Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2022,
20.00

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

97

Natisni članek

COVID-19 cepljenje Avstralija vizum OP Avstralije Novak Đoković

Četrtek, 6. 1. 2022, 20.00

2 leti, 4 mesece

Novak Đoković in pritožba

Đokovićeva družina in podporniki na ulici: "Želeli so ponižati njega in Srbijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

97

Novak Đoković | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Spremljamo dogajanje, povezano z Novakom Đokovićem. V sredo je že vse kazalo, da je avstralska zgodba teniškega igralca Novaka Đokovića končana. A so njegovi odvetniki vložili pritožbo za razveljavitev deportacije. Tako bo Đoković vsaj do ponedeljka ostal v deželi tam spodaj, takrat bo znana razsodba. V Beogradu je imela družina Đoković čustveno novinarsko konferenco, nato pa pred skupščino pripravila krajši protest. Podporniki srbskega tenisača, predvsem srbska diaspora v Melbournu, se je zbrala pred karantenskim hotelom, kamor so ga Avstralci namestili.

Fotogalerija
1 / 12
20.00: Britanski Daily Mail je objavil pismo avstralskega ministra za zdravje Grega Hunta, ki ga je ta poslal direktorju OP Avstralije Craigu Tileyju, v njem piše, da prebolevnikom ne bodo odobrili vstopa v Avstralijo, četudi so covid preboleli v zadnjih šestih mesecih. Đoković naj bi se po poročanju Daily Maila v izjemi skliceval prav na status prebolevnika. Pismo je Tiley dobil pred mesecem dni. Torej je vedel, da Đokovića ne bodo spustili v državo, pa so mu vseeno odobrili izjemo za nastop na turnirju? "Lahko potrdim, da ljudje, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19 in želijo vstopiti v Avstralijo, niso pa prejeli dveh odmerkov cepiva, ne veljajo za polno cepljene," piše v pismu Grega Hunta izpred meseca dni.

16.20: Đokovićeva družina se je popoldne zbrala pred srbsko skupščino v Beogradu in pripravila krajši protest. Udeležilo se ga je nekaj sto ljudi. Novakov oče je napovedal, da bo prišel pred skupščino vsak dan ob treh, dokler se položaj v Melbournu ne razreši. Nato so se mirno razšli. Medtem so se Đokovićevi podporniki zbrali tudi v Melbournu pred karantenskim hotelom, kjer bo srbski teniški zvezdnik do ponedeljkove razsodbe sodišča.

Đorđe Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

15.20: Đorđe Đoković je ob koncu novinarske konference razjasnil, kakšne bi lahko bile odločitve tamkajšnjega zveznega sodišča.

  • "Da ga izpustijo, priznajo diplomatsko napako."
  • "Druga je, da ga deportirajo, kar bi dvignilo veliko prahu. In vprašanje je, kaj bi storili s preostalimi."
  • In tretja je, da tamkajšnje oblasti rečejo, da so večji od boga in vseh nas: Ter da jim je mar, kako se bo vrnil domov."

14.28: Zelo čustven je bil na novinarski konferenci oče Novaka Đokovića. "Novaka zadržujejo v ujetništvu. Novak je Srbija, a oni ga napadajo. Ta Scott Morrison, čigar ime pove vse, si je drznil napadati Novaka in ga izgnati, potem ko sploh ni stopil v njihovo državo. Želeli so ga podcenjevati, ponižati njega in Srbijo. Mi smo Srbi, ponosen narod. Nikogar nismo nikogar napadali, ampak smo se samo branili. Novak je izpolnil vse pogoje, ki so bili potrebni za vstop in zmago na še enem njihovem OP Avstralije," je povedal Srđan in še enkrat vse Srbe po svetu pozval na ulice, naj s tem podprejo Novaka.

14.20: "Škandalozno je, da ga zadržujejo v umazani sobi in da nima stika z družino. To je čisto politična odločitev in upam, da svet to vidi. Ne pustijo mu, da postane najboljši vseh časov. On je kot revolucionar, ki spreminja svet. Upam, da bo psihološko ostal močan in da mu ne bodo prerezali kril.  Mi ga bomo podpirali," je s cmokom v grlu razlagala mama Dijana.

14.00: "Bil je v sobi. Prvih 45 minut je komuniciral z družino. Nato so mu vzeli telefon za tri ure in pol. Za tem so ga odpeljali v letališki zapor … Ko je padla odločitev, da mu ne bodo odobrili vizuma, da postavi nov rekord … Odšel je v nastanitev, v umazano sobo, brez vsega, kar so mu vzeli že prej. Z njim ravnajo kot s kriminalcem," je še povedal najmlajši Đoković.

13:55: "Največji športni diplomatski škandal. Novak ni prekršil niti enega zakona ali pravila. Vseskozi je bil v stiku z organizatorjem. Imel je enak dokument kot nekateri kolegi, a so zavrnili samo njega," je uvodoma povedal njegov brat Đorđe.

13.50 Tiskovna konferenca družine Đoković.

 

13.00 V Srbiji so šle stvari tako daleč, da je Srđan Đoković, oče prvega igralca sveta, vse ljudi pozval, naj pridejo pred srbsko skupščino izkazat podporo Novaku Đokoviću. Še pred tem bo imel tiskovno konferenco.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @srdjandjokovic_

12.50: Srbski novinar, ki je trenutno v Avstraliji, je prek družbenih omrežij sporočil, da so Novaku Đokoviću zavrnili prošnjo, da bi karanteno preživel v najetem stanovanju, kjer je tudi njegova ekipa. Še vedno nima denarnice, saj so njegove stvari ostale na letališču.

12.00 Na spletu se je pojavil tudi prvi posnetek Novaka Đokovića, kako pozdravlja svoje podpornike pred hotelom, kjer je nastanjen.

11.45: V nenavadno zgodbo je zelo močno vpet tudi Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić | Foto: Reuters Foto: Reuters srbski predsednik Srbije. Ta se je angažiral že v sredo, ko je stopil v stik z avstralskim veleposlanikom in tudi Đokovićem. "Naredili smo, kar smo lahko. Prosili smo, da bi še pred ponedeljkom, ko bo znana končna odločitev, Đokoviću omogočili nastanitev v najeti hiši, ne v zloglasnem hotelu. Da se pripravi na turnir tako, kot je treba. Naredili smo, kar je zahteval Novak, in to je naša obveznost. Torej da zaščitimo svoje državljane," so besede Vučića zapisali na spletni strani B92, ki je bil v stiku tudi z igralčevim očetom.

Đoković vsaj do ponedeljka v Avstraliji

11.00: Đokovićevi odvetniki so zahtevali, da začasna prepoved traja do ponedeljka zjutraj, ko naj bi bila znana razsodba. To je le en teden pred začetkom OP Avstralije, kar pomeni, da ima malo možnosti, da se dobro pripravi na prvi grand slam v sezoni. Sodnik v zadevi je odobril zahtevo za začasno zadržanje izgona, tako da bo teniški igralec lahko ostal v Melbournu do ponedeljka, ko je napovedano zaslišanje v zadevi, je zapisal The Age. Prav tako državni pravobranilec v zadevi Christopher Tran ni nasprotoval predlogu za zadržanje izvedbe izgona. Đoković bo tako vsaj do ponedeljka ostal v posebnem hotelu za priseljence v Melbournu.

Zaslišanje v postopku se je začelo ob 16. uri po lokalnem času (ob 6. uri po slovenskem času), a ga je sodnik prekinil in prestavil na 18. uro (8. uro po slovenskem času), ker Đokovićevim zagovornikom na sodišču še ni uspelo predložiti vseh dokumentov. Sodnik Anthony Kelly je poudaril, da morajo odvetniki predložiti dokaze do sobote, avstralske oblasti pa do konca tedna. Notranja ministrica Karen Andrews je še dejala, da ne bo nasprotovala začasni odredbi zoper Novaka.

 

Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Grozi mu triletna prepoved vstopa v Avstralijo

10:30: Avstralski portal The Age, ki podrobno spremljanje dogajanje primera Novaka Đokovića, poroča, da bi lahko eden od najboljših teniških igralcev vseh časov dobil triletno prepoved vstopa v Avstralijo. Zakon pravi, da lahko takšna kazen doleti vsakogar, ki mu razveljavijo vizum. Obstaja pa tudi izjema, če oseba tega ni naredila namerno.

Navajajo še, da bo veliko odvisno od procesa na zveznem sodišču in nadaljnjih potez Novaka Đokoviča. Med drugim so še zapisali, da naj bi bila dokumentacija Đokovića skopa, saj naj bi mnenje podal le en zdravnik.

Odvetniki in Novak Đoković imajo še vedno upanje

9.00: Novak Đoković in njegovi odvetniki še niso povsem opustili upanja, da bi zaigral na prihajajočem OP Avstralije in s tem morda osvojil 21. turnir za grand slam, kar bi bil rekord. Pritožba pomeni, da Beograjčan še nekaj časa ostaja v Melbournu.

8.30: Pred hotelom za priseljence so številni njegovi podporniki Đoković je trenutno v hotelu in bo tam počakal na odločitev zveznega sodišča. Pred hotelom Park, kamor so namestili Đokovića, se zbirajo njegovi podporniki, mahajo s srbskimi zastavami in plešejo.

Koga podpirate v aferi "izgon Novaka Đokovića iz Avstralije"?

  • Absolutno sem na strani Đokovića.
    27,12 %
    9924 glasov
  • Podpiram odločitev avstralskih oblasti.
    71,80 %
    26275 glasov
  • Ne spremljam, me ne zanima.
    1,08 %
    397 glasov
Oddanih 36596 glasov
Sportal Šale na račun Đokovića dežujejo: NoVax obtičal na terminalu Toma Hanksa
Novak Đoković
Sportal Đokovića nastanili v hotel s 46 migranti. "To je sramota."
podpornik Đokovića
Sportal Đokoviću zavrnili vizum, zapustiti mora Avstralijo!
Ne spreglejte