Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
20. 10. 2016,
11.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

skoki Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Ljubo Jasnič

Četrtek, 20. 10. 2016, 11.49

6 let, 6 mesecev

Goran Janus je imel en pogoj

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Smučarski skoki so v Sloveniji med najbolj priljubljenimi športi. Zanimanje za dosežke slovenskih orlov bo spet zraslo čez mesec dni, ko se bo začela nova sezona. Da so imeli skakalci izpolnjene vse pogoje za nemoteno delo, je poskrbel Ljubo Jasnič s svojimi sodelavci.

Peter Prevc je bil lani kralj skakalne zime. "Peter se zaveda, kako je prišel na vrh," pravi Jasnič. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc je bil lani kralj skakalne zime. "Peter se zaveda, kako je prišel na vrh," pravi Jasnič. Foto: Vid Ponikvar Ko vsako leto v Planici vidimo ogromno število privržencev skokov, dobimo potrditev, da ima ta šport v naši mali državi veliko veljavo.

Evforija ob spremljanju tekem je v pretekli sezoni občutneje zrasla, potem ko je Peter Prevc drugega za drugim nizal izvrstne dosežke.

Ali je bilo zaradi tega kaj lažje pri dogovorih s sponzorji? "Tudi lani ni bilo težko," se je nasmejalo predsedniku zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubu Jasniču.

Nato je nadaljeval: "Prvič, ko sem bil direktor nordijskih reprezentanc, leta 1996, sem podpisal nasploh prve pogodbe. 90 odstotkov takratnih podpornikov je še zdaj na dresih. Ne glede na nihanja pri rezultatih so ostali prijatelji skokov in reprezentance. Morda imamo srečo, da skoke vežemo s Planico, ki je nacionalni praznik. Ljudje imajo skoke za slovensko disciplino."

"Prevc ob podpisu pogodbe vprašal, ali je denar tudi za tiste za njim"

Ljubo Jasnič skrbi, da imajo skakalci in skakalke prave pogoje za trening. | Foto: Vid Ponikvar Ljubo Jasnič skrbi, da imajo skakalci in skakalke prave pogoje za trening. Foto: Vid Ponikvar Skoki imajo v družini zimskih športov dober sistem, saj je poskrbljeno za poligon, kako priti iz mlajših selekcij do članov in ob tem imeti primerne pogoje za trening.

"Od leta 2010, ko sem prišel nazaj, smo se trudili, da naredimo ekipo in piramido. Da morajo biti trenerji trenerji reprezentanc in ne osebni trenerji. Peter je lani, ko je podpisal pogodbo, vprašal, ali je denar tudi za tiste za njim. Točno ve, kako je prišel na vrh. Nekdo se je mogel nečemu odpovedati, da smo pognali mladinske selekcije," zgodbo o skakalnem uspehu razlaga Jasnič.

Bonusi in pogodbene obveznosti za preteklo sezono so pokriti in kot mu je znano, so vsi v skakalni druščini zadovoljni. Bo po novem kakšna posebna nagrada za osvojitev velikega kristalnega globusa, ki ga je marca visoko v zrak dvignil Peter Prevc?

"Ne, nimamo nobene postavke za ta dosežek. Mislim, da so skakalci dobro nagrajeni. Plače so solidne. Verjetno bi vsak hotel več, vendar je treba vztrajati pri modelu, ki ga imamo. Tistim, ki želijo, pomagamo pri osebnih sponzorjih. Gledamo, da so zaposleni v vojski, policiji ali carini. Nagrad, ki jih dobijo na tekmah v tujini, se ne dotikamo. Tisti, ki je dober, ne sme kaj dosti tarnati," odgovarja Jasnič.

Janus okoli sebe zbral prave ljudi

Z delom Gorana Janusa je Jasnič več kot zadovoljen. | Foto: Vid Ponikvar Z delom Gorana Janusa je Jasnič več kot zadovoljen. Foto: Vid Ponikvar Da so A-reprezentanti na skakalnicah dobro razpoloženi in dobro pripravljeni, pa skrbi ekipa na čelu z glavnim trenerjem Goranom Janusom. Prvi mož stroke ima pogodbo do olimpijskih iger 2018 v Pjongčangu. Tako kot skakalcem je tudi njemu pripadla nagrada za dosežke v pretekli zimi, po informacijah, ki jih ima Jasnič, pa jo je razdelil med pomočnike.

Najbolj ga veseli, da strokovna ekipa deluje homogeno že od leta 2011 naprej. To, da se trenerji na enem mestu zadržijo toliko časa, je redkost v profesionalnem športu.

"Ko sem se leta 2011 odločal za menjavo, sem Gorana v Mostecu vprašal, ali je pripravljen prevzeti vodenje reprezentance. Dejal mi je, da bom hotel imeti čez dve leti medalje. Smejala sva se. Dal mi je roko in postavil en pogoj: da sam sestavi strokovno ekipo. Obljubil sem mu, da bom zagotovil toliko denarja, da bodo lahko izpeljali programe. Mislim, da je ekipa prava in da fantje dihajo kot eno. Okoli sebe je zbral prave ljudi," je z zadovoljstvom povedal Jasnič, ki upa, da bodo v prihajajoči zimi slovenski skakalci in skakalke spet dobro nastopali.

Ne spreglejte