Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2017,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Griffin

Foto: Ghost Bikes

Natisni članek

advertorial Ghost kolo rekreacija kolesarjenje Na kolo

Petek, 4. 8. 2017, 8.30

2 meseca, 1 teden

Slovenci se na kolesu radi izčrpamo, Nemci imajo kolo za užitek

Vsebino omogoča Griffin

Foto: Ghost Bikes

Kolesarjenje je sinonim za svobodno življenje. Gibanje v naravi nam ponuja neskončne trenutke užitkov, pa tudi naporov, ki jih z dobrim kolesom premagamo veliko lažje. A kako za svoje potrebe izbrati pravo kolo, da ne bomo vložili preveč denarja oziroma da ne bomo po nepotrebnem preveč trpeli?

ghost teru električni | Foto:

Izbire je toliko, da odločitev nikakor ne sme biti prenagljena. Razvoj koles je tako napredoval, da je preprosto opravilo, kot je nakup kolesa, postalo zapletena kombinatorika. Ozaveščeni kupci izbiri kolesa posvetijo veliko časa, saj je na trgu ogromno kategorij koles, vsaka pa je primerna za določeno skupino kolesarjev.

Ali nimate časa preučiti kolesarske ponudbe in vseh možnosti, ki jih trg ponuja? Naj vas motiviramo: optimalna izbira kolesa nas bo nagradila s tem, da bomo kar se da udobno in brez pretiranega truda prišli na cilj. Kolesarjenje naj bo užitek, temu pa naj sledi tudi izbira kolesa. Glede na to, ali imamo radi vrtoglave spuste, panoramske vožnje po ravnem, užitkarsko potovanje po gričevnatem svetu ali samo občasno potepanje po lokalnem gozdičku, bomo izbrali kolo, ki nam bo dobro služilo.

Ob pravi podpori je nakup kolesa lahko povsem preprosto opravilo

Namesto da bi bilo čedalje bolj preprosto, nakup kolesa postaja vedno zahtevnejši. Pri prodajalcih nemških koles Ghost smo se prepričali, da ob pravi strokovni podpori ni tako.

Kako se torej lotiti nakupa kolesa, da ne bomo zgrešili česa pomembnega?

Kolesa se že dolgo ne delijo več samo na gorska, treking in cestna ter mestna, ampak jih v osnovi delimo na polnovzmetena kolesa oziroma "fullyje" in kolesa s sprednjim vzmetenjem oziroma "hardtail" kolesa.

Razgiban svet "fullyjev"

ghost bikes | Foto: Kolesa s polnim vzmetenjem so vladarji gorskega ozemlja. Obvladajo vse vrste terenov, so neustrašna in kolesarjem omogočajo neponovljivo ter predvsem varno kolesarsko izkušnjo. Za to, da se vse ujema, od mehanike, stabilnosti do trdnosti, morajo inženirji trdo delati, ko razvijajo nove generacije koles.

Kolesa z vzmetenjem spredaj in zadaj se delijo na kategorije: "freeride enduro" kolesa, "trailbike" kolesa in "trail" kolesa ter "backcountry" oziroma potovalna kolesa.

Večinoma se razlikujejo po geometrijskih proporcih okvirja, medtem ko jih sestavljajo približno enake komponente – menjalnik, zavore in obroči.

Kolesa, namenjena spustom, imajo ekstremno položen kot vilice in sedežne opore ter dolge hode amortizerjev, to je do 200 milimetrov, medtem ko imajo kolesa za vzpenjanje bolj pokončen kot vilic in sedeža ter manj hoda, od 130 do 160 milimetrov.


  • PathRIOT 10 UC | Foto: PathRIOT 10 UC "Freeride enduro": 70-odstotni spustaš in 30-odstotni plezalec

"Freeride enduro" kolesa omogočajo premagovanje neverjetnih strmin in udobno vzpenjanje.

Za ta kolesa velja, da so v 70 odstotkih primerna za spuste, v 30 odstotkih pa so dobra za vzpone.


  • "Trailbike": enakovredno v klanec in po strmini navzdol

RIOT 10 UC | Foto: RIOT 10 UC "Trailbike" kolesa so iz drugačnega testa kot "freeride enduro". Gre za najbolj priljubljena kolesa med kolesarji, ki od svojega kolesa zahtevajo, da je enako učinkovito pri vzponih in spustih.

Ta kolesa so namenjena udobnemu vzpenjanju in užitkom ob vožnji navzdol. Odlikuje jih od 150 do 160 milimetrov dolžine hoda amortizerjev, kar se izkaže za zelo dobrodošlo pri vožnjah po gorskih stezah oziroma "singletrackih" v kolesarskem žargonu.


  • SL AMR 10 LC | Foto: SL AMR 10 LC "Trail": udobne dolge vožnje

"Trail" kolesa so geometrijsko zasnovana za udobne vožnje, ne za užitke med spusti.

Sicer so polnovzmetena, vendar so oblikovana za dolge kolesarske ture in premagovanje kolesarskih maratonov. Imajo značaj plezalca, dobro se počutijo tudi kot popotniki.

 

Dilema 27,5 ali 29 preprosto rešljiva

ghost bikes | Foto: Pomembna komponenta pri nakupu kolesa so tudi obroči. Vedno več kolesarjev se odloča za 29-palčne obroče. Glavni razlog za vedno večjo priljubljenost 29-palčnih obročev je v tem, da je na svetovnem prvenstvu v spustih z "downhill" kolesi zmagalo kolo z 29-palčnimi obroči.

Vseeno je pri odločitvi, kakšno velikost koles bomo izbrali, pomembno več dejavnikov. Prodajalec koles Ghost nam je pojasnil, da je dilema 27,5 ali 29 palcev vedno bolj aktualna.

Kolesarjem, ki večinoma vozijo po asfaltu, makadamu ali urejenih poteh, svetujejo 29-colske obroče, vendar na to odločitev vpliva tudi postava kolesarja. Drobni ženski bi vseeno svetovali nakup 27,5-colskih.

Za premagovanje zahtevnih terenov, kjer je nujna večja okretnost kolesa, bi vsakemu kolesarju priporočili 27,5-colske obroče.

Kato: bogat izbor dodatkov in vmesnih velikosti

Fotogalerija
1 / 2

Kato 9 AL | Foto: Kato 9 AL Model koles Kato, ki je na voljo v polnovzmeteni in spredaj vzmeteni različici, suvereno premaga vsak hrib, še najbolj pa se izkaže na dolgih turah. Kato ima sto milimetrov hoda, odlikujejo ga nizki vzdrževalni stroški. Lahko se odločite za 29-colske obroče z okvirji vse do velikosti XL za visoke kolesarje. Bolj drobni ali mlajši kolesarji pa bodo navdušeni nad 26-colskimi obroči in okvirji velikosti XXS. Prava različica modela vas bo samozavestno seznanila z gorskim kolesarstvom. Proizvajalec je še posebej ponosen na model Kato X z aluminijastim okvirjem in bogatim naborom opreme.

Polnovzmeteni Kato FS je pravi evergreen v ponudbi koles Ghost. To kolo odlikujejo visoka kakovost, do kolesarja prijazna tehnologija in nizki stroški vzdrževanja. Z njim bo kolesar lahko povsem brez skrbi, saj uravnotežena geometrija daje občutek varnosti tako kolesarju začetniku kot izkušenemu gorskemu kolesarju, če ne zaradi drugega, pa zaradi ugodne cene.

Lanao: ženske so ga razvile za ženske

ghost lanao | Foto: Model Lanao FS so razvile ženske z mislijo na ženske. Vse od krmila do geometrije okvirja je narejeno tako, da kolesarkam omogoča varno vožnjo in intuitivno rokovanje. Narejen je za začetnice, ki iščejo preprosto kolo, ki jim omogoča raziskovanje pokrajine na igriv način. Lanao FS je lahko idealen partner pri prvih kolesarskih podvigih s "fullyji" v gorah. Z njimi bodo hitro napredovale, predvsem pa jih ne bo preveč udaril po žepu.

Na voljo je tudi model Lanao s sprednjim vzmetenjem ter z obroči v velikosti od 26 do 29 col.

Potovalna kolesa za kolesarske sladokusce

H AMR 8 LC Backcountry | Foto: H AMR 8 LC Backcountry Tako kot v tujini je tudi pri nas vedno več povpraševanja po kolesih za potovanja.

Tako imenovana "backcountry" oziroma potovalna kolesa so prav tako polnovzmetena. Kolesarju ponujajo izjemno udobno vožnjo, saj so stabilna, lahko jih obtežimo s torbami in se odpravimo na kolesarske počitnice.

V Sloveniji se prodaja teh koles še ni povsem razmahnila, medtem ko so v tujini izjemno priljubljena.

ghost bikes | Foto: Kot zanimivost in mogoče v razmislek, zakaj kolesarimo. Slovenci tradicionalno kolesarjenje dojemamo kot rekreacijo, kot športno aktivnost, ki nas popolnoma izčrpa oziroma nam povečuje telesno pripravljenost. Seveda ne smemo posploševati, veliko jih kolesari, ker uživajo v naravi in razgledih.

Po drugi strani je za Nemce kolo vir užitka. Radi kupujejo kolesa s širokimi gumami, da si lahko privoščijo dolge užitkarske vožnje po deželi. Njihov odnos do kolesarjenja je drugačen od našega in mogoče bi veljajo o tem malce razmisliti. Kolo je lahko idealno sredstvo za zmanjševanje vsakdanjega stresa, ki ga doživljamo v službi in doma. V tem pogledu so nam Nemci lahko za vzor, čeprav velja, da zaradi svoje filozofije niso ravno najhitrejši.

 

Ko pridemo po kolo

ghost kolo | Foto:

Če še ne vemo, kakšno kolo bi nam ustrezalo, bomo morali najprej odgovoriti na nekaj vprašanj, zato že zdaj razmislimo:

  • Kje se bomo vozili?
  • Koliko se bomo vozili?
  • Na kakšnih podlagah se bomo vozili?

Tako bomo vedeli, kaj naj sploh iščemo. Sledi izbira velikosti okvirja, ki obstajajo v rangu od XS do XL. Potem izberemo material okvirja. Lahko se odločimo za aluminij, karbon ali ultralahek karbon, za katerega bomo odšteli celo premoženje. Pri komponentah kolesa – menjalnik, zavore, obroči – imamo pri kolesih Ghost na voljo dva proizvajalca – Shimano ali SRAM. Japonski proizvajalec Shimano velja za klasiko, medtem ko komponente ameriškega proizvajalca SRAM izberejo vrhunski poznavalci.

Preostalo kolesarsko opremo, kot so opore za stojala, svetila, nosilci za bidone in drugi dodatki, si kolesar izbere po svojem okusu in potrebah med vožnjo.

 Bolj lahkotna "hardtail" kolesa

ghost bikes | Foto:

Kolesa, ki imajo amortizerje samo spredaj, oziroma tako imenovana polvzmetena oziroma "hardtail" kolesa so lažja in okretnejša. Čeprav je vzmeteno samo sprednje kolo, odlično opravijo z vsemi podlagami. So preprosta, hitra in natančna. Z njimi bomo potešili željo po akciji, dobro se izkažejo na vzponih, so igriva pri spustih.

ghost lector | Foto: Delimo jih na moške in ženske modele, na katere je mogoče namestiti 27,5- ali 29-colske obroče.

Karbonsko različico "hardtail" kolesa so pri nemškem proizvajalcu Ghost poimenovali Lector in velja za najpriljubljenejše lahko kolo med njihovimi modeli.

Gre za odlično kolo za rekreativce, znajde se na asfaltu, makadamu in ozkih gorskih stezah. Primerno je za olimpijski kros oziroma XC ("crosscountry). Z njim bodo uživali tisti, ki si želijo dobro, odzivno kolo. Ponujal jim bo odlično družbo na popoldanskih vzponih po okoliških strminah in se popolnoma prilagodil počutju kolesarja.

"E-bike" za vedno daljše kolesarske vožnje

Fotogalerija
1 / 5

ghost električni | Foto: Čeprav ob omembi električnih koles pomislimo na manj vzdržljive kolesarje, so električna kolesa vedno bolj priljubljena tudi med mladimi kolesarji, saj se z njimi poveča domet kolesarja. Kolo je polnovzmeteno, z njim sta mogoča hitrejši vzpon in udoben spust. Omogoča nam, da v enem dnevu dvakrat pridemo na cilj in se dvakrat uživaško spustimo do vznožja hriba.

Električno kolo nam samo pomaga pri lažjem doseganju cilja, nikakor ne vozi samo. Zanj velja veliko povpraševanje med kolesarkami, ki bodo z električnim kolesom lažje dohitevale svoje partnerje. Mogoče ga je dobiti v vseh različicah – za treking, gorsko kolesarjenje in cestne vožnje.

Cestna kolesa za ljubitelje mestnega vrveža in cestne dolgoprogaše

Fotogalerija
1 / 12

Cestna kolesa Ghost so tako raznolika, kot so raznolike ceste po svetu. Kolesar lahko poišče hitro, dobro oblikovano kolo z vrhunskimi komponentami, s katerim bo lahko dolge ure vozil po asfaltu. SQUARE Urban 6
 | Foto: SQUARE Urban 6

Cestna kolesa so primerna za dolgoprogaše, iskrive šprinterje in tiste, ki iščejo neskončne užitke.

ghost cestna | Foto:

Ljubitelji mestnega vrveža se bodo odločili za model Square Urban, ki je primeren tako za pohajkovanje po mestu kot za vožnjo na delo. Tudi če je vaše igrišče mestna džungla in imate v mestu svoje kolesarske lokacije, boste z modeli Square povsem ugodili svojim željam po gibanju. Modeli Square so na voljo v trekking, cross in mestni različici, tako da ni ovir za nobenega mestnega mačka, tudi za tistega, ki bi si rad privoščil nekajdnevno kolesarsko turo.

ghost  Nivolet X 9 LC Road | Foto: Za cestne dolgoprogaše pa je Ghost razvil izjemno lahke in močne cestne stroje Nivolet, ki ponujajo nekaj modelov tudi za šprinterje. Nivolet kolesa so narejena v lahki in ultralahki karbonski ter aluminijasti različici, na voljo pa je tudi model Nivolet X z diskastimi zavorami, ki se še posebej izkažejo na mokrih podlagah in ob dolgih spustih.

Otroška kolesa Ghost: med najlažjimi na trgu

Ghost otroški | Foto:

Tudi otroci vedo, da je kolesarjenje ena od najboljših stvari, ki jih lahko počnemo v življenju.

Zato je Ghost posebej predan otroškim kolesom. Za otroke imajo veliko različnih koles, od prvih poganjalcev Powerkiddy ter prvih koles s pedali Powerkid do povsem resnih rekreativnih koles.

ghost KATO 2 20 | Foto: Otroške različice modelov Lanao, Kato in Lector bodo otroke navdušile nad svetom kolesarstva, ki mu bodo ostali zvesti vse življenje. Na voljo imajo od 12- do 20- in 24-colske obroče, tako da mladega kolesarja vedno lahko opremimo s kolesom, ki bo najbolj primerno za njegovo velikost. Otroška kolesa Ghost so ena izmed najlažjih koles v tem cenovnem razredu.

Vrhunska nemška tehnologija tudi za slovenske kolesarje

Nemški proizvajalec Ghost je že od leta 1993 pomemben igralec v evropskem kolesarskem svetu.

ghost bikes | Foto: Ponujajo raznoliko izbiro vrhunskih koles za vse kolesarske želje in potrebe. Njihova posebnost so gorska kolesa vseh kategorij, posebej ponosni so na linijo Lector in na bogato izbiro otroških koles. Svojim kupcem lahko ponudijo tudi različna cestna in mestna kolesa, treking in električna kolesa.

Prodajalne koles Ghost so v Mariboru, Celju in Ljubljani:

GHOST BIKES LJUBLJANA: Litostrojska Cesta 44b, 1000 Ljubljana
Telefon: 040 507 966
E-naslov: info@ghost.si
 
GRIFFIN CELJE: Linhartova 18, 3000 Celje
Telefon: 03 492 63 33
E-naslov: info@ghost.si
 
GHOST.SPORT MARIBOR: Tržaška cesta 14, 2000 Maribor
Telefon: 040 637 009
E-naslov: sport@ghost.si

 

Ne spreglejte