Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
29. 11. 2017,
12.24

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Natisni članek

Darko Milanič Igor Bišćan NK Celje Korotan NK Domžale NK Koper ND Gorica večni derbi Ljudski vrt Prva liga Telekom Slovenije pokal Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović

Sreda, 29. 11. 2017, 12.24

6 let, 5 mesecev

Največji pokalni preobrati v Sloveniji

To bi bil čudež, kot ga Slovenija še ni videla

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

1

Darko Milanič | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Današnji pokalni posladek v Ljudskem vrtu prinaša povratno četrtfinalno tekmo med Mariborom in Olimpijo. Vijolice v dvoboj vstopajo z ogromnim zaostankom, saj so na prvi tekmi v Ljubljani izgubile z 0:3. Takšnega zaostanka ni v zgodovini slovenskega pokala nadoknadil še nihče. Kaj se je dogajalo v preteklosti?

V nogometu je vse mogoče. To pred današnjim večnim derbijem na Štajerskem sporočata tako Darko Milanič kot tudi Igor Bišćan. Zvečer se bosta pomerila še tretjič v tem mesecu.

Da je v nogometu res vse mogoče, je spomladi dokazala Barcelona, ko je v osmini finala lige prvakov proti PSG nadoknadila štiri gole zaostanka (6:1) in poskrbela za največji preobrat v zgodovini tekmovanja. Kako hitro je mogoče nadoknaditi visok zaostanek, je v soboto nakazal Schalke. Na sosedskem derbiju v Dortmundu je zaostajal že z 0:4, nato pa šokiral rumeno-črne in v izdihljajih napetega srečanja izenačil na 4:4. Kako pa je bilo s podobnimi primeri v slovenskem pokalu?

Slaba tolažba, a tudi dodaten motiv

Veselje Sergija Roberta po zadetku za 6:1, ki je Barceloni zagotovil napredovanje proti PSG. | Foto: Guliverimage/Getty Images Veselje Sergija Roberta po zadetku za 6:1, ki je Barceloni zagotovil napredovanje proti PSG. Foto: Guliverimage/Getty Images Odkar se v pokalnem nogometnem tekmovanju v Sloveniji igrajo izločilni dvoboji tako doma kot tudi v gosteh, ta tradicija se je začela s četrtfinalom v sezoni 1993/94, na povratni tekmi še nobeni ekipi ni uspelo nadoknaditi več kot dva zadetka zaostanka. To je slaba tolažba, a tudi dodaten motiv za Maribor, ki si lahko danes zagotovi polfinalno vstopnico le v primeru zmage nad Olimpijo vsaj za tri zadetke, obenem pa mora paziti, da njegova mreža ostane nedotaknjena.

Ljubljančani so namreč prvo tekmo v Stožicah dobili z visokih 3:0 in si lahko za vedno sladko napredovanje proti največjemu tekmecu privoščijo celo izdaten poraz, tako z dvema kot celo tremi zadetki razlike, če bodo vsaj enkrat zatresli mrežo državnih prvakov.

Korotan je bil prvi

Za Bežigradom se je leta 1992 odločalo o prvem pokalnem zmagovalcu v samostojni Sloveniji. Naslov je osvojil Maribor. | Foto: Vid Ponikvar Za Bežigradom se je leta 1992 odločalo o prvem pokalnem zmagovalcu v samostojni Sloveniji. Naslov je osvojil Maribor. Foto: Vid Ponikvar V krstni sezoni 1991/92, ko se je na prvi pokalni prestol v samostojni Sloveniji povzpel Maribor in v finalu za Bežigradom po loteriji kazenskih udarcev presenetil starejšo Olimpijo, v izločilnem delu še ni bilo povratnih dvobojev. Vedno je bila odigrana le ena tekma. Podobno je bilo tudi v naslednji sezoni. Dvokrožni sistem izločanja se je začel šele v sezoni 1993/94, a nikoli nismo videli večjega preobrata.

Tega bi v sezoni 1999/2000 skoraj dočakal novomeški Portoval. Ko je Gorica na prvi četrtfinalni tekmi upravičila vlogo favorita in doma premagala Elan iz Novega mesta s 5:2, ni niti v nočnih morah pričakovala, da bo na povratni tekmi imela toliko težav. Dolenjci so zaigrali bolje in doma skoraj nadoknadili zaostanek. Vrtnice so premagali z 2:0 in na koncu ostali prekratki za zadetek. Zmaga se je izkazala za Pirovo.

Lahko Maribor nadoknadi zaostanek z 0:3 in izloči Olimpijo?

  • Da
    39,52 %
    232 glasov
  • Ne
    60,48 %
    355 glasov
Oddanih 587 glasov

Je pa v isti sezoni kot prvi klub, ki je v slovenskem pokalu na povratni tekmi nadoknadil dva zadetka, zablestel Korotan. Korošci so na uvodnem četrtfinalnem dvoboju izgubili proti Mariboru v Ljudskem vrtu z 0:2, nato pa v Prevaljah ponižali tedanjega udeleženca lige prvakov in ga po zmagi s 3:0 tudi izločili. Presrečni Korošci so se uvrstili v finale, kjer so po tem, ko so jih razjezile nekatere sodniške odločitve, ostali kratkih rok proti Olimpiji.

Olimpija je Mariboru vrnila z obrestmi

Damir Pekić se je na povratnem dvoboju proti Olimpiji vpisal med strelce in pomagal Domžalam do velikega preobrata. Na fotografiji je še takratni branilec zmajev Miroslav Cvijanović. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Damir Pekić se je na povratnem dvoboju proti Olimpiji vpisal med strelce in pomagal Domžalam do velikega preobrata. Na fotografiji je še takratni branilec zmajev Miroslav Cvijanović. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Razburljivo je bilo tudi v sezoni 2000/01. Maribor je v četrtfinalu naprej premagal Olimpijo z 2:0, a so jim Ljubljančani vrnili milo za drago. Za Bežigradom 25. oktobra 2000 so zmagali s kar 3:0. Dvakrat je v polno zadel napadalec iz BiH Alen Škoro. Zmaji so poskrbeli za preobrat, se pozneje uvrstili v finale, kjer pa so doživeli razočaranje. Najprej so v Ljubljani premagali Gorico z 1:0, na povratni tekmi v mestu vrtnic pa izgubili z 2:4 in ostali brez lovorike.  

Naslednji večji preobrat, v katerem je ekipa na povratni tekmi nadoknadila dva zadetka, se je zgodil šele deset let pozneje. Znova je bila v osrednji vlogi Olimpija. Na prvi četrtfinalni tekmi je v gosteh odpravila Domžale z 2:0 in si priigrala imenitno izhodišče za povratno srečanje. Na njem je doživela polom. Domžalčani so pod vodstvom Darka Birjukova ponižali zmaje s kar 4:0. To je bila sanjska sezona rumenih v pokalu, saj so jo nadgradili z lovoriko po nepozabni zmagi v finalu nad Mariborom (4:3). Spet v Stožicah, ki so jim v tisti sezoni prinesle veliko sreče.

Dva gola je v finalu dosegel Damir Pekić, pred tem vrsto let napadalec Maribora, ki se dobro spominja tekme v prvenstvu, ko so vijolice v sezoni 2001/02 premagale Olimpijo s 5:0. Takrat je dal dva gola. Če bi Maribor danes premagal Bišćanovo četo s tem rezultatom, bi se uvrstil v polfinale, Slovenija pa bi dočakala podvig, kot ga ni še nikoli.


Celjani zadeli sedmico, Koprčani šokirale vrtnice

Na Bonifiki je odločilni zadetek za napredovanje v polfinale pokala Slovenije v podaljšku dosegel Matej Pučko in prekrižal načrte Gorici. | Foto: Vid Ponikvar Na Bonifiki je odločilni zadetek za napredovanje v polfinale pokala Slovenije v podaljšku dosegel Matej Pučko in prekrižal načrte Gorici. Foto: Vid Ponikvar Dva zadetka je sezono pozneje zapravil tudi Bravo 1 Interblock. In to na kakšen način! Takratni drugoligaš je na prvi četrtfinalni tekmi (2011/12) premagal Celje z 2:0, med strelce se je vpisal tudi Andraž Šporar, nato pa na takratni Areni Petrol, danes je stadion poimenovan Z'dežele, prejel neverjetnih sedem golov in se nečastno poslovil v četrtfinalu. Celjani, za katere je dva zadetka dosegel Ivan Firer, so dobili zalet in na koncu skoraj osvojili pokal. Mariboru so v Ljubljani priznali premoč šele po kazenskih udarcih.

V sezoni 2014/15 je bilo izjemno napeto na primorskem obračunu. Naprej je Gorica doma v prvem četrtfinalnem dejanju premagala Koper s 3:1 (vodila je že s 3:0), nato pa po podaljških klonila na Bonifiki z 1:4. Čeprav se je prvi polčas končal z 1:1, so vrtnice izpadle. To je kanarčkom vlilo dodatne samozavesti, saj so šli do konca in v finalu na svojem štadionu nadigrali Rožmanove Celjane z 2:0.

To je bilo še zadnjič, da je ekipa nadoknadila dva zadetka zaostanka. Omenjeni podvig je uspel Korotanu, Olimpiji, Domžalam, Celju in Kopru. Treh golov ni nadoknadil še nihče. Je danes napočil čas za zgodovino, ko se bosta v najverjetneje zasneženem Ljudskem vrtu ob 20.15 udarila Maribor in Olimpija? Vijolice sporočajo, da bo konec, ko bodo to rekle one.

Vse, kar vas zanima o dvobojih med Olimpijo in Mariborom:

Olimpija Maribor Infografika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Ne spreglejte