Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 11. 2017,
11.38

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Rene Fasel Pjongčang 2018 olimpijske igre prepoved liga KHL Genadij Timčenko Thomas Bach MOK risi

Nedelja, 5. 11. 2017, 11.38

6 let, 5 mesecev

Bodo KHL-ovci nastopili na OI?

Rusi razmišljajo o ukrepu, ki bi na OI lahko prizadel tudi Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

2

Thomas Bach | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zadnji dopinški pretresi v ruskem športu bi lahko vplivali na sestave hokejskih reprezentanc na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Če Rusi tam ne bodo smeli nastopiti pod svojo zastavo, bi lahko liga KHL prekinila za tisti čas predviden klubski premor in s tem hokejistom v svojem tekmovanju posredno prepovedala nastope na tekmovanju petih krogov. To bi še zmanjšalo kakovost olimpijskega hokejskega turnirja (tam ne bo NHL-ovcev) in lahko močno prizadelo tudi slovensko izbrano vrsto. Štirje njeni člani - kapetan Jan Muršak, Rok Tičar, Robert Sabolič in Žiga Jeglič - igrajo v ligi KHL.

Sredi tedna je krovna olimpijska organizacija Mok ruskemu smučarskemu tekaču Aleksandru Legkovu izrekla dosmrtno prepoved nastopanja in mu zaradi dopinških kršitev odvzela zlato medaljo iz Sočija 2014. Njegovemu rojaku Jevgeniju Belovu pa so izbrisali vse dosežke z zadnjih olimpijskih iger in mu prepovedali udeležbo na vseh naslednjih tekmovanjih petih krogov.

Predsednik Moka Thomas Bach je ob tem ostro napadel prekrškarje iz Sočija, opozoril, da zloraba testov in laboratorijev, ki jih je odobrila Wada, pomeni neposreden napad na integriteto OI in Mok, ter dodal, da je to šele začetek ukrepov. Oswaldova komisija, ki proučuje vpletenost športnikov, osumljenih nečednosti v Sočiju, namreč s polno paro nadaljuje preiskavo. Že v prihodnjih dneh naj bi podala nove odločitve. Ali bodo vplivale na rusko zastopanost v Pjongčangu, pa naj bi bilo znano najpozneje decembra.

Timčenko: Lahko se zgodi, da na OI ne bo nikogar iz lige KHL

Ob tem sta se v ruskih medijih pojavila dva mogoča slaba scenarija, na katera je namignil predsednik Vladimir Putin. Najbolj črn predvideva, da Rusov sploh ne bi bilo na olimpijskih igrah, po drugem pa bi morali nastopati pod nevtralno zastavo. Drugi je bolj realen, a Rusom nikakor ne diši. Sploh vodstvu Kontinentalne hokejske lige (liga KHL), ki razmišlja o zelo šokantni prepovedi. Ruski mogotec Genadij Timčenko, eden ključnih mož lige KHL razmišlja v smeri prepovedi igranja KHL-ovcev na OI (neprekinitve lige KHL v času OI), če Rusi ne bodo smeli nastopati pod svojo zastavo. | Foto: Reuters Ruski mogotec Genadij Timčenko, eden ključnih mož lige KHL razmišlja v smeri prepovedi igranja KHL-ovcev na OI (neprekinitve lige KHL v času OI), če Rusi ne bodo smeli nastopati pod svojo zastavo. Foto: Reuters

Po pisanju spletnega portala sport-express.ru je vodilni mož direktorata lige KHL Genadij Timčenko v primeru, da bi ruska hokejska reprezentanca morala nastopiti pod nevtralno zastavo, pripravljen posredno prepovedati nastop na OI vsem igralcem tega klubskega tekmovanja.

Kot pravi, bi premor v ligi KHL, ki je načrtovan med 29. januarjem in 25. februarjem, preprosto odpravili in tekmovanje bi v obdobju olimpijskih iger nemoteno teklo naprej. S tem sicer neposredno ne bi prepovedali nastopa KHL-ovcem na OI, a vprašanje je, kdo bi sploh upal med klubsko sezono zapustiti klub.

Po ligi NHL še udarec iz KHL? Ruski hokejisti so odločeni, da na OI potujejo le v primeru, da bodo igrali pod svojo zastavo. | Foto: Reuters Ruski hokejisti so odločeni, da na OI potujejo le v primeru, da bodo igrali pod svojo zastavo. Foto: Reuters

Če bi Rusi res sprejeli tako oster ukrep – številni se sprašujejo, ali je to sploh mogoče, a si nato hitro odgovorijo, da je v Rusiji mogoče marsikaj –, bi kakovost hokejskega olimpijskega turnirja še dodatno upadla. Spomnimo, pred meseci je vodstvo lige NHL sporočilo, da v obdobju OI ne bo prekinilo tekmovanja, tako da najboljših hokejistov na svetu v Pjongčangu ne bo.

S prepovedjo KHL-ovcem bi Slovenija ostala brez štirih igralcev

Zdaj grozi nov udarec, ki bi vplival na nemalo reprezentanc. Ob odsotnosti NHL-ovcev bodo namreč številni selektorji glavne oklepnike iskali v ligi KHL. Kanadsko olimpijsko izbrano vrsto bi po zadnjih napovedih sestavljalo skoraj 80 odstotkov KHL-ovcev, Švedsko, Finsko, Češko okoli dve tretjini, Slovaško tretjina, hud udarec pa bi doletel tudi Slovenijo.

Če liga KHL v času OI res ne bo zaprla vrat, bi Slovenija lahko ostala brez štirih hokejistov. Tudi brez kapetana Jana Muršaka. | Foto: Vid Ponikvar Če liga KHL v času OI res ne bo zaprla vrat, bi Slovenija lahko ostala brez štirih hokejistov. Tudi brez kapetana Jana Muršaka. Foto: Vid Ponikvar

V ligi KHL namreč igrajo štirje pomembni členi slovenskega napada: kapetan Jan Muršak, Robert Sabolič, Rok Tičar in Žiga Jeglič.

Ob namigovanjih o tem, za katere mnogi upajo, da so le grožnje, so se že pojavile tudi teorije, da bi najverjetneje nekateri KHL-ovci v želji po olimpijskem nastopu poskušali pobegniti iz lige KHL v drugo klubsko tekmovanje.

Fasel verjame, da bodo našli rešitev

Pri omenjenem portalu so se s črnim scenarijem obrnili na predsednika Mednarodne hokejske zveze (IIHF) Reneja Fasela in ga vprašali, kaj pravi o Timčenkovem razmišljanju. Predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel verjame, da se bodo stvari uredile in da bodo KHL-ovci lahko nastopili na OI. "Če temu ne bi bilo tako, bi bila to prava nočna mora," meni Švicar. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel verjame, da se bodo stvari uredile in da bodo KHL-ovci lahko nastopili na OI. "Če temu ne bi bilo tako, bi bila to prava nočna mora," meni Švicar. Foto: Vid Ponikvar

"Razumem položaj, a upam, da se to ne bo zgodilo. McLarnovo poročilo (to je sprožilo nadaljnje raziskave, op. a.) nima s hokejem nič. Kolektivna kazen ni prava odločitev. Treba bo počakati na izsledke Schmidove in Oswaldove komisije, ki jih pričakujemo decembra. Upam, da bo prevladal um in da bo odločitev v interesu športa in športnikov, ne česa drugega. Odločitve o tem, da KHL-ovcev ne bi bilo, ne bi komentiral. Rekel bi le, da ni dobra, da bi prizadela številne države in da ni v interesu športa."

Bila bi nočna mora

Švicar je ob tem dodal, da povsem razume ljubezen Rusov do domovine in željo, da nastopijo pod svojo zastavo, ki je lahko v ekipnih športih še močnejša kot v individualnih. "Če bi se prepoved res zgodila in Rusija ne bi poslala svojih hokejistov na olimpijske igre, bi bila to prava nočna mora," je v pogovoru za sport-express.ru še povedal Fasel in dodal, da Rusov ob odsotnosti na hokejskem turnirju ne bi zamenjal nihče, saj ne bi bilo dovolj časa.

Slovenija v skupini z Rusi

Prav z Rusi se bo v skupinskem delu pomerila tudi Slovenija. V isti skupini sta še ZDA in Slovaška. Spomnimo, Slovenci so na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju prišli vse do četrtfinala in zasedli visoko sedmo mesto.

Slovenska reprezentanca, ki ji je v Sočiju lahko pomagal tudi Anže Kopitar (v Pjongčangu ji ne bo smel), je leta 2014 na olimpijski premieri končala na visokem sedmem mestu. | Foto: Reuters Slovenska reprezentanca, ki ji je v Sočiju lahko pomagal tudi Anže Kopitar (v Pjongčangu ji ne bo smel), je leta 2014 na olimpijski premieri končala na visokem sedmem mestu. Foto: Reuters

Hokejski olimpijski turnir, tekme Slovenije

Sreda, 14. februar 2018
13:10* ZDA – Slovenija

Petek, 16. februar 2018
8:40* Rusija – Slovenija

Sobota, 17. februar 2018
13:10* Slovenija – Slovaška

* Srednjeevropski časovni pas (lokalni čas:+8 ur)

Ne spreglejte