Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2017,
12.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

Natisni članek

Primož Ravnik Figaro Planica Planica Na kolo

Torek, 28. 3. 2017, 12.43

6 let, 6 mesecev

Kolesarski spust po velikanki

Slovenec s kolesom s 112 km/h po planiški velikanki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08
Primož Ravnik Figaro Planica 2017 | Foto Mitja Sodja

Foto: Mitja Sodja

Slovenski freeride kolesar Primož Ravnik - Figaro se je dan po finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici s kolesom spustil po doskočišču letalnice bratov Gorišek. Pri vratolomnem spustu je dosegel hitrost 112 kilometrov na uro. Občutki? "Želim se peljati še hitreje."

Video: Figaro se je zapeljal po doskočišču planiške velikanke

Nekdanji tekmovalec v krosu in spustu Primož Ravnik, za prijatelje Figaro, je pozornost širše javnosti pritegnil že leta 2015, ko se je ob stoletnici Hidroelektrarne Moste pri Žirovnici s kolesom spustil po 60-metrskem, skoraj povsem navpičnem jezu. Pri spektakularnem spustu, ki se je končal v vodi, je dosegel hitrost 70 kilometrov na uro, posnetek vožnje pa si je na spletnem portalu YouTube nabral že več kot deset milijonov ogledov.

Video: Figarov spust po jezu HE Moste ima že več kot deset milijonov ogledov

Dvoletni lov za idealnim poligonom

V ponedeljek je šlo po doskočišču velikanke v Planici še hitreje, kar 112 kilometrov na uro. "Že dve leti sem iskal poligon, kjer bi se dalo s kolesom peljati sto kilometrov na uro. Poskusil sem že na Voglu in na nekaterih smučiščih v tujini, tudi na Tromeji, pa ni šlo. Vedno je malo zmanjkalo," je razloge za razvoj ideje povzel Figaro, 28-letnik iz Breznice v občini Žirovnica, ki se je v sklopu projekta Figaro Freeride Project 2015 pred dvema letoma spustil tudi po približno 200 metrov dolgem plazu nad Belco.

Leta 2015 se je spustil po plazu nad Belco.  | Foto: Nejc Puš Leta 2015 se je spustil po plazu nad Belco. Foto: Nejc Puš

"Čutil sem, da bi v Planici šlo. Dolgo je dovolj, prostora je dovolj, naklona pa prav tako. Odločitev je padla v soboto, ko sem ob pregledu vremenske napovedi ugotovil, da bodo temperaturne razmere v ponedeljek zjutraj ugodne. Napovedani sta bili minus dve stopinji Celzija, v resnici so bile štiri pod lediščem, kar je pomenilo, da je bil na progi živ led. To je tisto, kar sem potreboval. Če bi bila trasa bolj južna, bi obstajala nevarnost, da bi se mi sprednje kolo pogreznilo v sneg, to pa bi lahko bilo zelo neugodno in nevarno," je povedal Figaro, ki je izkušnje za vožnjo po snegu nabiral na tekmovanjih na snegu, ki jih organizirajo v tujini.

Figaro je spust opravil v popolni zaščitni opremi. S kolesarsko čelado, ščitniki, varovalom za hrbet, t. i. želvo in opornico za vrat. Za spuste po snežni podlagi uporablja dežne gume, ki jim s kleščami po sredini odreže čepke. "Če je guma na sredini povsem gladka, je hitrejša in ima manj upora, po južnem snegu pa je ne vleče po svoje, je pa res, da se je z njo težje ustaviti." | Foto: Osebni arhiv Figaro je spust opravil v popolni zaščitni opremi. S kolesarsko čelado, ščitniki, varovalom za hrbet, t. i. želvo in opornico za vrat. Za spuste po snežni podlagi uporablja dežne gume, ki jim s kleščami po sredini odreže čepke. "Če je guma na sredini povsem gladka, je hitrejša in ima manj upora, po južnem snegu pa je ne vleče po svoje, je pa res, da se je z njo težje ustaviti." Foto: Osebni arhiv

V prvem poskusu

Vratolomni spust po doskočišču planiške velikanke, ki ima naklon od 30 do 35 stopinj, je opravil v prvem poskusu.

"Pri tem ni popravnih izpitov. Prvič ali nikoli. Zavedal sem se, da bi zaradi kakršnegakoli nagibanja ali zaviranja padel, zato sem se osredotočil samo na to, da krmilo držim trdno in naravnost, enako velja za kolo. Preveril sem samo, kako je videti prelomnica in ali je proga dovolj trda za varen spust. Nisem si želel presenečenj, ki jim pri taki hitrosti ne bi bil kos. Sicer pa je šlo tako hitro, da sem lahko samo sledil črtam in smrekicam, ki na letalnici označujejo različne daljave. Na progi je bilo nekaj manjših grbin, a nič hujšega."


Ne prezrite:


"Želel bi še hitreje"

Občutki? "Na začetku se koncentriraš samo na trdno držanje krmila, ob prihodu v iztek in pogledu na števec, ki je kazal doseženo hitrost 112 kilometrov na uro, pa sem si rekel samo, jaz hočem še več, še hitreje. Iskal bom še nekaj hitrejšega. Adrenalin te zasvoji."

Tja dol ... | Foto: Osebni arhiv Tja dol ... Foto: Osebni arhiv

Tako kot podvig na jezu je tudi planiškega posnel z naglavno kamero in posnetek objavil na YouTubu. Izkušenj z obeh navpičnic ne želi primerjati, saj gre za povsem drugačne občutke, pravi. "Na jezu me je skrbelo, kako bo z vodo na koncu spusta, medtem ko planiška velikanka prinaša drugačne pasti, na primer radius ob koncu strmine, kjer letalci pristajajo. Vsa čast jim, kako ublažijo svoje pristanke, to je neverjetno. Mene je kar konkretno 'zabilo'," je opisal tresljaje na planiškem poligonu.

Kolesarjenje po doskočišču? Nikjer ne piše, da je prepovedano.

Spust je opravil ob 7. uri zjutraj in razen nekaj delavcev in varnostnikov, ki so pazili na ostanke planiškega praznika, gledalcev ni imel, ga je pa prijatelj posnel iz žabje perspektive.

Dovoljenja za spust ni iskal, saj, kot pravi, nikjer ne piše, da bi bil spust s kolesom prepovedan, poleg tega nikomur ni povzročil škode.

"Če bi se za spust odločil pred izvedbo tekmovanja, bi bilo to seveda narobe, saj bi z vožnjo lahko uničil tisto, za kar so se planiški delavci tako zelo trudili, tako pa mislim, da nikomur nisem škodoval," pravi Ravnik, ki ne skriva spoštovanja do letalcev, ki se spuščajo po zaletiščih letalnic.

"Smučarskih skokov sicer ne spremljam, polete pa vedno. Res noro, kaj fantje počnejo in kako daleč letijo. V primerjavi z njimi kolesarji nismo nič posebnega. Mi letimo največ 10, 15 metrov, oni pa kar 250. Neverjetno," je polaskal smučarjem skakalcem, ki so s tekmo v Planici sklenili tekmovalno sezono 2016/2017.

Ne spreglejte