveze, njihovega komiteja, IIHF. Morali bi se usesti skupaj in doseči najboljšo mogočo odločitev.

A po vsem, kar sem prebral in slišal, menim, da je zelo malo verjetno, da bi ruska hokejska reprezentanca nastopila pod olimpijsko zastavo. Ne izključujem sicer te možnosti, a se mi zdi bolj verjetna ta, da ruskih hokejistov ne bo na olimpijskih igrah.

Težko si je predstavljati ruske hokejske zvezdnike brez napisa Rusija, svoje zastave na opravi, svoje himne.
Ne samo ruskih zvezdnikov. Če bi to meni nekdo odvzel na olimpijskih igrah, ne bi bil navdušen.

Kljub temu so nekateri očitno pripravljeni popustiti in zaigrati pod olimpijsko zastavo. Ruski hokejisti so Putinu poslali pismo s prošnjo, da bi nastopili v Pjongčangu.
Na žalost tukaj niso v igri le športniki oziroma športna panoga, ampak se mi zdi, da je zdaj veliko odvisno od politike. To je neka povsem druga sfera. Zdaj se bodo kazale moči, ki sploh niso povezane s športom.

Na hrbtih športnikov se lomijo politična kopja.
In to je škoda. To podira vso teorijo, zakaj imamo šport, zakaj imamo olimpijske igre. Strinjam se, da sankcije za doping morajo biti, a zdaj so kaznovani vsi, tudi tisti, ki niso naredili nič narobe. Metati vse v isti koš je krivično. Treba bo počakati, saj je položaj zelo zapleten. Sprejeli  bodo pomembne, težke odločitve.

Tudi pri IIHF niso hoteli narediti prehitrih sklepov. Pravijo, da potrebujejo nekaj dni.
Seveda. To je povsem razumljivo. Mislim, da so sicer imeli tak scenarij v glavi, a dokler se ni zgodil, ni nihče v tej smeri delal. Po torkovi odločitvi MOK pa se bo treba usesti. Ključno bo, kaj bodo rekli na najvišji ravni, kaj bo rekel ruski predsednik.

"IIHF se bo morala odločiti, kako in kaj, če Rusov res ne bo, saj takšen sistem ne bi mogel obstati," pravi Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "IIHF se bo morala odločiti, kako in kaj, če Rusov res ne bo, saj takšen sistem ne bi mogel obstati," pravi Zupančič. Foto: Vid Ponikvar

Predsednik IIHF Rene Fasel je pred mesecem omenil, da v primeru odsotnosti ruskih hokejistov na OI ne bo vskočil nihče, saj da je premalo časa … V torek so se sicer pojavila ugibanja, ali bi lahko Ruse zamenjala druga najboljša reprezentanca iz olimpijskih kvalifikacij. To je Belorusija. Ob tem pa se postavlja vprašanje, kako bi to vplivalo na medsosedske odnose.
Kot pravim, treba bo počakati. Veliko vprašanj je odprtih. Tudi to, če Rusov ne bi zamenjali, kaj se bo zgodilo z našo skupino. Kaj potem? Kakšen bo sistem. Treba bi ga bilo obrniti na glavo. Takšen sistem namreč ne more obstati. Morda pa bodo res nekoga priključili. Se bodo že na IIHF odločili, kaj in kako.



Robert Sabolič je eden od treh Slovencev, ki igrajo v ligi KHL. | Foto: YouTube Robert Sabolič je eden od treh Slovencev, ki igrajo v ligi KHL. Foto: YouTube Kakovost olimpijskega hokejska turnirja bo okrnjena. Že aprila je liga NHL sporočila, da takrat ne bo prekinila tekmovanja. Lahko se zgodi, da ga tudi liga KHL ne bo. Kako ob tem gledate na kakovost hokejskega turnirja, osrednjega dogodka OI?

Škoda je, da NHL-ovcev ne bo. A dobro vemo, da so igralci, ki bodo prišli, na visoki ravni. Nekateri so nekoč igrali v ligi NHL, imajo kakovost. Je pa res, da tukaj vleče tudi ime. Nekdo, ki je neznan, ne privleče takega števila gledalcev, sponzorjev, kot jih velika imena. Še vedno menim, da bo hokejski turnir vrhunec olimpijskih iger. Me pa skrbi, da pridejo stvari tako daleč, da še liga KHL ne bo spustila svojih igralcev. Ampak to se mi zdi skoraj neverjetno.

Verjetno grožnjo, da liga KHL v primeru neigranja Rusije na OI tudi tujcev ne bi spustila v Južno Korejo (Slovenija ima tri: Jan Muršak zaradi poškodbe roke na zadnjih tekmah ni igral, ob njem sta tam še Žiga Jeglič in Robert Sabolič), vseeno jemljete resno? Razočaranje bi Ruse lahko še dodatno spodbudilo k temu.
Vsekakor. Pa mi smo pri tem, v narekovajih, v nekakšni manjšini. Nekatere reprezentance, kot so Švedska, Finska, ne nazadnje tudi ZDA in Kanada, imajo ogromno hokejistov iz lige KHL, ki so igrali, se uigravali na pripravljalnih turnirjih za te olimpijske igre.

Tudi njim bi se ogromno podrlo, če bi se to zgodilo. Upam, da se ne bo. Verjamem, da bi oni tudi brez KHL-lovcev sestavili dobro ekipo, je pa res, da, čeprav sem prej rekel, da so to še vedno kakovostni hokejisti, to za te reprezentance ne bi bili več hokejisti čistega vrha. Veliko stvari bi se spremenilo. Žal mi je, da se kaznuje nekoga, ki ni naredil nič narobe. Pa ne samo v hokeju, ampak na splošno v vseh panogah.

"Strinjam se, da sankcije za doping morajo biti, a zdaj so kaznovani vsi, tudi tisti, ki niso naredili nič narobe. Metati vse v isti koš je krivično." | Foto: Reuters "Strinjam se, da sankcije za doping morajo biti, a zdaj so kaznovani vsi, tudi tisti, ki niso naredili nič narobe. Metati vse v isti koš je krivično." Foto: Reuters

Nekateri Kanadčani naj bi bili v tem primeru pripravljeni na lastno pest zapustiti klub, tvegati konec sodelovanja, da bi zaigrali na OI.
To je seveda povsem mogoče, ampak je odvisno od vsakega posameznika. Konec koncev bi to lahko naredil tudi kdo iz lige NHL, a ne vem, ali je res kdo tam to pripravljen narediti. A če so v klubih razumni ljudje, potem bi se morale stvari rešiti, razviti v pravo smer. Je pa vsekakor težko. Odločitve bodo padale iz različnih smeri. Za tistega, ki bo odločal o tem, ali bo športnik šel na olimpijske igre ali ne, je to zelo občutljiva stvar.

Ste se o odločitvi MOK pogovarjali s selektorjem Karijem Savolianenom? Že kdaj prej morda s KHL-ovci o grožnji lige KHL?

"Če so v klubih neki razumni ljudje, potem bi se morale stvari rešiti, razviti v pravo smer," o tem, dabi liga KHL tujcem onemogočila nastop na OI pravi nekdanji hokejist. | Foto: Vid Ponikvar "Če so v klubih neki razumni ljudje, potem bi se morale stvari rešiti, razviti v pravo smer," o tem, dabi liga KHL tujcem onemogočila nastop na OI pravi nekdanji hokejist. Foto: Vid Ponikvar
Slišala sva se takoj po odločitvi. Tudi on ne želi prehitevati dogodkov. Pravi, da je treba počakati na odločitve. Tudi z Dejanom (sekretarjem HZS Dejanom Kontrecem, op. a.), ki je ravno na dogodku IIHF, sva se slišala. Prvi odzivi niso tako črnogledi in morda predvidevajo, da bi Ruse lahko res videli pod olimpijsko zastavo, ampak včeraj je bilo še malo presveže za kakšne sklepe.

S KHL-ovci se neposredno o tem nismo pogovarjali. Vemo, da imajo vsi želje nastopiti na olimpijskih igrah, kar je njihov prvi cilj te sezone. Koliko bodo pa lahko vplivali na to, ali bodo lahko šli ali ne, je pa druga stvar. Prav velikega vpliva na to, ali lahko gredo, ne bodo imeli. Kvečjemu lahko upajo na to, da se vzpostavi razumen dialog.

Liga KHL je pod okriljem Ruske hokejske zveze, ta pod Mednarodno hokejsko zvezo, ki je napovedala finančne kazni, če vodstvo tekmovanja KHL ne bo spustilo tujih igralcev na OI. A zdi se, da tistih nekaj švicarskih frankov za Ruse ne bo prav visoka kazen.
Ravno to je to. Rusi so tako močni, da bi se na vsa ta pravila lahko požvižgali, če se bodo odločili za najtežjo različico. A kaj smo potem naredili? Nič. IIHF bi nekaj zaslužil, to je vse.

Navijači bodo prikrajšani za ogled NHL-ovcev na OI. Bodo videli vsaj KHL-ovce? | Foto: Vid Ponikvar Navijači bodo prikrajšani za ogled NHL-ovcev na OI. Bodo videli vsaj KHL-ovce? Foto: Vid Ponikvar

Bi se pa ob tem še pokazalo, da moč IIHF v primerjavi z rusko ni prav velika.
Mislim, da je ima zelo malo. Tudi na splošno. Vprašanje je, koliko imajo kaj nadvlade. Je pa to vsekakor krovna organizacija, ki bi morala zavzeti svoje stališče. Saj ga, a vprašanje je res, kakšno težo ima.

Počakajmo, da bomo videli, kaj bodo odločili. Mislim, da se bo odvijalo zelo hitro, odločitve bodo sprejemali hitro. Upam, da bodo smiselne ter v dobrobit hokeju in športu na splošno.

 

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije

Sreda, 14. februar 2018
13:10* ZDA - Slovenija

Petek, 16. februar 2018
8:40* Rusija - Slovenija

Sobota, 17. februar 2018
13:10* Slovenija – Slovaška

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

Ne spreglejte