Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
13.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

skoki Sara Takanaši Ema Klinec Ema Klinec Špela Rogelj Maja Vtič Stane Baloh

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 13.59

6 let, 6 mesecev

Prva skakalka v Slovenski vojski

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Foto: Vid Ponikvar

V slovenski ženski skakalni reprezentanci se držijo podobnega kopita, kot ga imajo najboljši slovenski skakalci. Maja Vtič je po odlični sezoni postala še bolj samozavestna, zdaj pa bo imela tudi nov poklic, saj jo bodo zaposlili v Slovenski vojski.

Za razliko od skakalcev so imele skakalke med poletjem malo tekem najvišjega ranga. Za točke grand prixa so se pomerile le na dveh prizoriščih, na katerih so bile vsega tri tekme.

Spet je bila brez konkurence Japonka Sara Takanaši, ki predse ni spustila nobene konkurentke. Najboljša Slovenka je bila Maja Vtič, ki je v Čajkovskem skočila na tretje mesto.

Tretja je bila tudi v pretekli sezoni svetovnega pokala, ko sta bili pred njo le Takanašijeva in Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz.

Z delom, ki ga je Vtičeva opravila v poletnem obdobju, je trener Stane Baloh zadovoljen: "Maja je bolj sproščena in samozavestna. Skoke in položaj zna dobro oceniti. Ima največ izkušenj. Popolnoma ji zaupam, kakšno stvar zna dozirati sama sebi. Njo tekma najbolj motivira in tam pokaže še 20 odstotkov več."

"Do olimpijskih iger se bo lahko stoodstotno posvetila skokom"

Glavni trener Stane Baloh, njegov pomočnik Primož Peterka in Maja Vtič. | Foto: Vid Ponikvar Glavni trener Stane Baloh, njegov pomočnik Primož Peterka in Maja Vtič. Foto: Vid Ponikvar Skakalka SD Zabrdje je letos diplomirala na pedagoški fakulteti, na veliko veselje pa jo bodo kot prvo skakalko sprejeli v Slovensko vojsko, ponosno pravi Baloh. Znano je, da so slovenski športniki vključeni v to ustanovo, enako tudi v policijo in carino. Na ta način športniki dobijo finančno pomoč.

Maja je za zaposlitev kandidirala že po olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju, kjer je bila šesta, vendar so bile takrat kvote zapolnjene.

"Veseli smo, da je imela takšno sezono, dokončala je študij in še v vojski bo zaposlena. Do olimpijskih iger v Pjongčangu se bo lahko stoodstotno posvetila skokom," je zadovoljen Baloh.

Ima pa še en razlog za zadovoljstvo, saj so v letošnjem poletju priprave deklet potekale v manj razburkanem okolju. Težav s poškodbami ni, kar je dodaten plus pred zimsko sezono, ki se bo začela 2. decembra v Lillehammerju.

Skakalkam so ogledalo Peter Prevc in druščina

Katja Požun in Špela Rogelj računata, da bo prihodnja zima uspešnejša. | Foto: Vid Ponikvar Katja Požun in Špela Rogelj računata, da bo prihodnja zima uspešnejša. Foto: Vid Ponikvar "Zadovoljen sem, a imamo še rezerve. Računam, da bomo do konca obdobja skokov na plastiki naredili še korak naprej pri tehniki. Upam, da bo nato novembra v Kranju ledena smučina in morda pred Lillehammerjem še sneg v Planici," Baloh pogleduje proti prihodnosti.

In kaj so v sistemu dela pri skakalkah spremenili v primerjavi z lanskim pripravljalnim obdobjem? "Rdeča nit je enaka. Imamo prilagojen trening A-reprezentantov. Kot preventivo smo uvedli več stabilizacije, ker smo imeli lani nekaj težav s hrbti," odgovarja prvi mož stroke.

Največje bolečine je imela Špela Rogelj, ki letos tovrstnih težav ne čuti več tako zelo: "Ravno zaradi vaj stabilizacije ni teh težav, ji pa še malce nagaja tehnika, zato so skoki mešani. Tudi Špela je dokazala, da zna zmagovati, le potrpežljiva mora biti."

Takanašijeva bolj brezkompromisna z mize

Japonska skakalna kraljica tekmicam niti poleti ni pustila manevrskega prostora. Zmagala je na vseh treh tekmah. | Foto: Vid Ponikvar Japonska skakalna kraljica tekmicam niti poleti ni pustila manevrskega prostora. Zmagala je na vseh treh tekmah. Foto: Vid Ponikvar V poletnem obdobju le Ema Klinec ni skakala na tekmah, saj je imela zdravstvene težave, do začetka zime pa bo trenirala s klubskim trenerjem.

Vprašanje, ki se poraja v zadnjih letih, bo očitno aktualno tudi v prihodnji sezoni: kako se približati Japonki Takanašijevi, ki nima konkurence?

"Zavedam se, da je za Saro skakanje najbolj približano moškemu, zato je v takšni prednosti. Precej je agresivna in malce brezobzirna. Mi imamo pri mizi še rezerve, dekleta morajo tam iti v prazno. Na mizi se je treba odlepiti in iti, v tistem trenutku moraš zaupati v to, kar znaš. Malce bolj brezkompromisno je treba preleteti mizo," razmišlja Baloh.

Ne spreglejte