Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2014,
10.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Na kolo

Petek, 9. 5. 2014, 10.01

8 let

Kolesarjenje po slemenih Goričkega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Severovzhodna Slovenija je gričevnat svet, ujet med Madžarsko in Avstrijo. Kolesarjenje po slemenih in dolinicah Goričkega je prava izbira za začetek kolesarske sezone.

Kolesarska pot se začne na ravnini, na obrobju gričevja, v naselju Moravske Toplice, kjer si je najbolje poiskati mesto na parkirišču Term 3000. V začetku šestdesetih so tukaj iskali nafto, a na plano je privrela vroča voda s čudnimi vonjavami. Njeno zdravilnost častijo številni obiskovalci mladih slovenskih term.

Od Moravskih Toplic se peljemo v vas Bogojina. Ta je znana predvsem po Plečnikovi cerkvi Gospodovega vnebohoda, ki je prepoznavna po nenavadni obliki zvonika.

Vzhodni del gričevja je redkeje poseljen, pot nas pripelje v vas Bukovnica, ki je z vseh strani obdana z gozdom. V bližini kraja si je dobro ogledati akumulacijsko jezero Bukovniško jezero, veliko okoli sedem hektarjev. Na hribu ob jezeru v bukovem gozdu je Kapela svetega Vida, ob njej pa izvira zdravilni studenec sv. Vida. Radiestezisti so na tem območju označili 26 energijskih točk.

Pot nadaljujemo do Motvarjevcev, ki so že zelo blizu madžarske meje. Če ne drugače, boste po dvojezičnih krajevnih napisih vedeli, da meja ni daleč. Z vzhodnega dela gričevja prihajamo v osrednji del.

Skozi kraje Prosenjakovci, Fokovci, Mačkovci sledimo enemu od največjih kulturnih spomenikov Pomurja, največjemu grajskemu kompleksu v Sloveniji, Gradu. Grad stoji vrh strmega griča, pod njim pa je naselje. Grad s svojo mogočnostjo zahteva vsaj kakšno uro ali dve ogleda in uživanja v njegovi veličini, ki sega stoletja nazaj, še v čas križarskih vojn.

V Gradu obrnemo nazaj proti Moravskim Toplicam, najprej do vasi Lemerje. V Martjancih pozornost pritegne bela gotska cerkev sv. Martina, ki se ponaša z bogato stensko slikarijo in oltarjem po zamisli Jožeta Plečnika.

Še nekaj kilometrov nas loči do izhodišča, kjer ne bo odveč, če si bomo utrujene noge osvežili v zdravilni vodi iz prekmurskih globočin.

Ne spreglejte