Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

Lance Armstrong Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Christian Prudhomme Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sreda, 14. 2. 2024, 4.00

2 meseca, 1 teden

Christian Prudhomme

Direktor Toura sanja o zavezništvu Pogačarja in Evenepoela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Christian Prudhomme | Direktor Toura Christian Prudhomme meni, da bo prva polovica letošnje dirke bolj po meri eksplozivnega Tadeja Pogačarja. | Foto Guliverimage

Direktor Toura Christian Prudhomme meni, da bo prva polovica letošnje dirke bolj po meri eksplozivnega Tadeja Pogačarja.

Foto: Guliverimage

"Vingegaard napade, Pogačar mora braniti prednost, Evenepoel odpihne vse, pa Roglič, v katerega ne verjame nihče več, nas nenadoma vse preseneti," si je sanjski scenarij za zaključni kronometer letošnje Dirke po Franciji v Nici zamislil direktor najslavnejše kolesarske dirke na svetu Christian Prudhomme. "Najpomembneje pa je, da ne bo nobenih nesreč in ob progi kar se da veliko nasmejanih obrazov," je v resnejšem tonu poudaril v pogovoru za Cyclism'Actu.

Primož Roglič Sepp Kuss Jonas Vingegaard
Sportal Kuss prepričan, da nastop na Giru Pogačarju ne bo škodil, prej obratno

Direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme se tako kot številni ljubitelji kolesarstva po svetu izjemno veseli velikega spektakla, ki mu bomo priča od 29. junija do 21. julija. Na francoski pentlji lahko letos pričakujemo izjemen četveroboj branilca zmage Jonasa Vingegaarda (Visma | Lease a Bike), Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), Primoža Rogliča (BORA – hansgrohe) in Remca Evenepoela (Soudal – Quick Step).   

"Vingegaard je dvakratni zmagovalec, s Pogačarjem pa imamo tudi izzivalca. Roglič, ki je letos zamenjal ekipo, ima kljub pomanjkljivostim še vedno željo zmagati na Touru. In potem je tu še Evenepoel, zavzet mladi dirkač," je v intervjuju glavne favorite našteval Prudhomme. Tour 2024 obeta izjemno dirkanje, se še veseli Francoz.

Prudhomme sanja o zavezništvu Pogačarja in Evenepoela. | Foto: Guliverimage Prudhomme sanja o zavezništvu Pogačarja in Evenepoela. Foto: Guliverimage

Ne strinja se povsem z Armstrongom

Pred kratkim je nekdanji ameriški šampion Lance Armstrong v svoji napovedi Toura kot velike favorite izpostavil Vingegaarda, Pogačarja in Rogliča, medtem ko mladega Belgijca Evenepoela ni umestil v njihovo družbo. "Tadej Pogačar, Primož Roglič in Jonas Vingegaard so na drugi ravni. Na svojem prvem Touru ne bo na njihovi ravni," je povedal Armstrong, medtem pa Prudhomme Evenepoelu pripisuje več možnosti. "Na lanski Vuelti sem mislil, da se bo predal, pa je po tisti krizi pokazal, da ima izjemno mentaliteto. Seveda sanjam o tem, da se bo boril za zmago na Touru. V prvih desetih dneh dirke bi se moral počutiti udobno, sanjam pa tudi o zavezništvu Evenepoela in Pogačarja na vzponu na Le Lioran," je povedal Prudhomme.

Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Armstrong izpostavil Pogačarja, Rogliča

Zavezništvo Evenepoela in Pogačarja?

Le Lioran bo zahteven zaključni klanec 211 kilometrov dolge 11. etape letošnjega Toura. Že od začetka 111. izvedbe slavne dirke gre pričakovati srdit boj za rumeno majico, prva polovica Toura bo s hribovitimi in ravninskimi etapami bolj po metri eksplozivnih kolesarjev, v drugi polovici bodo na račun prišli pravi hribolazci na epskih klancih. "Druga polovica Toura bo mogoče bolj ustrezala Vingegaardu, videl sem ga, kako se je nasmehnil na predstavitvi trase, ko so bili predstavljeni vzponi, vključno s Col de la Bonettom," je še razkril direktor Toura. La Bonette bo osrednji klanec 19. etape, z 2.797 metri nadmorske višine pa tudi najvišja točka Toura 2024.

Težki klanci v drugi polovici francoske pentlje so pisani na kožo danskemu šampionu Jonasu Vingegaardu.  | Foto: Guliverimage Težki klanci v drugi polovici francoske pentlje so pisani na kožo danskemu šampionu Jonasu Vingegaardu. Foto: Guliverimage

Bo o zmagovalcu odločal sanjski finale?

Zaključek dirke bo letos v Nici, saj se bo Pariz že pripravljal na olimpijske igre, zato pa se dirka ne bo končala s klasično sprintersko etapo, pač pa s posamično vožnjo na čas, kar pomeni, da bi lahko o zmagovalcu dirke odločala tudi zadnja, 21. etapa. "Majhne časovne razlike pri vrhu pred zaključnim kronometrom bi bile idealne za osupljiv finale. Vingegaard napada, Pogačar mora braniti prednost, Evenepoel odpihne vse, pa Roglič, v katerega ne verjame nihče več, nas nenadoma vse preseneti," si je sanjski scenarij za zaključni kronometer zamislil direktor, predvsem pa upa, da bo na dirki čim manj padcev in poškodb ter čim več prave dirkaške akcije.

Preberite še:

Jan Tratnik
Sportal Kakšen začetek! Nov uspeh Jana Tratnika.
Rigoberto Uran
Sportal Kolesarski velikan iz Kolumbije se poslavlja
Remco Evenepoel
Sportal Kaj se skriva v ozadju zmagovalne geste Remca Evenepoela? #video
Primož Roglič
Sportal Rogličev prihod navdušil Nemca: On je eden največjih v našem športu
Robert Gesink, Primož Roglič
Sportal Rogličev nekdanji moštveni kolega spregovoril, kaj pomeni Primožev odhod
Geraint Thomas Tadej Pogačar
Sportal Thomas jasen: Raje bi videl, da Pogačar ne bi prišel
Primož Roglič
Sportal Napovedi strokovnjaka: Za Rogliča bo najtežje po mentalni, za Pogačarja po fizični plati
Tadej Pogačar
Sportal Ali res razmišlja o trojčku Giro-Tour-Vuelta? Tadej Pogačar odgovarja ...

 

Ne spreglejte